Execuţia bugetară s-a încheiat în octombrie cu un excedent de 0,29% din PIB

Execuţia bugetară la 31 octombrie 2014 s-a încheiat cu un excedent de 0,29% din PIB faţă de un deficit de 1,18% din PIB aferent aceleiaşi perioade a anului precedent, conform datelor publicate marţi de Ministerul Finanţelor Publice.
Economica.net - mar, 25 nov. 2014, 19:29
Execuţia bugetară s-a încheiat în octombrie cu un excedent de 0,29% din PIB

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 177,5 miliarde lei, reprezentând 26,3% din PIB, au fost cu 6,5% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

S-au înregistrat creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasările din contribuţiile de asigurări sociale (plus 2,781 miliarde lei), accize (plus 2,291 miliarde lei), impozite şi taxe pe proprietate (plus 1,765 miliarde lei), impozitul pe profit (plus 1,235 miliarde lei), impozit pe salarii (plus 473 milioane lei), TVA (plus 271 milioane lei).

Veniturile din taxa pe utilizarea bunurilor s-au redus cu 41,6%, ca urmare a faptului că în anul precedent s-au încasat taxe de licenţă pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio în sumă de 2 miliarde lei.

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la impozite şi taxe pe proprietate, cu 4,2%, taxa pe utilizarea bunurilor, cu 2,5%, şi venituri nefiscale, cu 1,1%.

Sumele primite de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate au fost de 6,8 miliarde lei, cu 0,9 miliarde lei mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 175,6 miliarde lei, au crescut în termeni nominali, cu 0,7% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, dar s-au redus în termeni reali cu 1,3 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Cheltuielile de personal au crescut cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ca urmare a creşterii salariului minim brut la 850 lei de la 1 ianuarie 2014 şi la 900 lei de la 1 iulie 2014, precum şi a plăţii drepturilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti.

Faţă de anul precedent, s-a înregistrat reducerea cheltuielilor cu dobânzi cu 0,5%, datorită scăderii randamentelor la licitaţiile emisiunilor de obligaţiuni de tip benchmark, precum şi a cheltuielilor cu bunuri şi servicii cu 0,1%.

Cheltuielile pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile se menţin sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului precedent (minus 8,1%) dar s-au dublat în cursul lunii octombrie faţă de luna precedentă.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 20,3 miliarde lei, respectiv de 3,1% din PIB, faţă de 22,6 miliarde lei în aceeaşi perioadă a anului precedent.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...