1EUR = 4.7794 RON | Bucureşti 5 º

Extern

Fed a majorat dobânda de referinţă pentru a evita supraîncălzirea economiei americane

Banca centrală a SUA (Federal Reserve-Fed) a majorat miercuri dobânda de referinţă pentru a treia oară în acest an, în ideea de a evita o supraîncălzire a celei mai mari economii a lumii, transmite AFP.

27 sep, 2018 | Agerpres

În urma deciziei anunţată miercuri seară, dobânda de referinţă a Fed a fost majorată cu un sfert de punct până la intervalul cuprins între 2% şi 2,25%, cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani.

Potrivit comunicatului de presă publicat la finalul reuniunii comitetului de politică monetară al Fed, Banca centrală a SUA intenţionează să majoreze încă odată costul creditului în 2018 şi de trei ori în 2019.

"Economia noastră este puternică. Creşterea avansează într-un ritm solid. Şomajul este scăzut, salariile cresc iar inflaţia este scăzută şi stabilă", a declarat într-o conferinţă de presă preşedintele Fed, Jerome Powell. Acesta a atras însă atenţia asupra îngrijorărilor care există în rândul companiilor americane cu privire la efectele războiului comercial declanşat de preşedintele Donald Trump asupra activităţii lor. Powell a menţionat în special îngrijorările cu privire la lanţurile de aprovizionare, creşterea costurilor sau pierderea cotelor de piaţă, adăugând că Fed este preocupat şi de diminuarea încrederii companiilor, care îşi reduc investiţiile.

În paralel, Fed şi-a revizuit în sus prognozele de creştere pentru acest an privind economia americană. În prezent, Fed mizează pe o creştere a Produsului Intern Brut al SUA de 3,1%, faţă de un avans de 2,8% cât estima în luna iunie. În schimb, prognoza de inflaţie pentru acest an a rămas neschimbată la 2,1%. În 2019, ritmul de creştere a PIB ar urma să încetinească la 2,5%, uşor mai bine decât estima până acum, în timp ce inflaţia ar urma să fie de 2%, mai mică decât se preconiza până acum.

În perioada care a trecut de la precedenta reuniune a comitetului de politică monetară al Fed, economia americană a înregistrat o creştere susţinută, stimulată de reducerile de impozite şi majorarea cheltuielilor, analiştii mizând pe o creştere de peste 3% în trimestrul al treilea, după un avans de 4,2% înregistrat în perioada aprilie-iunie.

Preşedintele Fed a dat asigurări că sistemul financiar american nu are vulnerabilităţi flagrante. Chiar dacă a admis că unele acţiuni de pe piaţa bursieră se află la un maxim istoric, Jerome Powell a subliniat că o eventuală corecţie nu reprezintă un risc care ar putea să ducă la deraiere a economiei americane.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO