Euro 2020 bate la uşă, dar CFR nu mai are timp să facă nici gara din câmp către Aeroportul Otopeni FOTO

Cursa contra – cronometru pentru realizarea legăturii feroviare Gara de Nord – Aeroportul Otopeni până la Euro 2020 pare una deja pierdută de către statul român. Și asta pentru că până în vara anului viitor nu va fi gata nici cea mai avansată componentă a proiectului, respectiv dublarea liniei de cale ferată între Mogoșoaia și Balotești, și nici amenajarea stației din câmp, PO Aeroport, aflată la câțiva kilometri de aerogară.
Anemona Andone - lun, 18 feb. 2019, 19:45
Euro 2020 bate la uşă, dar CFR nu mai are timp să facă nici gara din câmp către Aeroportul Otopeni FOTO

Reprezentanți ai CFR SA au prezentat luni stadiul celor două proiecte pentru calea ferată care va lega Gara de Nord de Aeroportul Henri Coandă din Otopeni, pe care Guvernul şi-a asumat-o în vederea organizării la Bucureşti a Campionatului European de fotbal din 2020.

Prima dublare de linie feroviară de după Revoluție cu bani de la buget

Potrivit CFR SA, în februarie ar urma să fie semnat contractul pentru dublarea liniei ferate Mogoșoaia – Balotești, scos la licitație încă de la finele lui octombrie anul trecut. Pentru acest contract în valoare de 51 milioane de lei, CFR SA a primit până la începutul lui decembrie doar o ofertă, respectiv de la constructorul austriac Porr.

Mai departe, reprezentanții CFR SA estimează că începerea propriu-zisă a lucrărilor ar putea fi la finalul lunii martie 2019. Cum durata contractului este de 17 luni, rezultă că austriecii ar trebui să termine lucrările la sfârșitul lui august 2020. Prin urmare, nici măcar acest proiect mai avansat, ce include și amenajarea stației din câmp PO Aeroport (galerie foto), nu va fi gata până în iunie 2020.

„Accesul călătorilor la peroane va fi asigurat prin construirea unui Punct de Acces, ce va adăposti scări fixe, scări rulante și lift pentru persoane cu dizabilități. Punctul de Acces va fi o construcție nouă, amplasată adiacent peronului nou de pe firul II (proiectat), amplasat spre strada Gării Balotești”, spun reprezentanţii CFR SA.

În cursul anului 2018, CFR S.A. a luat decizia promovării proiectului de dublarea liniei de cale ferată între stațiile Mogoșoaia și Balotești, pentru a asigura creşterea de capacitate necesară circulaţiei trenurilor către Otopeni. „Va fi prima dublare de linie C.F. Post-revoluţionară, realizată din fonduri de la Bugetul de Stat”, precizează reprezentanții CFR SA.

Ei mai spus că este esenţial ca proiectul dublării liniei Mogoșoaia – Balotești pe 7,9 km să se deruleze simultan cu cel al liniei noi de 2,95 km până la Aeroportul Otopeni, având în vedere că racordul nou către Aeroport se desprinde din linia ce va fi dublată.

Undă verde pentru racordul către Otopeni din mai?

Chiar dacă are o durată mai mică a lucrărilor, respectiv de 14 luni, contractul pentru proiectarea și execuția racordului către Otopeni abia a fost lansat la licitație în februarie 2019.

Tot luna aceasta ar urma să fie aprobați în Guvern indicatorii tehnico – economici ai proiectului și despăgubirile pentru exproprieri, potrivit reprezentanților CFR SA, urmând ca în luna mai să fie emise deciziile de expropriere pentru acces în teren.

Data limită pentru depunerea ofertelor este 25 martie 2019, urmând ca lucrările să înceapă în aprilie – mai, potrivit estimărilor directorului general adjunct al departamentului Investiţii din cadrul Companiei Naţionale CFR SA, Valentin Dorobanţu. Calculele acestuia ar putea fi însă date peste cap de eventuale contestații, având în vedere valoarea mare a contractului, de 420 milioane de lei.

Și chiar dacă lucrările de proiectare și execuție a racordului ar începe în luna mai 2019 și ar fi terminate conform contractului în 14 luni, tot nu ar fi gata până în iunie 2020.

Se pare însă că CFR SA și Guvernul se așteaptă ca aceste proiecte să fie terminate chiar înainte de termenii contractuali, performanță foarte rară în România.

Bucureştiul va găzdui patru meciuri din cadrul Campionatul European din 2020. Astfel, pe Arena Naţională sunt programate meciuri în zilele de 14, 18, 22 şi 29 iunie 2020. Dacă se califică, echipa naţională a României va juca cel puţin două partide la Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
ANM: Două zile cu ploi torenţiale în Bucureşti şi temperaturi ce nu vor depăşi 29 de grade
ANM: Două zile cu ploi torenţiale în Bucureşti şi temperaturi ce nu vor depăşi 29 de grade
Capitala va avea parte de averse torenţiale în zilele de duminică şi luni, iar temperatura maximă nu va depăşi 29 de grade, potrivit prognozei speciale emisă pentru Bucureşti de......
Magazinele la care puteţi plăti mâncarea cu tichete sociale
Magazinele la care puteţi plăti mâncarea cu tichete sociale
Kaufland, Lidl, Cora, La Doi Paşi, Annabella şi Diana se numără printre lanţurile de magazine care acceptă plata alimentelor ...
ANPC a propus închiderea unor magazine Carrefour, Lidl, Kaufland şi Mega Image din sudul litoralului după ce au găsit nereguli în comercializarea unor produse
ANPC a propus închiderea unor magazine Carrefour, Lidl, Kaufland şi Mega Image din sudul litoralului după ce au găsit ...
Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au propus închiderea temporară pentru o perioadă de până la 6 luni a cinci ...
Gazprom a mărit livrările de gaze către Ungaria prin conducta Turkstream
Gazprom a mărit livrările de gaze către Ungaria prin conducta Turkstream
Compania rusă Gazprom a mărit livrările de gaze către Ungaria prin conducta Turkstream, care aduce gazele prin Serbia, ...