Firea: Dacă Ministerul Transporturilor nu poate realiza pasarela din Herăstrău, să ne dea acordul în acest sens

Primarul general Gabriela Firea a subliniat, marţi, că Primăria Capitalei administrează Parcul Herăstrău, dar nu şi zona căii ferate, solicitând totodată Ministerului Transporturilor acordul în vederea realizării unei pasarele în acest parc.
Economica.net - mar, 13 iun. 2017, 11:20
Firea: Dacă Ministerul Transporturilor nu poate realiza pasarela din Herăstrău, să ne dea acordul în acest sens

Precizările au fost făcute în contextul în care un bărbat şi-a pierdut viaţa, duminica seara, după ce a fost călcat de tren pe podul de cale ferată din parcul Herăstrău.

‘Noi am semnalat de mai multe ori şi avem şi argumentele în scris, pe care vi le putem pune la dispoziţie. Am semnalat Ministerului Transporturilor încă de anul trecut această problemă extrem de gravă. Este sub autoritatea ministerului (podul de cale ferată, n.r.), şi nu a Primăriei Generale. Doar parcul în sine este în administrarea PMB, prin ALPAB. Acum câteva săptămâni, când a mai fost de asemenea o tragedie, inclusiv acum câteva zile, chiar ieri am scris în mod repetat domnului ministru şi l-am rugat mult de tot să contacteze instituţia suport care trebuie să realizeze acest obiectiv de investiţii. Dacă ministerul nu poate să o realizeze, din motive financiare sau administrative, să ne dea nouă acordul pentru a putea să facem o pasarelă’, a precizat Gabriela Firea, într-o declaraţie acordată presei.

Primarul a adăugat că până în prezent nu a primit niciun răspuns de la minister.

‘Este regretabil ceea ce se întâmplă, este înfiorător. Dar noi am atras atenţia de nenumărate ori, nu este prima oară şi nu am primit niciun răspuns. (…) Nu s-a făcut nimic. Nu ştiu ce trebuie să se mai întâmple ca să se facă ceva’, a declarat ea.

Gabriela Firea a mai precizat că soluţiile propuse de către Municipalitate nu au nevoie doar de bugetul autorităţii locale, ci şi de o susţinere guvernamentală.

‘Noi nu am cerut bani de al guvern. Noi am cerut reglementări şi, de asemenea, o relaţie corectă. Pentru că foarte multe acţiuni pe care le avem de făcut în Capitală ţin de o relaţie şi de anumite hotărâri de guvern care trebuie să fie luate. (…) E vorba de nişte hotărâri de guvern, nişte ordine de ministru, prin care astfel de lucruri – spre exemplu cel din Herăstrău – să nu se mai întâmple’, a spus ea.

Pe 8 martie, Primăria Capitalei anunţa că Municipalitatea a prevăzut bani în buget, încă de acum doi ani, pentru construirea unei pasarele pietonale peste Herăstrău, însă Ministerul Transporturilor nu şi-a dat avizul.

‘Primăria Municipiului Bucureşti a încercat încă din anul 2015 să găsească o soluţie sigură pentru pietonii şi bicicliştii care traversează neregulamentar Parcul Herăstrău pe podul de cale ferată. Deşi Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) avea prevăzuţi bani în buget pentru construcţia unei pasarele, Ministerul Transporturilor nu şi-a dat avizul pentru realizarea acesteia. Din păcate, această situaţie are urmări neplăcute, întrucât seria accidentelor produse în acea zonă continuă’, preciza PMB.

PMB adăuga că atât în 2015, cât şi în anul 2016, Ministerul Transporturilor a refuzat propunerea Municipalităţii, argumentând că soluţia propusă nu se încadrează în regulile privind amplasarea şi autorizarea construcţiilor în zona de protecţie a căii ferate.

Pe 7 martie, un copil de 16 ani a fost electrocutat pe pasarela care trece peste DN 1, în zona Mioriţa.

Te-ar mai putea interesa și
36% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi – studiu
36% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi – studiu
Aproximativ 36% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi, iar 71% consideră esențială bateria de mare capacitate, potrivit unui studiu realizat de Xiaomi în perioada martie-aprilie......
Bosch ar putea anunţa noi concedieri
Bosch ar putea anunţa noi concedieri
Bosch, cel mai mare furnizor mondial de componente auto, a avertizat joi asupra unor noi reduceri de costuri şi de personal, ...
Ajutorul american blocat în Congres „nu va putea să schimbe nimic” pe front, susţine Kremlinul
Ajutorul american blocat în Congres „nu va putea să schimbe nimic” pe front, susţine Kremlinul
Ajutorul militar pentru Ucraina, blocat în Congresul american de mai multe luni de zile şi care ar urma să fie supus la ...
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – surse
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – ...
Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă ...