1EUR = 4.7764 RON | Bucureşti 8 º

Companii

EXCLUSIV Jaful Hidroelectrica: nu poate face curent pentru toate contractele. Populaţia va plăti

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică, aflat acum în insolvenţă, nu poate onora contractele de furnizare de energie pentru acest an, producţia estimată de energie fiind cu peste 30% mai mică decât obligaţiile asumate prin contract.

Pentru perioada august-decembrie, producţia de energie este estimată la 4,9 TWh, având în verdere prognoza hidrologică defavorabilă, potrivit unor surse apropiate situaţiei Hidroelectrica. Pe de altă parte, obligaţiile asumate de Hidroelectrica prin contracte se ridică, pentru aceeaşi perioadă, la 6,41 TWh, la care se adaugă cantităţile pe care trebuie să le livreze pe piaţa de echilibrare, la ordinul Dispeceratului Energetic Naţional, şi ele estimate la 0,5 TWh. Mare parte din cantităţile contractate sunt către traderii privaţi de energie, aşa numiţii “băieţi deştepţi”, care primesc energie hidro pe termen lung la preţuri sub preţul pieţei.

Astfel, compania îşi poate onora doar în proporţie de circa 68% obligaţiile de livrare de energie asumate prin contracte, potrivit estimărilor de la această dată. Pentru restul, Hidroelectrica ar trebui să achiziţioneze energie de la ceilalţi producători, evident la preţuri mai mari pentru a le revinde la preţurile din propriile contracte.


Cine plăteşte


Sursele noastre spun că, pentru a ieşi din această situaţie, Hidroelectrica încearcă să diminueze din cantităţile de energie ce trebuie livrate pe piaţa reglementată, adică în principal populaţiei. Şi, mai mult, să crească şi preţurile!

Cantităţile şi preţurile pentru populaţie au fost stabilite de Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) prin mai multe ordine. Hidroelectrica a dat în judecată ANRE, solicitând anularea unei decizii ANRE (506 din februarie 2012) prin care Autoritatea stabilea câtă energie este obligată Hidroelectrica să livreze populaţiei până la sfârşitul acestui an. Compania a solicitat în instanţă să i se permită livrarea unei cantităţi mai mici pentru populaţie.

Mai mult, Hidroelectrica solicită şi o creştere a preţurilor la energia livrată populaţiei. Astfel, compania are stabilit de către ANRE un preţ mediu ponderat de circa 72 de lei/MWh, dar, potrivit surselor noastre, costul mediu de producţie, trecut chiar în bugetul pe acest an al companiei, este de 125 de lei. Ca atare, în demersurile în instanţă împotriva deciziilor ANRE, Hidroelectrica cere şi o creştere a preţului, astfel încât acesta să fie fundamentat pe costurile reale de producţie.

Rezilierea de noi contracte cu “băieţii deştepţi”, singura soluţie


Singura variantă în care populaţia nu va plăti pentru situaţia perpetuată de ani de zile la Hidroelectrica este cea în care administratorul special al companiei va reuşi să rezilieze unele din contractele cu “băieţii deştepţi”. În acest caz, există posibilitatea ca o parte din energia disponibilă să ajungă pe piaţa reglementată, dar nu este sigur că preţurile nu vor creşte.

Până acum, a fost desfiinţat un singur contract, cu firma EuroPEC.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO