Firmele unor „şmecheri” din industria tutunului şi a alcoolului au datorii de peste 100 de milioane de euro – newsonline.ro

Un lanţ de firme controlat de o grupare de oameni de afaceri ce operează în industria alcoolului şi a tutunului a adunat datorii la bugetul de stat ce se ridică la nivelul sutelor de milioane de lei, adică peste 100 de milioane de euro, se arată într-o anchetă realizată de newsonline.ro.
Ion Dobreanu - Dum, 29 oct. 2023, 11:46
Firmele unor

Operaţiunea este gestionată la vârful ei de omul de afaceri Vasile Ciaușu (foto principală, cel încercuit), din Iași cu vechime în zona alcoolului și țigărilor, conform newsonline.ro. Acesta are în sfera de influență sau coordonează prin intermediari mai multe societăți comerciale care au adunat datorii la bugetul de stat într-un ritm halucinant fără ca reprezentanții Fiscului să ia măsuri concrete și în timp real pentru recuperarea banilor.

Cătălin Bucura este principaşul partener de afaceri al lui Vasile Ciauşu, conform surselor citate de newsonline.ro. Acesta este, în prezent, urmărit penal de procurorii Direcției Naționale Anticorupție într-un dosar început din 2016. Din informațiile obținute au rezultat și parteneri bulgari care au facut parte din acelasi lanț operațional al rețelei, dar pe zona de alcool.

Trei dintre societăţile aflate în sfera de influenţă a lui Ciauşu înregistrează datorii la bugetul de stat care depășesc 100 de milioane de euro.

Este vorba de Premier Drinks, aflată în faliment, SC Rotact Bev SRL și SC Retail Plus Services.

Reacţia ANAF la situaţia acestor firme este una cel puţin discutabilă, scrie newsonline.ro.

Retail Plus Services, spre exemplu, controlează afacerea cu țigările Snagov și Carpați care sunt produse de un partener din Germania al lui Ciaușu.

Jurnaliştii de la newsonline.ro au încercat să ia legătura cu Vasile Ciaușu pentru a explica situația datoriilor uriașe la bugetul de stat. Spre exemplu, conform datelor din surse publice Retail Plus Services apare în situațiile de la Ministerul Finanțelor cu datorii de 175.989.016 lei, adică aproape 36 de milioane de euro.

Reprezentantul firmei de avocatură Sinescu – Nazat, avocatul Mircea Sinescu, a trimis, acest răspuns către newsonline.ro:

„[…] În calitate de avocat al Retail Plus Services SRL și Rotact Bev SRL, vă pot comunica următoarele: În legătură cu societatea Premier Drinks SRL nu vă pot furniza nicio informație, niciuna dintre persoanele fizice sau juridice pe care le reprezint neavând nicio legătură cu această societate. Societatea Retail Plus Services SRL este administrată de dl Stelian Găvruș, are o activitate de distribuție produse, plătind din ianuarie 2021 până la zi peste 38.000.000 lei la bugetul de stat, cu titlu de tva, accize și alte obligații fiscale. Rotact Bev SRL este administrată de Vasile Dascăl, tot cu activitate de comercializare/distribuție produse, plătind în ultimii ani aproximativ 10.000.000 lei la bugetul de stat cu titlu de tva, accize și alte obligații fiscale”, a comunicat avocatul Mircea Sinescu.

Chiar dacă oficial reprezentanții lui Vasile Ciaușu nu asumă nicio legătură cu SC Premier Drinks, surse judiciare au declarat pentru newsonline.ro că sunt suficiente informații în piață despre legăturile grupului de interese al lui Ciaușu cu această societate comercială.

Țigările de pe Aeroportul Otopeni

Povestea țigărilor Snagov și Carpați apare și într-un dosar penal instrumentat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție referitor la corupția de pe Aeroportul Otopeni. Într-una din discuțiile interceptate de procurori, intermediarul corupției de pe aeroport, Cristian Bălan, se lăuda că el ar fi proprietarul din umbră al celor două branduri de țigări.

Retail Plus Services este controlată, doar în acte, un anume Stelian Găvruș, un interpus al lui Vasile Ciaușu și cunoscut al lui Cătălin Bucura din trecutul acestuia din urmă, scrie newsonline.ro.

Mărcile Snagov și Carpați sunt deținute în acest moment de o altă societate comercială și anume Selex Trading din București, societate deținută în proporție de 94% de Angelica Ciaușu, adică nimeni alta decât sora lui Vasile Ciaușu.

Selex Trading deține și mărcile de băuturi alcoolice care sunt distribuite la noi în țară prin grupul de firme controlat de Vasile Ciaușu.

Dacă Fiscul nu a reacţionat la datoriile ce au crescut impresionant, Curtea de Conturi este interesată de problemă

SC Premier Drinks, aflată acum în faliment, este deținută în acte de Lucian Alexoi, apropiat al lui Vasile Ciaușu, spun mai multe surse judiciare apropiate newsonline.ro. SC Rotact Bev este controlată în proporție de 89% de un cetățean din Republica Moldova, Lucian Țurcanu. Din informațiile newsonline.ro același Țurcanu este partener direct cu Vasile Ciaușu în Plus Exim Trade SRL, unde Ciaușu deține 88% iar Țurcanu restul procentelor. Conform unor surse publice Rotact Bev are în acest moment obligații fiscale restante către bugetul de stat de 235.780.446 de lei, adică aproape de 49 de milioane de euro doar o singură societate.

FOTO: Nivelul datoriilor oficiale ale Rotact BEV.

Cel puțin o parte din aceste găuri produse la bugetul de stat au fost generate și de îngăduinţa funcționarilor publici din zona vamală și a fiscului, spune newsonline.ro.

Mai exact, surse judiciare și din alte instituții ale statului au declarat pentru newsonline.ro că după autorizarea societăților ca distribuitori autorizați, funcționarii publici cu atribuții de serviciu în materie nu au îndeplinit actele la care erau obligați și astfel, timp de mai mulți ani, autorizațiile nu au fost revocate, deși lună de lună societățile comerciale în cauză au acumulat obligații fiscale restante, inclusiv accize și TVA, obligațiile care erau rostogolite prin apelarea la proceduri de restructurare succesive.

Asta în timp ce oamenii simpli sunt executați silit pentru datorii infime.

Curtea de Conturi, în timpul unui control efectuat în 2022, au cerut celor de la Direcţia Mari Contribuabili din ANAF să ia măsuri în ceea ce priveşte situația obligațiilor fiscale colosale restante la bugetul de stat ale SC Rotact BEV împreună cu un grup afiliat de firme, atât din țară cât și din străinătate, au declarat pentru newsonline.ro mai multe surse judiciare, dar și din cadrul ANAF.

Falimentul Premier Drinks: Șmecherie eșuată a lui Ciaușu prin firma controlată de sora acestuia

SC Premier Drinks, cu sediul în Sectorul 6 din București, este una dintre societăţile pe care reprezentanții grupului de interese nu și-au dorit să o scape în faliment, informațiile newsonline.ro arătând că Vasile Ciaușu a depus diligențe prin Lucian Alexoi de a încerca să vadă cum poate scăpa firma.

Insolvența a fost cerută în 2019 la Tribunalul București de către AFM (Administrația Fondului de Mediu) pentru o datorie de 5.516.284 de lei ( aproximativ 1,1 miliaone euro).

Societatea deține în proprietate 63,44 hectare de vii cu struguri din soiurile Sauvignon, Riesling italian, Merlot şi Muscat Ottonel, în județul Constanța.

Totalul creanțelor bugetare ale companiei Premier Drinks se ridică în acest moment la 112.730.528,66 lei, (peste 23 de milioane de euro), în această sumă fiind inclusă și datoria către Fondul de Mediu.

Foto: Nivelul datoriilor Premier Drinks conform dosarului de insolvență aflat pe rolul Tribunalului București.

Peste 100.000 de lei, datorie la ANAF Sector 6

Cea mai mare datorie acumulată este la Administrația Finanțelor Publice sector 6 București: 106.321.437 de lei. Nivelul uriaș al datoriei arată clar că Fiscul local de la Sectorul 6 nu a făcut verificări de-a lungul timpului pentru a vedea de ce firma în cauză nu achită obligațiile restante către stat.

Pe 14 decembrie 2020, Tribunalul București a aprobat concluziile primului lichidator judiciar desemnat, avocatul Alina Pălăcean, și a decis intrarea în faliment a societății Premier Drinks, prin procedură simplificată.

Înainte de acest demers, o firmă controlată de același grup de interese, Wine Solutions a încercat să se înscrie la masa credală la Premier Drinks cu o pretinsă datorie de 4.723.654,93 lei care ar proveni dintr-o cesiune de creanță preluată de Wine Solutions de la o altă firmă din grup.

Wine Solutions este controlată în cotă majoritară de Angelica Ciaușu care, din informațiile newsonline.ro, este sora lui Vasile Ciaușu.

Demersul a fost respins de administratorul judiciar Alina Pălăcean, decizia fiind confirmată și de judecători. Contactată de newsonline.ro, Alina Pălăcean a refuzat orice dialog pe subiectul insolvenței Premier Drinks.

Pe 22 martie 2021, Tribunalul București a confirmat decizia creditorului principal Direcția Finanțelor Publice București – Administrația Sectorului 6 de a o schimba pe Alina Pălăcean cu firma Global Money Recovery, oficial pentru că la selecția de oferte Global Money Recovery, firmă din Oradea, venea să lucreze în București pe 1.000 de lei pe lună.

Șansele ca statul român să mai recupereze ceva din datoria colosală a Premier Drinks sunt foarte mici, scrie newsonline.ro.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...