EXCLUSIV Premieră în România. O firmă din Danemarca vrea să ne asigure casele și mașinile, drumurile și autostrăzile. Care este sistemul?

Chopin Forsikring A/S,o firmă de asigurare din Danemarca, a informat Autoritatea din țara sa de origine de intenția de a intra pe piața din România. Compania s-a notificat pentru majoritatea liniilor de asigurare, în afară de RCA, printre care importante sunt polițele de locuință, CASCO și de garanții.
Ion Dobreanu - Dum, 28 nov. 2021, 22:57
EXCLUSIV Premieră în România. O firmă din Danemarca  vrea să ne asigure casele și mașinile, drumurile și autostrăzile. Care este sistemul?

Cererea Chopin vine într-un context special pentru piața din România, care a experimentat recent falimentul City Insurance, firmă care înghițea nu doar 40% din piața RCA, dar și circa 80% din asigurările de garanții pentru firme din România.

Nu este prima firmă care se arată interesată de România după falimentul City, însă este prima care vrea altceva decât RCA. Mai multe detalii AICI

Chopin Forsikring este o firmă relativ nou înființată care a fost cumpărată recent de ALM.Brand A/S, o altă companie din Danemarca. Chopin va prelua, astfel, operațiunile unei mai vechi firme de asigurări, Codan. În România, Codan era deja prezentă, însă cu subscrieri foarte mici, undeva la  nivelul a 1.500 de euro în 2020.

Este totuși un semn bun, care arată interesul pentru România, pe o piață unde concurența este foarte mică.

Compania va vrea să intre în baza pașaportului european, pe FOS, adică Freedom of Services, deci nu va fii supravegheată de autoritățile de aici.

Economica a explicat pe larg ce înseamnă activitatea unei societăți în baza FOS sau FOE (Freedom of Establishment) și care sunt riscurile la care clienții și beneficiarii polițelor emise de acestea se expun, în contextul în care anunțam că mai multe astfel de firme  vor să intre pe piața RCA locală, tot după falimentul City Insurance.

” Am avut o acțiune care a vizat anumiți intermediari care vând asigurări de garanții emise de asigurători în baza FOS (nr: Freedom of Service). Nu e nimic anormal în ceea ce fac, normele europene permițând această activitate, însă trebuie să ne asigurăm că își informează corect clienții. Este foarte important de știut, de exemplu, că cei care vând pe FOS nu cotizează la FGA, deci clienții sau păgubiții lor nu ar fi despăgubiți de FGA în caz de faliment. În cazul unuia dintre brokerii vizați am găsit unele probleme în privința informării. Suntem în analiză și vom lua o decizie”, a declarat Valentin Ionescu.

Economica a aflat și firma care și-a crescut masiv expunerea pe asigurări de garanții în România și brokerul la care face referire directorul din ASF. Este vorba despre bulgarii de la LevIns, societate de asigurări de top în zona RCA la sud de Dunăre și de  singurul intermediar de asigurări listat din România, Transilvania Broker(TBK) . Menționăm că, din datele și documentele studiate de  Economica reiese că TBK are un formular standard pe care trebuie să îl semneze toți clienții care merg pe relația cu LevIns și care conține formularea explicită: ” LevIns desfășoară activitate în România în baza libertății de presta servicii  (FOS), nefiind autorizată de ASF România. LevIns este supravegheată de ASF Bulgaria și nu contribuie la FGA„.  Totuși, nu cunoaștem nici dacă TBK folosea acest formular la momentul controlului desfășurat de ASF și nici care sunt celelalte detalii ale acțiunii anunțate de directorul Valentin Ionescu.

 Economica a explicat pe larg ce înseamnă activitatea unei societăți în baza FOS sau FOE (Freedom of Establishment) și care sunt riscurile la care clienții și beneficiarii polițelor emise de acestea se expun, în contextul în care anunțam că mai multe astfel de firme  vor să intre pe piața RCA locală, tot după falimentul City Insurance.

AICI mai multe detalii despre ce înseamnă FOS și FOE, în esență forme prin care societăți financiare (inclusiv de asigurări) înregstrate în UE au dreptul să acționeze în orice țara UE fiind supravegheate doar în țara de origine și supunându-se doar condițiilor din respectiva țară.

Asigurările de garanții, o zonă sensibilă care implică zeci de mii de constructori și lucrări de miliarde: drumuri și autostrăzi, dar și proiecte cruciale pentru orașe și județe din țară

Tot Economica.net a arătat de ce zona pe care dorește să intre acum puternic LevIns este una extrem de sensibilă. Asigurările de garanții, folosite de constructori din postura de cea mai ieftină metodă pentru a își garanta lucrările executate în relația cu statul, presupun expuneri extrem de mari, deși frecvența daunelor este în general mică. Arătam că CNAIR, principalul beneficiar al acestui tip de asigurări din România, are în acest moment de încasat 30 de milioane de euro în baza unor polițe emise de City Insurance pentru antreprenori care nu au reușit să își respecte obligațiile în construcția unor drumuri. În total, City își asumase garanții de circa 1 miliard de lei doar în relația cu antreprenori care lucrau cu CNAIR. Peste 6 miliarde de lei este valoarea totală a garanțiilor asumate de City Insurance în relația cu toți beneficiarii din România, în proporție covârșitoare Companii, Autorități și structuri locale ale statului (primării, CJ-uri etc).

Locul gol lăsat de City în această zonă este imens, având în vedere că ajunsese să controleze circa 80% din toate garanțiile emise pentru lucrări din România, iar o supraveghere atentă a condițiilor în care acest gol va fi acoperit pare necesară.

De altfel, după cum tot Economica nota, ASF a și lansat în dezbatere o normă care modifică condițiile de asigurare pe această linie, tocmai pentru a evita viitoare probleme de genul celor create de City Insurance.

În lipsa acestor produse, zeci de mii de firme de construcții vor fi nevoite să apeleze la modalități mai costisitoare de garantare a lucrărilor cu statul, iar unele dintre ele ar ajunge în situația de a nu mai putea susține un asemenea efort financiar. De partea cealaltă, mai ales autoritățile locale mici vor avea probleme în găsirea unor firme care să ducă la capăt în condiții legale lucrările pe care le fac.

AICI despre relația City Insurance cu antreprenori care lucrau la construcția de drumuri cu CNAIR și despre sumele de care va fi păgubită Compania

AICI despre expunerea uriașă a City pe segmentul asigurărilor de garanții și despre locul gol rămas după falimentul companiei care vindea la prețuri nesustenabile. Cel puțin 22 de firme caută acum alte soluții. 

Te-ar mai putea interesa și
Atenție la frauda cu fonduri! O nouă schemă infracțională te lasă fără pensie. Cum o recunoști și cum te aperi
Atenție la frauda cu fonduri! O nouă schemă infracțională te lasă fără pensie. Cum o recunoști și cum te aperi
Schemele cu fonduri de pensii nu sunt deloc o glumă. Mirajul unei bătrâneți liniștite te poate lăsa nu doar fără pensie, dar și fără banii de zi cu zi. Specialiștii în siguranță......
ANSVSA recomandă proprietarilor de animale din zonele afectate de inundații să coopereze cu medicii veterinari
ANSVSA recomandă proprietarilor de animale din zonele afectate de inundații să coopereze cu medicii veterinari
Recomandăm tuturor proprietarilor de animale din zonele afectate de inundaţii să coopereze cu medicii veterinari pentru ...
Amazon și Flipkart (Walmart) sunt acuzate de autoritățile indiene că au făcut înțelegeri cu Samsung și Xiaomi, care au afectat concurența de pe piață
Amazon și Flipkart (Walmart) sunt acuzate de autoritățile indiene că au făcut înțelegeri cu Samsung și Xiaomi, care ...
Samsung, Xiaomi și alte companii producătoare de smartphon-ri s-au înțeles cu Amazon și subsidiara Walmart Flipkart ...
STS: Peste 163.000 de apeluri abuzive au fost recepționate de serviciul 112 de la începutul anului
STS: Peste 163.000 de apeluri abuzive au fost recepționate de serviciul 112 de la începutul anului
Peste un milion şi jumătate din apelurile de la 112 recepţionate de la începutul anului şi până în prezent au fost ...