Eurocontrol vine în ajutorul zborurilor europene care vor să evite spațiul aerian al Belarusului

Agenţia europeană de control al traficului aerian, Eurocontrol, a anunţat luni că face eforturi pentru a ajuta liniile aeriene să ocolească spaţiul aerian al Belarusului dacă doresc acest lucru, la o zi după ce autorităţile de la Minsk au forţat un avion al Ryanair să aterizeze şi apoi au arestat un jurnalist disident aflat la bord, relatează Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - lun, 24 mai 2021, 19:57
Eurocontrol vine în ajutorul zborurilor europene care vor să evite spațiul aerian al Belarusului

În contextul în care liderii din UE s-au reunit să discute despre restricţii asupra traficului aerian în Belarus ca răspuns la acest incident, în cursul căruia autorităţile de la Minsk au ridicat un avion militar de la sol pentru a intercepta un avion civil, Eurocontrol susţine că aşteaptă 64 de zboruri operate de linia belarusă Belavia în spaţiul său aerian luni.

Eurocontrol a precizat că „lucrează cu liniile aeriene şi furnizorii de servicii de navigaţie aeriană din ţările vecine Belarusului pentru a se asigura că este disponibilă suficientă capacitate care să facă posibil ca liniile aeriene să poată evita spaţiul aerian al Belarusului dacă doresc acest lucru”.

Agenţia a precizat că trei linii aeriene din UE – Lufthansa (Germania), LOT (Polonia) şi airBaltic (Letonia) – operau 14 zboruri pe săptămână în Belarus.

Citește și: Avionul Ryanair deturnat în Belarus – Mărturii ale pasagerilor, reacţii internaţionale şi filmul evenimentelor (economica.net)

„Din cauza închiderii părţii de est a spaţiului aerian ucrainean, un număr de linii aeriene din UE folosesc spaţiul aerian al Belarusului în zborurile lor spre Asia”, a precizat Eurocontrol pentru Reuters.

Agenţia a mai transmis că în jur de 2.500 de zboruri care folosesc spaţiul aerian al UE au decolat din, aterizat în sau survolat Belarus în săptămâna de până la 19 mai, dintre care 419 au fost operate de Belavia.

Linia aeriană belarusă operează în prezent zboruri către sau din 21 de oraşe din UE, de la Helsinki (Finlanda) şi până la Larnaca (Cipru).

Eurocontrol a mai precizat că aşa-numita Convenţie de la Chicago, un tratat privind aviaţia internaţională creat după Al Doilea Război Mondial, interzice folosirea armelor împotriva aviaţiei civile în zbor.

Dacă un astfel de avion este interceptat, „vieţile persoanelor aflate la bord şi siguranţa avionului nu trebuie puse în pericol”, menţionează Convenţia.

Citește și: UPDATE: Avionul deviat de Belarus a decolat de la Minsk cu destinaţia Vilnius. La bord ar fi şi români (economica.net)

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...