EXCLUSIV Regulile RCA, schimbări majore pe neașteptate. Firmele de asigurare impun discret referință pe tarifele din service. COTAR: Lobbyștii din asigurări au cooptat politicieni. Ieșim în stradă!

Şerban Buşcu - Dum, 21 mart. 2021, 22:01
EXCLUSIV Regulile RCA, schimbări majore pe neașteptate. Firmele de asigurare impun discret referință pe tarifele din service. COTAR: Lobbyștii din asigurări au cooptat politicieni. Ieșim în stradă!

Schimbare majoră și neașteptată pe piața asigurărilor RCA. La pachet cu introducerea clauzei de decontare directă, obligatoriu, în toate contractele RCA (mișcare făcută deja publică printr-un proiect de OUG), se va introduce și un tarif de referință pentru prețurile practicate de service-uri la ora de manoperă. Propunerea a venit dinspre Guvern, sub formă de observație la OUG conceput pentru a introduce decontarea directă obligatorie și fost însușită și de Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF). COTAR, cea mai vocală asociație a transportatorilor, care are în componență și peste 1.500 de service-uri, aduce acuzații grave considerând că referința pentru tarifele din service reprezintă un prim pas către plafonarea prețurilor și, drept consecință, introducerea coplății pentru daunele din RCA. COTAR amenință că va ieși în stradă, dacă va fi nevoie. 

Potrivit unor surse din mediul politic și guvernamental, noua referință va fi calculată pe un model asemănător cu tariful de referință pentru RCA. De calcul se va ocupa, ca și la RCA, o firmă independentă, cel mai probabil una dintre companiile din așa numitul Big Four, cele mai mari patru companii de consultanță.

În această fază nu se pune problema unei plafonări a prețurilor din service, conform surselor citate, însă este un prim pas, care, în timp, ar putea permite o astfel de mișcare. Aceasta mai ales în condițiile în care, așa cum a mai arătat Economica în exclusivitate, o propunere privind legarea tarifelor maxime din service de un preț de referință există în discuția grupurilor de lucru care analizează modificarea normelor ASF.

Discuția despre tariful de referință nu este nouă, în contextul în care asigurătorii au acuzat permanent service-urile că practică tarife abuziv de mari. La rândul lor, service-urile au acuzat marile firme din RCA (City și Euroins) că nu achită la timp și integral daunele.

În final, am ajuns în situația unicat la nivel european în care 80% din vânzările din acest sector sunt la doar două firme, cele mai sus menționate.

Firmele de asigurare au încercat să introducă o referință  prin mai multe metode. A fost inițiată o lege separată, apoi a fost inclusă propunerea ca amendament la legea care va modifica legea RCA în sensul unor impuneri ale Comisiei Europene.

În ciuda susținerii venite dinspre mai mulți parlamentari, printre care și secretarul Comisiei de Buget Finanțe din Camera Deputaților, despre a cărui poziție Economica a scris pe larg, firmele de asigurare nu au reuit să se impună.

Dacă pe cale legislativă nu a au avut succes, așa cum a scris recent Economica,  pe traseu executiv firmele de asigurare și-au impus punctul de vedere.

AICI toată istoria disputei legislative dintre firmele de asigurare și service-uri.

Acuzații grave și avertismente dinspre transportatorii COTAR

Informațiile privind „adăugirile” operate la OUG care introduce decontarea directă pe toate polițele au pus pe jar transportatorii COTAR, care reprezintă și peste 1.500 de service-uri și, susțin reprezentanții asociației, 200.000 de angajați din domeniu cu tot cu familii. Contactați de Economica, aceștia au readus în discuție legile pe care introducerea unui plafon le-ar încălca (detalii aici), dar au venit și cu acuzații și avertismente noi. Redăm, mai jos, declarația lui Vasile Ștefănescu, președinte COTAR, în acest sens. Pe scurt, Ștefănescu spune că noua propunere este rodul influenței pe care lobbyștii firmelor de asigurare o exercită asupra unor politicieni și că este pregătit să scoată în stradă transportatorii, dacă va fi nevoie. COTAR consideră că un plafon pentru tarifele din service ar echivala cu introducerea uneo coplăți pentru daunele pe RCA, adică păgubitul ar fi, în final, obligat să scoată bani din buzunar pentru a își repara mașina la standardele dorite.

„Unii politicieni au fost cooptați de către lobbyștii firmelor de asigurări, care vor să obțină o dublă victorie: pe de o parte, au câștigat dreptul să le fie eliminate cheltuielile administrative, ceea ce înseamnă că din momentul publicării legii in Monitorul Oficial, cheltuielile asigurătorilor vor fi nelimitate iar prețul RCA va creste și statul român nu va mai avea nicio pârghie legală de intervenție; a doua victorie pe care o vor multinaționalele din asigurări este să plafoneze costurile de despăgubire, astfel încât profitul lor să crească, la fel de mult cum va crește in mod paradoxal și prețul RCA, obligând implicit păgubiții să suporte o CO-PLATĂ pentru readucerea autovehiculelor la starea anterioară producerii accidentului sau să își repare autovehiculele în condiții improprii, cu riscuri grave pentru siguranța în trafic.

Dacă politicienii doresc sa pună pe butuci industria de reparații auto (care asigură anual 15% din PIB-ul Romaniei), printre ultimele cu capital autohton și sa predea încă o parte a economiei naționale in mâinile multinaționalelor, precum și să lipsească păgubiții de dreptul de a își primi despăgubirile datorate de asigurătorii RCA prin avantajarea nepermisă a acestor multinaționale, asta ar fi echivalentul unei trădări a acestui popor.
Asigurătorii și unii parlamentari Cooptați de lobbystii firmelor de asigurări vor ca românii să plătească un RCA obligatoriu din ce in ce mai scump, iar când au o daună să primească de la asigurătorul RCA doar o parte din costurile de reparații. Or, regula care trebuie să se aplice fără excepție este ca asigurătorul RCA al conducătorului auto vinovat de producerea accidentului să plătească integral și cu celeritate despăbugirile care să permită păgubitului să își repare vehiculul la unitatea reparatoare în care are încredere și care îi furnizează serviciile necesare pentru readucerea autovehiculului la starea anterioară producerii accidentului.
Trebuie să fii de rea credință sau chiar trădător de țară ca să votezi un astfel de proiect împotriva românilor! Domnii parlamentari trebuie să știe că astăzi asigurătorii au diferențe și de 10 ori la prețul unei polite RCA, desi vorbim de accelași client. Practic aceștia vând asigurarea RCA cu ce pret vor dar ar dori să se aplice un preț unic la despăgubire ceea ce incalcă principiul unei piețe libere bazată pe cerere si ofertă și dispozițiile imperative ale Constituției României, ale Tratatului de Funcționare a Uniunii Europene, ale Legii Concurenței, ale Codului Civil și ale celorlate legi aplicabile în vigoare.
Sa nu uităm ca inclusiv pretul la energie și gaz s-a liberalizat si ca nu mai suntem pe timpul comuniștilor.  Asigurătorii pot aplica ce prețuri doresc, pentru o asigurare RCA care este obligatorie prin lege, însă în același timp doresc limitarea prețurilor practicate de alți operatori economici, pentru a își majora profitul exportat către alte țări, prejudiciind atât societățile române și consumatorii români, cât și bugetul de stat.
Or, în loc să se preocupe de impunerea nelegală și neconstituțională a unor prețuri fixe care vor falimenta sectorul reparațiilor auto și vor prejudicia grav consumatorii români, asigurătorii RCA ar trebui să își regândească modelul economic, spre exemplu prin recompensarea persoanelor care nu produc accidente auto care ar trebui să beneficieze de prețuri mai mici pentru asigurarea RCA, spre deosebire ce cei care produc numeroase accidente auto.
Subliniem că orice propunere de reglementare suplimentară a sectorului reparațiilor auto, precum cea de plafonare sau de referențiere a prețului serviciilor de reparații promovată agresiv de asigurătorii RCA de rea credință care au zeci de mii de litigii pentru neplata despăgubirilor, nu poate fi legiferată în lipsa unui studiu de impact și a unei analize aprofundate care să aibă în vedere punctul tuturor actorilor implicați și în primul rând al consumatorilor. În caz contrar, românii vor fi puși în situația de a plăti un RCA obligatoriu mai scump, dar insuficient pentru a le acoperi prejudiciile în cazul unui accident. Rugăm domnii parlamentari să nu legifereze o soluție care să pedepsească victimele accidentelor auto în scopul creșterii câștigurilor multinaționalelor din asigurări.”

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...