Facebook amendată în Rusia pentru că nu a precizat unde stochează datele

O instanţă din Rusia a amendat Facebook vineri pentru că nu a comunicat autorităţilor unde stochează datele utilizatorilor ruşi, transmite Reuters, care preia agenţii de presă naţionale.
Economica.net - vin, 12 apr. 2019, 14:34
Facebook amendată în Rusia pentru că nu a precizat unde stochează datele

Amenda este de 3000 de ruble, echivalentul a 47 de dolari, conform legislaţiei adoptate în 2015, care obligă companiile media să stocheze datele pe servere aflate în Rusia.

Facebook nu şi-a trimis niciun reprezentant la audierea de vineri, dar instanţa a continuat procedura, în lipsa unei cereri de amânare, a transmis agenţia Interfax, preluată de Reuters.

Pentru o abatere similară, Twitter a fost amendată săptămâna trecută tot cu 3000 de ruble.

Singurele sancţiuni pentru încălcarea prevederilor legale respective sunt amenzile, adesea foarte mici, şi blocarea serviciilor online care nu se conformează – o opţiune dificilă din punct de vedere tehnic, remarcă Reuters.

Rusia intenţionează să mărească amenzile aplicabile în astfel de cazuri, au declarat agenţiei Reuters în octombrie anul trecut surse care cunosc îndeaproape planurile respective. În ultimii cinci ani, în Rusia au fost adoptate legi mai severe referitoare la internet, conform cărora motoarele de căutare trebuie să şteargă anumite rezultate ale căutărilor, iar serviciile de mesagerie au obligaţia de a comunica serviciilor de securitate cheile de criptare.

Platforma LinkedIn a fost blocată în Rusia în 2016 pentru stocarea datelor pe servere din alte ţări. Anul trecut, autorităţile de la Moscova au încercat să blocheze serviciul de mesagerie Telegram, dar nu au reuşit, iar reţeaua este în continuare populară.

În noiembrie urmează să intre în vigoare o lege care extinde suveranitatea naţională asupra reţelei din interiorul graniţelor. Proiectul a fost aprobat joi în a doua lectură în parlament şi va fi aplicat dacă este adoptat şi la a treia lectură, apoi în camera superioară a legislativului şi ulterior promulgat de preşedintele Vladimir Putin.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat vineri că, în urma finalizării procesului de ...
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație – Grindeanu
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) poate începe pregătirea documentației pentru lansarea ...
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, inclusiv cei care se ocupă de vaccinare
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, ...
Nu doar oficialii băncilor centrale trebuie să combată inflaţia ci şi alţi decidenţi au un rol important de jucat, ...