UPDATE EurActiv: Statele Unite îşi mută armele nucleare din Turcia în România. MAE dezminte cu fermitate

Statele Unite au început transferul armelor nucleare staţionate în Turcia către România, pe fondul înrăutăţirii relaţiilor Washington-Ankara, scrie joi portalul EurActiv.com, care citează "două surse independente".
Economica.net - joi, 18 aug. 2016, 07:17
UPDATE EurActiv: Statele Unite îşi mută armele nucleare din Turcia în România. MAE dezminte cu fermitate

Ar fi vorba despre mai mult de 20 de focoase nucleare. Potrivit uneia dintre surse, operaţiunea a fost foarte dificilă atât din punct de vedere tehnic, cât şi politic.

O altă sursă susţine că armele nucleare din Turcia vor fi mutate la baza de la Deveselu, care găzduieşte şi instalaţiile scutului antirachetă al NATO.

Statele Unite ar fi staţionat în Turcia, la baza aeriană Incirlik, după Războiul Rece, aproximativ 50 de arme nucleare tactice, potrivit unui raport recent al Simson Center, citat de EurActiv.com.

În timpul tentativei de lovitură de stat dejucată în Turcia în urmă cu doar câteva săptămâni, alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă la baza aeriană de la Incirlik, iar guvernul Turciei a interzis zborurile efectuate de aeronavele americane spre şi dinspre Incirlik. În final, comandantul bazei a fost arestat sub acuzaţia că ar fi fost implicat în lovitura de stat.

 

EurActiv a contactat ministerele de Externe din România, Turcia şi SUA.

MAE român neagă cu fermitate informaţia.

Reacţia ministerului de Externe al Turciei nu a fost încă publicată.

Departamentul de Stat al SUA a îndrumat jurnaliştii către Departamentul Apărării, însă nici reacţia Pentagonului nu a fot încă publicată.

Contactaţi de EurActiv.com, reprezentanţii NATO au făcut referire la un paragraf din comunicatul oficial dat presei la sfârşitul summitului de la Varşovia, din luna iulie, care arată că ţările aliate trebuie să se asigure că arsenalul nuclear trebuie să fie în siguranţă.

 

Relaţiile dintre SUA şi Turcia au fost tot mai tensionate după tentativa de lovitură de stat, Ankara cerând vehement extrădarea clericului Fethullah Gulen, pe care îl acuză că a participat la organizarea puciului. Gulen trăieşte în SUA şi a fost un aliat important al actualului preşedinte al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, devenind în ultimii ani o figură rivală liderului turc.

Staţionarea de arme nucleare americane în România ar putea atrage reacţii dure din partea Rusiei, tot mai sensibilă la mutări NATO pe care le consideră agresive. Amintim de războiul din Georgia din 2008 şi de tensiunile din ultimii doi ani din Ucraina. Rusia a anexat în 2014 Peninsula Crimeea, iar estul şi sud-estul au devenit scena unui conflict între forţe separatiste sprijinite de Rusia şi puterea de la Kiev, susţinută de SUA.

2016 a fost un an de turbulenţe în relaţiile dintre Ankara şi Kremlin, după ce Turcia a doborât un avion militar rusesc care efectua raiduri în Siria. Tentativa de lovitură de stat din Turcia a apropiat însă administraţia Erdogan de Moscova lui Vladimir Putin.

Turcia este principalul aliat NATO la Marea Neagră.

Toate acestea se desfăşoară pe fondul războiului din Siria şi ascensiunii grupării teroriste Stat Islamic (ISIS) în Orientul Mijlociu. Atacurile teroriste din Turcia s-au înmulţit, iar autorităţile învinuiesc atât ISIS, cât şi separatiştii kurzi. Între timp, kurzii sirieni beneficiază de sprijinul SUA şi se luptă cu Statul Islamic în Siria şi cu regimul dictatorului Bashar Al Assad, susţinut de Moscova. Facţiuni rebele susţinute de Turcia sunt de asemenea implicate în conflict.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ministrul Agriculturii: România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii; ar afecta grav fermierii
Ministrul Agriculturii: România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii; ar afecta ...
România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii iar aceste preocupări stranii ...
Ministerul Muncii: Vârsta de pensionare nu va fi majorată, iar stagiul complet de cotizare nu va fi modificat
Ministerul Muncii: Vârsta de pensionare nu va fi majorată, iar stagiul complet de cotizare nu va fi modificat
Proiectul legislativ de reformă a legii pensiilor nu va majora vârsta de pensionare şi nu va modifica durata actuală ...
Opt retaileri online, printre care şi eMAG, cer UE să regândească definiţia „utilizatorului final activ”
Opt retaileri online, printre care şi eMAG, cer UE să regândească definiţia „utilizatorului final activ”
Un grup de opt companii cu afaceri online au cerut miercuri guvernelor din Uniunea Europeană să regândească ceea ce poate ...