Evaziune fiscală la AFI Palace Cotroceni. Prejudiciu de aproape 5 milioane de euro

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a trei persoane fizice şi a firmei prin care funcţionează mallul AFI Palace Cotroceni, acuzate de evaziune fiscală.
Economica.net - mie, 07 oct. 2015, 11:29
Evaziune fiscală la AFI Palace Cotroceni. Prejudiciu de aproape 5 milioane de euro

UPDATE In urma informatiilor aparute in presa cu privire la o posibila trimitere in judecata a SC COTROCENI PARK SA, compania face urmatoarele precizari:
„SC COTROCENI PARK SA a respectat si continua sa respecte legile Romaniei, achitand intotdeauna taxele si impozitele datorate catre statul roman. Din 2009 si pana in prezent, COTROCENI PARK a contribuit la bugetele locale cu peste 56,5 milioane de lei. Din cunostintele noastre si ale avocatilor care ne reprezinta interesele in aceasta investigatie, cercetarile organelor de urmarire penala nu s-au finalizat pana in acest moment. Sunt inca in derulare proceduri judiciare de administrare de probatoriu extrem de relevante, inclusiv o ancheta fiscala coordonata de ANAF. Nici societatii si nici persoanelor fizice investigate, angajati ai SC COTROCENI PARK SA, nu li s-a  adus la cunostinta in mod oficial eventuala finalizare a actelor de cercetare si intocmirea unui Rechizitoriu. Credem ca informatiile vehiculate sunt speculative si ne manifestam in continuare increderea in corectitudinea si echidistanta organelor de cercetare penala. Pana la clarificarea situatiei, ne rezervam dreptul de a nu face alte comentarii”, anunţă oficial compania, printr-o informare transmisă presei. 

Directorul economic, contabilul şef, un alt angajat şi firma Cotroceni Park SA, prin care funcţionează mallul AFI Palace Cotroceni au diminuat în acte valoarea contabilă a mallului pentru sustragerea de la plata impozitului, arată rechizitoriul procurorilor. 

„Prejudiciul creat bugetului local al Sectorului 6 Bucureşti de către inculpaţi, prin modalităţile infracţionale a fost stabilit la suma totală de 20.664.505,14 lei, compus din impozit pe clădire suplimentar – debit principal şi accesorii calculate până la data de 10.06.2014 şi o taxă suplimentară de autorizare a lucrărilor de construire – debit principal şi majorări de întârziere. În cursul urmăririi penale, SC Cotroceni Park SA a recuperat în cea mai mare parte prejudiciul, prin achitarea sumei de 20.371.595,74 lei, respectiv echivalentul a aproximativ 4.600.000 euro„, se arată într-un comunicat al Curţii de Apel Bucureşti. 

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, la Tribunalul Bucureşti. 

Procurorii au arătat că firma Cotroceni Park a ascuns în perioada septembrie 2009-decembrie 2013 sursa impozabilă, respectiv valoarea reală a clădirii în care funcţionează complexul comercial AFI Palace Cotroceni, dar şi valoarea finală a lucrărilor de construire, în scopul de a se sustrage de la plata impozitului pe clădire şi a taxei de autorizare a lucrărilor de construire.

AFI Europe România, care a construit mallul AFI Palace Cotroceni are o suprafaţă închiriabilă de peste 80.000 de mp. Acesta este primul proiect al companie dezvoltat de piaţa din România, dar şi cel mai importat activ. 

Directorul AFI Europe România, David Hay, nu a putut fi contactat pentru comentarii, însă reprezentanţii companiei spune că vor reveni cu o declaraţie oficială în cursul zilei de astăzi. 

Pe data de 25 august 2015, Inspecţia Fiscală de la ANAF a pornit controale la malluri şi hipermarketuri, printre care şi la mallul AFI Palace Cotroceni. 

AFI Europe România a înregistrat un venit operaţional net de 9 milioane de euro în primul trimestru din acest an, în creştere cu 8,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

Mall-ul AFI Palace Cotroceni din Bucureşti a generat în primul trimestru din 2015 un venit operaţional net (NOI) de 7,4 milioane de euro, reprezentând o creştere de 1,3% comparativ cu T1 2014. Centrul comercial era evaluat la 401 milioane de euro la 30 septembrie 2014.

Vânzările retailerilor din AFI Palace Cotroceni (cifra de afaceri), cu excepţia hipermarketului, au crescut cu 9,3% în T1, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a lui 2014. Rata de ocupare a AFI Palace Cotroceni a urcat la 99%.

CITEŞTE ŞI AFI Europe România a înregistrat un venit operaţional net în creştere cu 8,1%

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...