EURO 2012: Miniştrii UE de Externe au păreri divergente cu privire la o boicotare a CE în Ucraina

Miniştrii europeni de Externe au denunţat luni condiţiile "inacceptabile" de detenţie a opozantei ucrainene Iulia Timoşenko, dar au păreri împărţite cu privire la o boicotare a Campionatului de Fotbal Euro-2012 din Ucraina, relatează AFP.
Economica.net - mar, 15 mai 2012, 07:45
EURO 2012: Miniştrii UE de Externe au păreri divergente cu privire la o boicotare a CE în Ucraina

În contextul în care Uniunea Europeană (UE) reclamă de mai multe luni eliberarea fostului premier ucrainean şi denunţă o justiţie aplicată selectiv în cazul ei, preşedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso şi comisarii europeni au anunţat că vor boicota meciurile Euro-2012 programate în Ucraina.

Preşedintele UE Herman Van Rompuy a anunţat, de asemenea, că nu intenţionează să meargă în această ţară. Cancelarul german Angela Merkel a ameninţat că va face la fel, iar ministrul german al Dezvoltării Dirk Niebel a anunţat deja că va boicota competiţia.

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton a anunţat luni că susţine „deplin” această poziţie. Însă, „bineînţeles, este necesară o discuţie cu Polonia”, organizatoare a campionatului alături de Ucraina şi care se opune unei boicotări, a relevat ea.

„Personal, nu plănuiesc să merg acolo”, a anunţat şeful diplomaţiei britanice William Hague, precizând totodată că Guvernul său va „continua să studieze” ce poziţie vor adopta miniştrii săi.

Hotărârea de a boicota campionatul ţine de UEFA, este de părere şefa diplomaţiei din Luxemburg Jean Asselborn, care a adăugat că este „posibil să se joace un fotbal de foarte bună calitate, fără ca miniştrii să fie prezenţi”.

Unii sunt încă nehotărâţi, ca ministrul italian Giulio Terzi, care a declarat că Guvernul său încă nu a luat o „decizie politică” în privinţa participării la Euro-2012.

Alţii sunt pur şi simplu sceptici. Suedezul Carl Bildt a mărturisit că „îi vine greu să creadă că participarea sau nu la meciuri de fotbal poate fi principalul instrument al politici europene”.

„Eu cred că avem instrumente mult mai puternice şi că ar trebui să recurgem la ele”, a precizat el, referindu-se la acordul de asociere, care cuprinde o importantă parte comercială, pe care UE l-a terminat de negociat cu Kievul, dar pe care refuză, pentru moment, să îl semneze.

La toamnă vor avea loc alegeri legislative, a relevat Bildt. „Cu această ocazie, vom privi cu mai multă atenţie modul în care va fi organizat acest scrutin. Va fi extrem de important. Atunci vom putea vedea dacă putem avansa cu Ucraina sau nu”, a subliniat el, referindu-se la acord.

„Până la urmă, liderii ucraineni sunt cei care trebuie să hotărască dacă vor să îşi conducă ţara pe calea Poloniei (care a semnat rapid un acord de asociere cu UE la începutul anilor ’90, după care s-a alăturat blocului în 2004) sau pe calea Belarusului”, un regim autoritarist, sancţionat frecvent de către UE, a subliniat Bildt.

Între timp, premierul ucrainean Mikola Azarov este aşteptat marţi şi miercuri la Bruxelles, unde urmează să participe la un „Consiliu de Cooperare” cu UE şi la o masă rotundă, la Parlamentul European (PE). Însă el nu se va întâlni nici cu Van Rompuy şi nici cu Barroso, care au hotărât să nu se afişeze cu el, potrivit unor surse diplomatice.

Te-ar mai putea interesa și
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Transportatorul aerian HiSky anunță că se alătură campaniei de includere a țării noastre în programul Visa Waiver, derulat de Guvernului Statelor Unite ale Americii, care ar permite......
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a depus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de consultare ...
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată ...
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria ...