Important pentru șoferi. Noi reguli RCA, până în vară. Asigurătorii au liber la scumpiri, dar mai așteaptă o tură plafonarea tarifelor din service – DOCUMENTE

Şerban Buşcu - mie, 17 mart. 2021, 22:02
Important pentru șoferi. Noi reguli RCA, până în vară. Asigurătorii au liber la scumpiri, dar mai așteaptă o tură plafonarea tarifelor din service - DOCUMENTE

La trei ani după ce Comisia Europeană a avertizat oficial România să schimbe legea RCA pentru a nu ajunge în procedură de infrigement și a plăti amenzile aferente, sunt șanse mari să avem, în sfârșit, noi reguli RCA. Peste 2 săptămâni, Comisia de Buget Finanțe din Camera Deputaților votează proiectul de lege, care, imediat după aceea, ar trebui să intre în plenul Camerei, for decizional. Se ridică toate barierele și pârghiile de control în ceea ce privește stabilirea tarifelor RCA de către firmele de asigurare, așa cum a impus CE, însă doar atât. Celelalte propuneri, printre care vechiul deziderat al firmelor de asigurare privind stabilirea unui preț de referință ori a unui plafon pentru prețurile practicate de service-uri la reparații și pentru mașina la schimb mai așteaptă o tură, aceasta fiind și recomandarea expresă a Ministerului Finanțelor Publice (MFP) și a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), conform unor documente oficiale consultate de Economica.

În două documente oficiale obținute de Economica și prezentate mai jos, ASF și MFP, altfel chiar cele care au conceput și, respectiv, inițiat,  modificările legislative, recomandă parlamentarilor să meargă pe forma proiectului de modificare a legii RCA (132/2017) adoptată deja de Senat, având în vedere că România riscă sancțiuni importante dacă mai întârzie mult cu implementarea  noilor reguli RCA, cerute de CE. Forma adoptată de Senat conține, așa cum se poate vedea în linkul de mai sus, doar recomandările CE, împreună cu unele schimbări de detaliu, fără mare importanță.

scrisoare ASF

scrisoare MFP

Recomandările oficiale vin în contextul în care reprezentanții firmelor de asigurare au încercat, prin diverse căi (lege separată, includerea în legea care conține și impunerile CE, amendamente în diverse Comisii) să introducă și o referință pentru prețurile practicate de service-uri, considerând că acestea din urmă au un comportament abuziv, în anumite situații. Așa cum era de așteptat, service-urile, la comun cu unele organizații de consumatori, s-au opus și a rezultat o discuție interminabilă, purtată atât în mai multe Comisii ale Parlamentului cât și la ASF, la Guvern sau la Consiliul Concurenței (pe calea unor petiții).

Dacă firmele de asigurare au argumentat, așa cum arătam și mai sus, în principal în jurul unor abuzuri practicate de anumite service-uri (tarife exagerate pentru manoperă și chiria mașinii la schimb plătite de asigurător pe perioada reparației) și a riscului de creștere a tarifelor RCA ca urmare a majorării daunelor plătite, partea adversă a venit inclusiv cu detalii de natură legală. Cităm doar legile pe care, susțin sursele citate, parlamentarii le-ar încălca, dacă ar vota introducerea unui plafon pentru prețuri.

Principiul bicameralismului consacrat de art.61 alin.2) si art.75 din Constitutia Romaniei, art.11, art 15 alin.1 si 2, art 20, art 44 alin 1, art 45, art 53, art 56 alin 2 si art 135 alin.2 din Constitutia Romaniei, art.56, 57, 101, 102, 119 si 120 din Tratatul de Functionare a Uniunii Europene, art.4,5 si 6 din Legea Concurentei, art.3, 6, 7,13,14 si 61 din legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa, art.1 din Protocolul aditional nr.1/1952 la CEDO, art.4 din Legea 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii.

AICI despre încercările repetate ale firmelor de asigurare și despre contrargumentele aduse de unele asociații de transportatori, service-uri și consumatori

Firmele de asigurare mai au, totuși, o șansă de a își impune punctul de vedere, fără a mai fi nevoie de o nouă lege de modificare a legii RCA. Această șansă constă în modificarea normelor ASF, proces deja început și realizat doar parțial. În discuțiile avute cu jucătorii din piață s-a pus și problema plafonării tarifelor din service, iar această propunere a ajuns și într-un centralizator al tuturor propunerilor pentru noile norme. Dacă vor ajunge chiar în normă, vor deveni literă de lege.

AICI, toate propunerile de modificare a normei 20, a RCA, trecute de primele filtre

Ce se schimbă mai exact? Liber total la stabilirea tarifelor, inclusiv la scumpirea lor

Sesizată de organizații ale asigurătorilor (BAAR, UNSAR), Comisia Europeană a decis, în vara lui 2018, să trimită autorităților române o „scrisoare de punere în întârziere”, procedură care precede, practic, infrigementul, adică sancționarea financiară a României pentru nerespectarea regulilor CE. Cerințele Comisiei din acel document au fost preluate în proiectul de lege despre care vorbim. Modificările, așa cum arătam mai sus, vizează ridicarea oricărei bariere în stabilirea liberă a prețurilor RCA de către firmele de asigurare, în funcție de propriile criterii.

De exemplu, una dintre modificări elimină pragul de 25% impus pentru ponderea cheltuielilor administrative în totalul prețului RCA. Având în vedere că, înainte de a impune pragul de 25%, unele companii ajungeau și la 40% cu acest indicator,  este de așteptat eliminare lui. De asemenea, firmele de asigurare nu mai sunt obligate să informeze ASF de fiecare dată când modifică tarifele RCA. Mai sunt și alte modificări care, împreună, oferă libertate totală asigurătorilor în stabilirea tarifelor RCA, lucru cerut și de rigorile europene.

Menționăm că măsurile care sunt eliminate prin acest proiect, împreună cu introducerea conceptului de „asigurat cu risc ridicat”, au fost introduse în noua lege RCA, în 2017, în contextul expirării perioadei de plafonare a tarifelor, singura măsură considerată la acea vreme potrivită pentru a stopa creșterile masive de prețuri generate de falimentele Astra și Carpatica Asig. Aceste măsuri aveau scopul de a acționa ca o ancoră în cazul unor evoluții extreme viitoare.

Conceptul de asigurat cu risc ridicat rămâne și presupune ca acei solicitanți care primesc cel puțin trei oferte de „N” ori mai mari decât tariful de referință afișat de ASF să fie repratizați de către BAAR către un asigurător care să îi ofere automat un RCA la un preț sub acest nivel, stabilit de Biroul Asigurătorilo de Automobile din România (BAAR). Așa numitul „factor N” va fi calculat tot de către BAAR.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat miercuri că îşi suspendă îndatoririle publice "timp de câteva zile" pentru a decide dacă mai vrea să rămână în fruntea guvernului, după ce......
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Sectorul energetic european se află în fața unei dezvoltări majore odată cu anunțul deschiderii licitațiilor pentru ...
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet ...
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...