EXCLUSIV LISTA proiectelor în energie regenerabilă din România pe care investitorii vor să le deruleze prin fonduri europene – mecanismul 10 d

Companiile care sunt active în producţia de energie electrică din surse regenerabile au propus mai multe proiecte noi, de generare de energie electrică, care să fie finanțate prin fonduri europene, prin mecanismul 10 d -   Fondul de Modernizare. Este vorba despre mai mult de 1.000 MW, iar valoarea totală a proiectelor cumulate este de miliarde de euro.
Mihai Nicuţ - Dum, 26 ian. 2020, 19:58
EXCLUSIV LISTA proiectelor în energie regenerabilă din România pe care investitorii vor să le deruleze prin fonduri europene - mecanismul 10 d

Potrivit unei liste a proiectelor consultate de noi, este vorba atât despre proiecte să le spunem clasice, ale unor parcuri eoliene și fotovoltaice, dar și de unele mai complexe, prin care tehnologiile sunt combinate inclusiv cu centrale actuale de cogenerare. Voci din industrie ne-au spus că, dacă unele proiecte sunt noi, altele au fost concepute în trecut, înainte ca România să amputeze schema de sprijin pentru regenerabile și sunt destul de avansate, conceptual, deci acestea ar putea fi finalizate mai rapid.

Iată cele mai importante proiecte de pe listă, în ordinea valorii lor.

Compania germană WPD, prezentă și pe piața din România, este trecută pe lista consultată de noi cu o capacitate combinată nouă, eolian plus fotovoltaic, de până la 200 MW, în Dolj. Proiectul, cu o valoare de 330 de milioane de euro, presupune și combinarea cu centrala de cogenerare existentă în zonă și reconversia profesională a forței de muncă locale.

Tot WPD ar vrea să dezvolte un proiect de 220 de milioane de euro în județul Brăila, la fel, o unitate combinată regenerabil plus cogenerare, iar în acești bani intră și reconversia profesională a forței de muncă din zonă. Capacitatea este de până la 220 MW, și va combina panourile fotovoltaice cu turbinele eoliene și cu centrala de cogenerare existentă în zonă.

Aceiași investitori au mai multe astfel de proiecte. WPD intenționează să dezvolte și în Hunedoara o capacitate nouă, de până la 210 MW, pe același sistem: capacitate regenerabilă nouă în eolian și fotovoltaic, combinată cu centrala de cogenerare din zonă, și, la fel, cu reconversia profesională a forței de mucă locale. Costul total estimat: 210 milioane de euro. Și tot WDP mai propune câte un astfel de proiect în Arad, Oradea și Baia Mare (în ultimul caz specificând că are ca scop și folosirea platformelor industriale vechi cu sol degradat sau poluat într-o zonă cu deficit de producție), fiecare de până la 100 MW (eolian plus fotovoltaic plus cogenerare) și de câte 100 de milioane de euro.

Și Enel Green Power apare pe listă cu mai multe proiecte și pare că, dat fiind că au și nume, este posibil să fie ținute la sertar din perioada în care, beneficiind de schema de sprijin, ar fi intenționat să le facă. Cel mai scump găsit de noi pe listă este un proiect de 160 de milioane de euro referitor, numit Zephyr, care se referă la un parc eolian de 150 MW în Constanța, care să fie conectat direct la substația de 400 kV. Enel mai are două proiecte, de data aceasta în fotovoltaic, 10 MW la Țintești, în județul Buzău, și altul de 20 MW la Sinești, în județul Ialomița, de 20 MW. Valoarea totală a celor două proiecte se ridică la 20 de milioane de euro. Enel mai are și un proiect de stocare, baterii de 20 MW, care să fie legate la parcul pe care îl operează deja, în localitatea Sălbatica din Tulcea. Valoarea investiției este de 10 milioane de euro.

Elawan Energy, o companie multinațională care a instalat deja capacități eoliene de 2.000 MW și are proiecte de 10.000 la nivel global (Europa, Brazilia, SUA, Mexic, Turcia, Africa de Sud) este prezentă pe listă cu mai  multe proiecte. Cel mai scump este un parc eolian de 48 MW, la Berezeni (județul Vaslui), zonă cu deficit de generare, care costă 57,6 milioane de euro. Tot în Vaslui, la Falciu, compania intenționează să dezvolte o soluție hibridă eolian-solar-biomasa-stocare. Componenta eoliană, cu o capacitate de 42 MW, ar costa 51 de milioane de euro, cea fotovoltaică, de 2,5 MW, 2,8 milioane de euro, iar capacitatea pe biomasă, de 1 MW, ar avea un cost de 3,5 milioane de euro.

Elawan mai apare pe lista consultată de noi cu două proiecte, unul în Costești (Vaslui), eolian, 36 MW, de 43,2 milioane de euro, și unul în Oltenia, în localitatea Livezile din Mehedinți, de 45 MW și 54 de milioane de euro.

Verbund are un proiect de parc eolian de 57 MW în localitatea Casimcea, proiectul este denumit South1 și are o valoare de 86 de milioane de euro.

La fel, și IWE este trecută pe listă, cu proiectul mai vechi al unui parc eolian de 100 MW în Botoșani, denumit Aeolus 1, care presupune o investiție de 100 de milioane de euro.

Siemens-Gamesa este și ea pe listă, cu un proiect de parc eolian de 36 MW în județul Alba, de 35 de milioane de euro.

Citește și:

Proiecte energetice românești de 11 miliarde de euro candidează la finanțarea din fonduri europene, pe mecanismul 10d

România va dispune de câteva miliarde de euro, prin intermediul sistemului de emisii de noxe european (EU ETS) pentru atingerea obiectivelor sale pentru 2030 și perspectivele unei economii decarbonizate total până în 2050. Una dintre surse va fi  Fondul de Modernizare al Comisiei Europene (mecanism cunoscut ca 10d, pentru că acolo apare în directiva EU-ETS), un fond la care se strâng banii de la toţi poluatorii din statele membre, şi din care, apoi, Comisia selectează proiecte, la recomandarea BEI, și decide ce proiecte pot fi finanţate. Este un fond la care România speră mult, în condițiile în care, potrivit unor surse din piaţa românească de energie, România ar putea beneficia de circa 6 miliarde de euro pentru a se finanţa proiecte din acest fond.

Ghidul de finanțare a proiectelor prin mecanismul Fondului de Modernizare va fi publicat de Comisia Europeană cel mai probabil în luna aprilie, după care va fi trimis statelor membre și vor putea fi selectate proiectele.

Te-ar mai putea interesa și
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea de a-i linişti pe fermieri şi unele state membre, informează Financial......
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile la  benzină și motorină, după patru ...
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Astăzi, la ora 10.00, debutează programul Rabla 2024, cu cele două componente ale sale - Clasic și Plus. Iată toate ...
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, CITR: Numărul insolvențelor va rămâne constant, cel al concordatelor va exploda
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, ...
Țările din Europa, Germania, Franța, Italia sunt cele care și-au diminuat volumul cererii. Pentru industria mobilei este ...