EXCLUSIV Greșeli incredibile și suspiciuni de fraudă la ASF. Posibile „mingi ridicate la fileu” firmelor supravegheate. Angajați anchetați

Noua conducere a Autorității de Supraveghere Financiară(ASF) a identificat erori majore în documente oficiale prezentate de angajații mai multor Direcții   membrilor Consiliului. Erori "ciudate"ar fi fost identificate atât în documente venite dinspre cele trei sectoare supravegheate (asigurări, piața de capital și pensii private) cât și în notele emise de Direcția Juridică. Există suspiciuni  că respectivele erori ar fi fost strecurate intenționat, pentru a da posibilitatea firmelor supravegheate și vizate de respectivele documente să conteste cu succes eventuale decizii care le-ar dezavantaja. În acest sens se va desfășura în ASF un audit al documentelor venite dinspre sectoare către Consiliu. Pentru  verificarea naturii greșelilor deja identificate sunt deja începute cercetări interne, au arătat, pentru ECONOMICA.NET ,mai multe surse avizate.
Şerban Buşcu - lun, 11 ian. 2021, 19:20
EXCLUSIV Greșeli incredibile și suspiciuni de fraudă la ASF. Posibile

De altfel, în cadrul ASF a fost înființat recent și un nou Serviciu, care se va ocupa tocmai cu verificarea documentelor care ajung în atenția Consiliului și nu numai a acestora. Este vorba despre Serviciul de Conformitate, care va acționa sub coordonarea directă a președintelui Nicu Marcu și unde lucrează, deocamdată, doi dintre consilierii acestuia. Scopul Serviciului este tocmai acela de a identifica și corecta eventualele erori din viitor.

Erorile la care facem referire ar fi fost mai frecvente în cazul sectorului Piața de Capital,  însă greșeli „ciudate” în documente au apărut și în zona asigurărilor.  Există și un tipar al acestor greșeli, ne-au explicat sursele citate.

Direcțiile prezentau membrilor executivi ai Consiliului (vicepreședinte responsabil de sector, prim vicepreședinte sau președinte) câte patru seturi de documente în legătură cu anumite spețe. Trei dintre aceste seturi de documente erau semnate și asumate de către cei care au elaborat lucrarea și de către directorul de Direcție, în timp ce un al patrulea set trebuie semnat doar de către executivul din Consiliu. În mod normal, cele patru seturi trebuie să fie identice. Totuși, în mai multe situații s-a descoperit că în actele menite să fie semnate de ” executiv” apăreau formulări diferite față de celelalte trei seturi. În unele cazuri ar fi fost modificări discrete, iar în altele chiar schimbări de anvergură, pasaje întregi modificate.

Efectul direct al unor astfel de erori (deocamdata nedemonstrate ca fiind intenționate) este un avantaj oferit firmelor vizate de lucrări.

„Astfel de suspiciuni au existat mereu în ASF.  Sunt voci care vorbesc de ani de zile despre aceste greșeli mai mult sau mai puțin intenționate. Până acum, nimeni nu a îndrăznit să deschidă discuția. Ce se întâmplă este că firmelor supravegheate li se conferă un avantaj cert. Ele pot contesta în instanță deciziile Consiliului, pe baza erorilor de procedură de genul celor despre care vorbim. Merg în contencios și câștigă lejer și au fost destule cazuri de acest tip, când toată lumea se întreba cum a putut pierde ASF”, arată o sursă care cunoaște situația.

 

Șeful juridicului, îndepărtat recent din funcție: Nu exista nici măcar o evidență clară a termenelor unde trebuia să se prezinte ASF.  Reorganizare din temelii în Autoritate: Consilierii „politici” dispar sau sunt integrați

Până la înființarea noului Serviciu dedicat exclusiv verificării documentelor care intră în Consiliu, erorile ar fi putut fi observate de angajații Direcției Juridice, pe la care trec automat toate documentele care intră și ies din Consiliu. În acest context, este posibil ca recenta retragere a directorului Direcției Juridice, Răducu Petrescu ( mișcare despre care ECONOMICA.NET a scris în exclusivitate AICI) să aibă legătură și cu erorile din documente. În orice caz, în timpul mandatului lui Petrescu, ASF a pierdut procese semnificative, inclusiv un proces de faliment în care instanța a infirmat pur și simplu decizia Consiliului de a solicita falimentul LIG Insurance. Nu este singurul exemplu. Astăzi, City Insurance, cel mai mare asigurător din România, cu circa 3 milioane de clienți doar pe RCA, funcționează cu un deficit de rezerve și capital consemnat în acte, pentru că a reușit să suspende, la începutul acestui an, decizia ASF care o obliga să rezolve aceste probleme. 

AICI, detalii despre retragerea din funcție a directorului juridic, dar și despre procesele pierdute de ASF în ultimii ani. 


În comparație cu alte instituții de supraveghere, ASF s-a remarcat și prin faptul că a preferat, cel puțin în ultimii ani, să fie reprezentată în instanță de propriii angajați, consilieri juridici, care s-au luptat în unele cazuri cu juriști cu mult mai multă experiență, avocați experimentați în domeniul financiar. Mai mult, spun unele surse din piață și din zona supravegherii, au existat chiar situații în care angajatul ASF s-a prezentat la termene total nepregătit. ” S-a cerut la un moment dat o evidență clară a termenelor la care ASF trebuie să fie reprezentat în următoarea săptămână sau următoarea lună. Nici măcar asta nu exista”, afirmă o sursă, pentru ECONOMICA.NET

De altfel, întreaga Autoritate trece printr-un amplu proces de restructurare. Din informațiile disponibile la acest moment reiese că vor fi desființate mai multe posturi de conducere. Fiecare sector va avea câte un singur director general, iar Direcțiile de sector se desființează și rămân doar Serviciile. Într-o primă fază, respectivele Servicii vor fi conduse de cei care le conduc și acum, ulterior  organizându-se concurs pentru definitivarea postului. A fost deja desființată Direcția Resurse Umane.

Rămân în picioare cinci Direcții, dintre care cea de Petiții și Protecția Consumatorului (care pierde componenta de educație financiară, ce va merge spre Direcția Comunicare, pe un model existent și în celelate Autorități), Direcția Juridică și cea de Stabilitate, care va avea un rol sporit. Direcția de Stabiitate, condusă de Valentin Ionescu, recent numit și președinte al Institutului de Studii Financiare (ISF), va avea rolul de a integra activitățile în cadrul ASF în condițiile în care, spun surse implicate, Autoritatea nu a funcționat până acum ca un tot unitar ci mai degrabă ca un acoperiș sub care lucrează independent trei entități de supraveghere (asigurările, pensiile private și piața de capital). 

Una dintre măsurile importante vizează eliminarea posturilor de consilier al membrilor Consiliului. Corpul Consilierilor a fost deja desființat, iar consilierii, în marea lor majoritate oameni veniți pe filiere politice sau de familie, vor merge în zona de execuție sau, după caz, vor fi îndepărtați din ASF.

Această măsură a fost anunțată de ECONOMICA.NET încă din vară.

Noua organigramă va fi făcută publică cel mai probabil luna aceasta, iar procesul de reorganizare ar urma să fie finalizat până în vară.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...