România e lider la producția de grâu și porumb – Prețurile au explodat. Câștiguri uriașe pentru intermediari

România și-a păstrat în primele luni ale acestui an avantajul competitiv în fața celorlalți exportatori europeni de cereale. La porumb am rămas lider de piață, cu 75% dintre exporturile totale ale UE, în timp ce la grâu suntem pe locul secund, după Franța, iar la orz pe locul trei. Per total, am asigurat peste 22% din cantitatea trimisă la export de statele membre. Prețurile cerealelor românești sunt printre cele mai mari.
Alina Stanciu - mie, 04 mart. 2020, 20:27
România e lider la producția de grâu și porumb - Prețurile au explodat. Câștiguri uriașe pentru intermediari

România a continuat și în primele săptămâni ale acestui an să exporte masiv cereale în statele din afara blocului comunitar, păstrându-și pozițiile fruntașe în clasamentul exportatorilor UE. Conform ultimelor date ale Comisiei Europene consultate de ECONOMICA.NET,producătorii și traderii români au trimis anul acesta peste granițele UE aproximativ 6,8 milioane de tone de cereale (grâu, porumb, orz, făină de grâu), dintr-un total de 30 de milioane de tone, în care sunt incluse și alte tipuri de cereale, precum malț, orez, sorg și ovăz.

În cazul porumbului, am exportat aproximativ 646,6 mii de tone, cea mai mare cantitate din UE. Astfel, de la începutul anului de marketing pentru cereale (7 ianuarie 2019 – 7 iulie 2020), țara noastră a exportat aproximativ 75% din cantitatea totală de porumb trimisă de statele membre în afara granițelor blocului comunitar. Vorbim despre 2,4 milioane de tone, dintr-un total de 3,2 milioane de tone.

În total, România a produs anul trecut în jur de 16,9 milioane de tone de porumb boabe.

Cea mai importantă destinație pentru porumbul din Europa a fost Turcia, care a „înghițit” aproximativ 27% din cantitatea totală exportată, de 3,5 ori mai mult decât în perioada similară a anului de marketing 2018-2019. Urmează Egipt și Coreea.

Suntem pe locul doi la grâu

În ceea ce privește trendul la grâu, România și-a menținut poziția secundă între exportatorii europeni, după Franța care a reușit să vândă peste granițe aproape dublu față de noi-6,6 milioane de tone, dintr-un total de 19,1 milioane de tone, cu aproximativ 60% mai mult față de perioada similară a anului de marketing anterior. Fermierii și traderii din România au livrat peste granițe în perioada analizată 3,5 milioane de tone. Din acestea, în primele săptămâni ale acestui an calendaristic, exporturile au totalizat 206.000 de tone. 

Cel mai mai mult grâu a ajuns în Algeria, Arabia Saudită și Egipt.

Surpriză la orz. Locul trei la exporturi

Bine au mers pentru români și exporturile de orz, astfel că suntem al treilea cel mai mare exportator european, după Franța și Germania. Mai exact, în perioada analizată, România a livrat peste granițe peste 810.000 de tone, dintr-un total de aproximativ 4,8 milioane de tone.

Avem cel mai bun preț la grâul de panificație din UE

După ce la finele lui 2019 prețurile la cerealele pentru export o luaseră semnificativ în jus, după cum a analizat și ECONOMICA.NET, la începutul acestui an calendaristic vorbim despre o medie europeană de plus 15%. Mai exact, la grâu, exporturile FOB în principalele porturi europene s-au realizat la prețuri între 197 și 228 de euro tona (la 25 februarie), în medie cu până la 15% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. În portul Constanța, prețul grâului pentru panificație a ajuns (27 februarie) la 204 euro tona, față de 209 euro tona cu un an în urmă, deci pentru români grâul s-a depreciat. Este însă cel mai mare preț dintre statele UE. Prețul din Banat a crescut la 176 de euro tona, de la 163 de euro tona.

La porumb, prețurile medii sunt însă în scădere, cu 2 și respectiv 7% față de perioada similară a anului trecut, până la 174 de euro tona în Gulf SUA și de 187 de euro tona la Bordeaux. În România, prețurile au crescut. Erau în data de 27 februarie de 168 de euro tona în portul Constanța și de 146 de euro tona în Banat, față de 163 de euro tona și respectiv 135 de euro tona cu un an în urmă.

Te-ar mai putea interesa și
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi vinde......
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...