Euro 2020 bate la uşă, dar CFR nu mai are timp să facă nici gara din câmp către Aeroportul Otopeni FOTO

Cursa contra – cronometru pentru realizarea legăturii feroviare Gara de Nord – Aeroportul Otopeni până la Euro 2020 pare una deja pierdută de către statul român. Și asta pentru că până în vara anului viitor nu va fi gata nici cea mai avansată componentă a proiectului, respectiv dublarea liniei de cale ferată între Mogoșoaia și Balotești, și nici amenajarea stației din câmp, PO Aeroport, aflată la câțiva kilometri de aerogară.
Anemona Andone - lun, 18 feb. 2019, 19:45
Euro 2020 bate la uşă, dar CFR nu mai are timp să facă nici gara din câmp către Aeroportul Otopeni FOTO

Reprezentanți ai CFR SA au prezentat luni stadiul celor două proiecte pentru calea ferată care va lega Gara de Nord de Aeroportul Henri Coandă din Otopeni, pe care Guvernul şi-a asumat-o în vederea organizării la Bucureşti a Campionatului European de fotbal din 2020.

Prima dublare de linie feroviară de după Revoluție cu bani de la buget

Potrivit CFR SA, în februarie ar urma să fie semnat contractul pentru dublarea liniei ferate Mogoșoaia – Balotești, scos la licitație încă de la finele lui octombrie anul trecut. Pentru acest contract în valoare de 51 milioane de lei, CFR SA a primit până la începutul lui decembrie doar o ofertă, respectiv de la constructorul austriac Porr.

Mai departe, reprezentanții CFR SA estimează că începerea propriu-zisă a lucrărilor ar putea fi la finalul lunii martie 2019. Cum durata contractului este de 17 luni, rezultă că austriecii ar trebui să termine lucrările la sfârșitul lui august 2020. Prin urmare, nici măcar acest proiect mai avansat, ce include și amenajarea stației din câmp PO Aeroport (galerie foto), nu va fi gata până în iunie 2020.

„Accesul călătorilor la peroane va fi asigurat prin construirea unui Punct de Acces, ce va adăposti scări fixe, scări rulante și lift pentru persoane cu dizabilități. Punctul de Acces va fi o construcție nouă, amplasată adiacent peronului nou de pe firul II (proiectat), amplasat spre strada Gării Balotești”, spun reprezentanţii CFR SA.

În cursul anului 2018, CFR S.A. a luat decizia promovării proiectului de dublarea liniei de cale ferată între stațiile Mogoșoaia și Balotești, pentru a asigura creşterea de capacitate necesară circulaţiei trenurilor către Otopeni. „Va fi prima dublare de linie C.F. Post-revoluţionară, realizată din fonduri de la Bugetul de Stat”, precizează reprezentanții CFR SA.

Ei mai spus că este esenţial ca proiectul dublării liniei Mogoșoaia – Balotești pe 7,9 km să se deruleze simultan cu cel al liniei noi de 2,95 km până la Aeroportul Otopeni, având în vedere că racordul nou către Aeroport se desprinde din linia ce va fi dublată.

Undă verde pentru racordul către Otopeni din mai?

Chiar dacă are o durată mai mică a lucrărilor, respectiv de 14 luni, contractul pentru proiectarea și execuția racordului către Otopeni abia a fost lansat la licitație în februarie 2019.

Tot luna aceasta ar urma să fie aprobați în Guvern indicatorii tehnico – economici ai proiectului și despăgubirile pentru exproprieri, potrivit reprezentanților CFR SA, urmând ca în luna mai să fie emise deciziile de expropriere pentru acces în teren.

Data limită pentru depunerea ofertelor este 25 martie 2019, urmând ca lucrările să înceapă în aprilie – mai, potrivit estimărilor directorului general adjunct al departamentului Investiţii din cadrul Companiei Naţionale CFR SA, Valentin Dorobanţu. Calculele acestuia ar putea fi însă date peste cap de eventuale contestații, având în vedere valoarea mare a contractului, de 420 milioane de lei.

Și chiar dacă lucrările de proiectare și execuție a racordului ar începe în luna mai 2019 și ar fi terminate conform contractului în 14 luni, tot nu ar fi gata până în iunie 2020.

Se pare însă că CFR SA și Guvernul se așteaptă ca aceste proiecte să fie terminate chiar înainte de termenii contractuali, performanță foarte rară în România.

Bucureştiul va găzdui patru meciuri din cadrul Campionatul European din 2020. Astfel, pe Arena Naţională sunt programate meciuri în zilele de 14, 18, 22 şi 29 iunie 2020. Dacă se califică, echipa naţională a României va juca cel puţin două partide la Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...