Europa va relua exporturile de carne de vită spre Canada

Comisia Europeană a salutat marţi decizia guvernului canadian de a permite unui număr de 19 state membre ale UE, printre care nu se numără şi România, să reia exporturile de carne de vită spre Canada, pentru prima dată după 1996, când au fost oprite în urma cauza crizei provocate de Encefalopatia spongiformă bovină (ESB), cunoscută drept boala vacii nebune, informează Reuters şi AFP, preluate de Agerpres.
Economica.net - mar, 20 oct. 2015, 19:42
Europa va relua exporturile de carne de vită spre Canada

Cele 19 state care au fost autorizate să reia exporturile sunt aceleaşi care aveau acces pe piaţa canadiană şi înaintea de criza ESB: Austria, Belgia, Cipru, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia şi Marea Britanie.

‘Această decizie va da un impuls binevenit producătorilor şi exportatorilor europeni de carne de vită, mai ales într-un moment în care fermierii din UE trec printr-o perioadă dificilă’ au declarat într-un comunicat comun comisarii europeni Vytenis Andriukaitis, Cecilia Malmström şi Phil Hogan, responsabili cu portofoliile Sănătăţii, Comerţului şi Agriculturii.

Piaţa canadiană şi-a închis porţile pentru carnea de vită europeană în 1996, odată cu cauza crizei provocate de Encefalopatia spongiformă bovină (ESB), cunoscută drept boala vacii nebune.

‘Cerem şi celorlalţi parteneri comerciali internaţionali care mai aplică măsuri restrictive să adopte standardele recunoscute la nivel internaţional’, subliniază Comisia Europeană.

În luna ianuarie a acestui an, Irlanda a devenit prima ţară membră a Uniunii Europene (UE) care va exporta din nou carne de vită în SUA, după ce autorităţile de la Washington au ridicat embargoul pentru carnea de vită provenită din această ţară. De asemenea, în luna februarie Irlanda a redobândit accesul pe piaţa din China, iar săptămâna trecută Arabia Saudită a ridicat un embargou vechi de 15 ani pentru carnea de vită provenită din Franţa.

Un exportator net de carne, Uniunea Europeană produce anual 45 milioane tone de carne, dintre care 23 milioane tone de carne de porc, 13,4 milioane tone de carne de pasăre, 7,7 milioane tone de carne de vită şi 900.000 tone de carne de oaie şi capră.

Te-ar mai putea interesa și
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă de reglementare – Silvia Vlăsceanu (HENRO)
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă ...
Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, iar o metodologie aflată în consultare publică prevede......
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit, după multă vreme, la vânzare de ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale Poduri din județul Bacău, de către Emma Lambda Limited
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania cipriotă Emma Lambda Limited intenționează să preia ...
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale denunță cenzura impusă de Guvern
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale ...
Aplicaţia TikTok nu mai funcţionează începând din această joi în Kârgâzstan, la cererea serviciilor de securitate ...