Finalizarea noului sistem de achiziţii publice a fost amânată până pe 30 decembrie 2016

Noul sistem de achiziţii publice, care va înlocui actualul SEAP (sistem electronic de achiziţii publice), ar putea fi gata până la finalul acestui an, deşi termenul avansat anterior era 30 noiembrie 2016, a anunţat marţi preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP), Bogdan Puşcaş.
Economica.net - mar, 06 dec. 2016, 10:00
Finalizarea noului sistem de achiziţii publice a fost amânată până pe 30 decembrie 2016

„În legătură cu implementarea noului sistem, noi am transmis către colegii de la Agenţia pentru Agenda Digitală tot ce ne-am dori noi să conţină noul sistem electronic de achiziţii publice, şi această dorinţă a noastră este bazată pe textul Legii care ne instituie anumite obligaţi. Rămâne ca până la finalul acestei luni ei să transmită varianta de sistem electronic pe care au dezvoltat-o. Studiem foarte atent această problemă, deoarece ea ne ţine în loc în anumite puncte ale reformei sistemului de achiziţii publice şi a ANAP. Însă nu noi suntem proprietarii acestui sistem…”, a subliniat preşedintele ANAP.

El susţine, însă, că promisiunea fermă din partea Agenţiei pentru Agenda Digitală este 30 decembrie, dată la care noul sistem ar trebui să fie prezentat în forma finală. „Pe 30 decembrie ar trebui să vedem şi noi forma noului sistem de achiziţii publice care, în primul rând, ar trebui să fie unul mult mai prietenos, mai facil de utilizat şi să includă noutăţile legislative. (…) Deocamdată folosim sistemul vechi adaptat pe ici pe colo la noul cadru legislativ”, a mai spus Bogdan Puşcaş.

Potrivit acestuia, noul sistem urmează să fie folosit în paralel cu cel vechi o perioadă, care va fi stabilită în contract, probabil şase luni sau un an, şi apoi, treptat, să se realizeze migrarea din sistemul vechi către cel nou.

Noul sistem de achiziţii publice, SICAP (Sistem informatic colaborativ pentru mediu performant de desfăşurare a achiziţiilor publice) care va înlocui SEAP-ul, depăşit de noua legislaţie în domeniu, trebuia finalizat până la finalul lunii noiembrie a acestui an, potrivit estimărilor recente ale preşedintelui ANAP:

El a făcut aceste precizări în contextul în care funcţionarea vechiului sistem, SEAP, a fost menţionată ca fiind una din principalele cinci probleme cu care se confruntă participanţii la sistem, în aplicarea noilor legi în domeniu.

„Acest sistem (SEAP – n.r.) are câţiva ani buni de funcţionare şi nu mai răspunde în totalitate nevoilor anului 2016, ca să nu mai spunem că sunt foarte multe prevederi din noul pachet legislativ care nu se regăsesc în funcţionalităţi ale sistemului. Sunt foarte multe întrebări fundamentate de practică. Problema noastră este cum reuşim să aducem textul de lege în aplicaţie ca el să răspundă”, a precizat Puşcaş.

Te-ar mai putea interesa și
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice vor putea fi instalate fără autorizație de construcție și fără documentații de urbanism sau amenajarea teritoriului
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice vor putea fi instalate fără autorizație de construcție și fără documentații ...
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice vor putea fi instalate și racordate la rețelele de distribuție a energiei fără autorizație de construcție și fără niciun fel de documentație......
Trafic îngreunat pe A2 în apropiere de Cernavodă; s-au tamponat cinci maşini
Trafic îngreunat pe A2 în apropiere de Cernavodă; s-au tamponat cinci maşini
Traficul rutier este îngreunat, duminică, pe A2 Bucureşti - Constanţa, pe sensul către Capitală, la kilometrul 162, ...
Incendiu la mansarda unui bloc din Popeşti-Leordeni
Incendiu la mansarda unui bloc din Popeşti-Leordeni
Pompierii intervin, duminică, pentru stingerea unui incendiu la mansarda unui bloc din Popeşti-Leordeni, a informat Inspectoratul ...
Atacurile ruseşti se intensifică în Doneţk, preşedintele Zelenski cere mai multe arme
Atacurile ruseşti se intensifică în Doneţk, preşedintele Zelenski cere mai multe arme
Atacurile forţelor ruse în Doneţk (estul Ucrainei) au crescut în intensitate în ultimele ore duminică, în timp ce ...