EXCLUSIV Compania canadiană Ene-Min va construi, la Petroșani, o fabrică de 20 de milioane de euro pentru producerea de concentrat de minereu industrial

Compania Ene – Min Development, controlată de investitorul canadian de origine română Gabriel Luca, va investi 20 milioane de euro din fonduri proprii pentru a ridica o fabrică de concentrat de minereu în județul Hunedoara, la Petroșani, unde se va procesa materia primă extrasă din perimetrul de explorare Teregova, Caraș-Severin.
Ion Dobreanu - lun, 17 apr. 2023, 21:38
EXCLUSIV Compania canadiană Ene-Min va construi, la Petroșani, o fabrică de 20 de milioane de euro pentru producerea de concentrat de minereu industrial

Aceasta este prima investiție directă de acest fel din domeniu din ultimele decenii și reprezintă prima fază dintr-un plan complex de dezvoltare, pentru că, în viitor, această fabrică ar putea să fie extinsă, pentru a procesa cantități mai mari și mai variate de minereu. Gabriel Luca este unul dintre puținii investitori activi din piața locală a mineritului, derulând proiecte de circa 12 milioane de euro numai în domeniul prospectiunilor și explorarilor geologice din Romania, în ultimii șapte ani.

Construcția fabricii va începe în această toamnă – ea este acum în faza de proiectare în vederea obținerii tuturor autorizațiilor și va deveni funcțională în cel mult un an, creând, într-o primă fază, 300 de locuri de muncă, spune investitorul. “Statul și-a făcut bine treaba, lucrul cu autoritățile locale și centrale decurge în parametri normali”, ține să precizeze investitorul. Aici, la fabrica din Hunedoara, zecile de mii de tone de minereu ce vor veni de la Teregova vor fi procesate, spre a fi transformate în concentrat de minereu industrial, care apoi va fi vândut la export. “Vizăm feldspat, care se folosește în industria ceramicii și sticlei, vizăm mica, care este intensiv folosită în industria vopselurilor, vizăm silica, care este un produs de bază în producția de acid sulfuric. Și vizăm, da, și concentratul de cupru, fără de care , clar, nu putem concepe revoluția electricului pe care o vedem acum în toată lumea”, spune Luca.

Printre motivele pentru care județul Hunedoara a fost ales pentru a dezvolta fabrica de concentrat de minereu sunt proximitatea față de mina din Caraș, existența unei forțe de muncă specializate, toată zona având o tradiție de decenii în activități din domeniul mineritului , existența Universității din Petrosani, “universitate cu o istorie excepțională în pregătirea multor generații de specialiști în minerit” (care va securiza forță de muncă tânără și  instruită pentru investitori), plus accesul la utilități.

Licența obținută, acum trei ani, de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale pentru perimetrul Terogova presupune operațiuni de prospectare și exploare pentru un interval de patru ani. Din al treilea an însă, exploatarea experimentală este permisă. Adică din 2023, iar construcția fabricii va începe acum tocmai pentru a valorifica aceste cantități de minereu industrial ce vor fi extrase. Practic, din primul an al licenței de exploatare, adică 2025, când cantitățile industriale de minereu vor fi extrase, fabrica va fi pregătită să le proceseze la 100% din capacitate.

Potrivit investitorului de la Ene-Min, fabrica din Hunedoara este doar un prim pas dintr-un proiect mai mare, care vizează obținerea mai multor licențe pentru alte perimetre din țară, “mai mici, dar bogate”, și crearea unui business integrat cu o fabrică care să producă metal industrial, fie că este vorba de cupru sau de altele. “România are depozite mari de minereuri, dar cu concentrație mică, prin urmare nu este interesantă pentru marii jucători internaționali din minerit. În schimb, o companie medie, cum este a noastră, poate obține beneficii economice exploatând perimetre mai mici, dar mai bogate în concentrat. Oportunitățile de valorificare sunt uriașe. În acest moment, Europa depinde în proporție de 90% de minereul industrial livrat de firmele chineze sau de sateliți ai firmelor chineze. Ce facem noi e să putem furniza aceste produse pentru țările UE chiar de pe teritoriul UE”, arată Luca.

Investitori internaționali interesați de proiect

Fabrica din Petroșani este un proiect al cărei dezvoltare este urmarită de mai mulți investitori internaționali, potrivit proprietarului Ene – Min. Interesul pentru exploatarea complexă a resurselor de subsol ale României există iar un succes al Ene-Min ar putea duce la recâștigarea încrederii în industria de minerit  autohtonă și atragerea de noi investiții în domeniu. “Datorită expunerii internaționale pe care o avem, suntem urmăriți cu atenție de alți potențiali investitori din acest domeniu. Succesul nostru îi va face mai încrezători în potențialul de investiție și câștig în România”, precizează Luca.

Cât despre aspectele de mediu și poluare, un subiect la care Comisia Europeană, autoritățile locale de profil și ONG-urile din domeniu se uită cu maximă atenție, proiectul Ene-Min din Petroșani nu are probleme. Investitorul canadian spune că minereurile vizate pentru extracție din subteran nu conțin metale grele și/sau alte elemente acide care pot polua solul și sursa de apă. “Noi suntem dedicați să facem minerit modern, prietenos cu mediul”, conchide acesta.

România nu mai are, de mulți ani, o dezvoltare complexă la nivel local a metalelor industriale. Ce a mai rămas din frenezia din domeniu a perioadei comuniste este Cuprumin Abrud, companie din subordinea Ministerului Economiei, care extrage minereuri neferoase și produce concentrat cupros, care este apoi vândut la export diverșilor comercianți. Nici aici însă nu avem nimic integrat, pentru că nu există o fabrică care să facă produsul finit, cuprul.

Iar despre importanța cuprului în “Revoluția Electricului”, se poate spune doar atât: un autovehicul electric conține circa 80 de kilograme de fir de cupru iar un autobuz electric, 400 de kilograme. Pe lângă cupru, multe alte minereuri, din care o buna parte se găsesc în subsolul României, se folosesc în industria auto, a bateriilor și tot ce mai înseamnă trecerea către electric.

 

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare. ...
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, a demisionat luni după ce nu a reuşit să obţină suficient sprijin pentru a supravieţui ...
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat la toate provocările”
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat ...
GreenPoint Management, companie care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor în domeniul ...
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
Boom-ul energiei regenerabile riscă să prejudicieze o parte dintre cele mai bune terenuri arabile din America, în state ...