ETH 2.0 – Ce noutăţi aduce mult aşteptata actualizare a blockchain-ului Ethereum?

ETH 2.0 este o actualizare mult așteptată a blockchain-ului Ethereum. În doar cinci ani această criptomonedă a reușit să atingă o valoare de $357/ETH, aflându-se acum pe locul doi în topul criptomonedelor, imediat după Bitcoin. În comparație, tot după cinci ani de activitate, Tether are o valoare de abia $1/USDT.
Economica.net - vin, 09 oct. 2020, 06:10
ETH 2.0 – Ce noutăţi aduce mult aşteptata actualizare a blockchain-ului Ethereum?

Ținând cont de evoluția acestei criptomonede, o actualizare ar fi trebuit să apară mult mai devreme. Cei care, la momentul dat, tranzacţionează criptomenede probabil au observat faptul că actualul blockchain Ethereum este pe cale să își atingă limitele!

Conform unor statistici, blockchain-ul actual care suportă un maxim de 14 tranzacții pe secundă are o rețea care este în permanență la 97% în uz.

Actualizarea care va sosi în luna noiembrie a acestui an promite sa rezolve toate problemele actuale, dar și să pregătească blockchain-ul pentru evoluția ETH.

Este oare viabilă lansarea din noiembrie?

Unul dintre dezvoltatorii de la Prysmatic Lab, o entitate responsabilă de infrastructura ETH 2.0, a menționat faptul că o lansare în luna noiembrie este foarte posibilă. Raul Jordan, respectivul dezvoltator, susține că, în ciuda potențialelor verificări de securitate și îmbunătățiri privind experiența utilizatorului, “luna noiembrie este încă favorabilă unei lansări”.

Pe de altă parte, cercetătorul Fundației Ethereum Justin Drake susține că o lansare în luna ianuarie a următorului an este mai plauzibilă. Această afirmație este susținută de numeroasele întârzieri ale noii actualizări.

Lansarea din noiembrie nu are o dată concretă și poate fi, din nou, amânată.

Care sunt caracteristicile actualizării ETH 2.0?

O actualizare a unui blockchain nu poate fi comparată cu actualizarea unui sistem de operare sau a unei aplicații. În situația de față, actualizările se efectuează doar atunci când blockchain-ul are foarte mare nevoie de ele.

  •   ETH 2.0 promite un maxim de 100,000 de tranzacții pe secundă, spre deosebire de versiunea anterioară, care suportă doar 14.
  •   În același timp, odată cu această actualizare se va face trecerea de la un mecanism proof-of-work la unul proof-of-stake. Cel din urmă presupune că minerii vor fi răsplătiți pe baza mizei lor în blockchain.
  •   Optimizarea sistemului peer-to-peer (de la persoană la persoană) este, de asemenea, pe lista de îmbunătățiri. Nodurile Ethereum vor fi benefice persoanelor cu o reputație și un comportament mai bune și vor restricționa activitatea persoanelor mai puțin relevante.

· Dificultățile neprevăzute care pot afecta interoperabilitatea rețelei cu alte blockchain-uri vor fi rezolvate în noua actualizare.

  •  În cele din urmă, API-urile ETH 2.0 vor fi integrate complet în Prysm.

În mare parte, ETH 2.0 este menit să aducă Ethereum la un nivel corespounzător evoluției sale din ultimii ani. Anii de întârziere ai acestei actualizări au făcut ca minerii Ethereum să câștige din taxe mai mult decât câștigă minerii Bitcoin – 1.2$ milioane în câteva zile numai din taxe de tranzacție!

Cum se descurcă ETH 2.0 la capitolul securitate și experiența utilizatorului?

În prezent, ETH 2.0 rulează pe rețeaua testnet publică Medalla, unde este supusă unor teste și actualizări înainte de a fi mutată pe mainnet.

Al doilea audit de securitate al clientului ETH 2.0 Prysm va fi efectuat de firma de securitate Trail of Bits. Primul audit a fost realizat de Quantstamp.

Dezvoltatorii ETH 2.0 consideră că aceste două audituri vor fi suficiente pentru a garanta siguranța minerilor Ethereum și pentru a îmbunătăți experiența utilizatorului în viitor.

Desigur, al doilea audit nu marchează sfârșitul muncii dezvoltatorilor. Aceștia mai planifică următoarele lucruri:

  • să creeze o interfață web completă a ETH 2.0 pentru Prysm;
  • să rezolve toate bug-urile importante înainte de a face trecerea de la testnet la mainnet;
  • să îmbunătățească algoritmul Slasher (responsabil de pedepsirea trișorilor din interiorul blockchain-ului);
  • să creeze un format comun pentru protecția Slasher cu scopul de a facilita transportul de chei dintre utilizatorii ETH 2.0.
  • Acestea sunt doar elementele principale din planul dezvoltatorilor.

Ce presupune tranziția de la ETH 1.0 la ETH 2.0?

În primul rând, actualizarea 2.0 nu va presupune schimbări majore imediate, mai ales pentru actualii mineri Ethereum, spune Afri Schoedon, un dezvoltator din Berlin.

Tranziția de la ETH 1.0 la ETH 2.0 va avea loc in mai multe faze/etape: etapa 0 – în noiembrie și în cursul anului următor, iar etapa 1 – spre finalul anului 2021.

Etapa 0 va fi o una de acomodare, conform spuselor dezvoltatorului. Minerii își vor putea “topi” criptomonedele eth1 pentru a primi rangul de validator în cadrul eth2. Acești validatori vor activa ca organe de securitate ale Societății ETH 2.0 datorită mecanismului proof-of-stake abordat în această actualizare.

În cele din urmă, etapa 1 va consolida pregătirile din etapa 0 și va activa blockchain-urile care vor procesa tranzacții și contracte cu Ethereum.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...