Fitch: Accesul la finanţare al băncilor austriece ar putea fi afectat de acţiunile legate de Hypo Alpe Adria

Băncile austriece sunt vulnerabile pe termen scurt la întreruperea finanţării, iar accesul şi costurile finanţării ar putea fi afectate de acţiunile legate de Hypo Alpe Adria, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings.
Economica.net - vin, 13 iun. 2014, 14:15
Fitch: Accesul la finanţare al băncilor austriece ar putea fi afectat de acţiunile legate de Hypo Alpe Adria

Totuşi, Fitch nu crede că nivelul lichidităţilor şi cel al finanţării băncilor austriece ar putea fi ameninţate.

Guvernul austriac a adoptat miercuri un proiect de lege ce prevede ştergerea a 890 milioane de euro din datoria subordonată a Hypo Alpe-Adria-Bank, încercând să ofere asigurări că investitorii şi plătitorii de taxe vor duce povara închiderii băncii austriece.

Dacă planurile Executivului sunt adoptate de Parlament, va însemna că un guvern european a impus pierderi asupra obligaţiunilor care sunt garantate oficial, deoarece datoria subordonată a Hypo este girată de provincia austriacă Carintia.

Fitch apreciază că proiectul adoptat de Guvernul austriac este un alt semn al reducerii sprijinului acordat de stat pentru Hypo. Deja agenţia a inclus acest sprijin redus al statului în perspectiva negativă atribuită sectorului bancar din Austria în luna martie, aşa încât nu vor exista imediat schimbări de rating în urma deciziei Guvernului de la Viena.

Şi agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s a avertizat că o astfel de decizie ar determina punerea sub supraveghere, cu implicaţii negative, a ratingurilor băncilor austriece, inclusiv ale celor mai mari – Erste Group şi Raiffeisen Bank International – prezente şi în România.

‘Evoluţia extraordinară sugerează că Executivul va fi mai puţin determinat să sprijine băncile dacă se confruntă cu probleme financiare. ”Dacă legea este adoptată, vom reevalua estimarea noastră privind sprijinul Austriei pentru sistemul bancar şi băncile de importanţă sistemică’, se arată în comunicatul S&P.

‘Pentru băncile pe care le considerăm de importanţă sistemică în Austria, în prezent ratingurile lor sunt cu două trepte mai ridicate pentru a reflecta sprijinul aşteptat al statului. Aceste bănci sunt Erste Group, Raiffeisen Zentralbank Osterreich şi subsidiara sa Raiffeisen Bank International, şi UniCredit Bank Austria’, anunţă agenţia de evaluare financiară.

Expunerea la Europa de Est a băncilor austriece este un motiv de îngrijorare, pe fondul conflictului dintre Rusia şi Ucraina.

Costurile închiderii băncii austriece Hypo Alpe-Adria-Bank vor majora datoria publică a Austriei la nivelul record de 79,2% din PIB în 2014, a anunţat recent ministrul de Finanţe, Michael Spindelegger.

Oficialul a precizat că Executivul va absorbi activele toxice de 17,8 miliarde de euro (24,6 miliarde de dolari) planificate să fie transferate de la Hypo într-o bancă de rebuturi (bad bank) anul acesta, majorând datoria Austriei la 257 miliarde de euro.

Până acum, Austria a injectat peste cinci miliarde de euro în Hypo.

Costul estimat al înfiinţării băncii de rebuturi se ridică la patru miliarde de euro, sumă care include injecţii de capital şi posibile deprecieri de active, şi va duce la majorarea deficitului bugetar în acest an la 2,7% din PIB, de la 1,5% din PIB în 2013, a declarat Spindelegger. Totuşi, deficitul va rămâne în 2014 sub limita oficială de 3% din Produsul Intern Brut prevăzută în Tratatul de la Maastricht şi va scădea la 1,4% din PIB în 2015, a adăugat ministrul de Finanţe.

Decizia Austriei de înfiinţare a băncii de rebuturi pentru Hypo este un semn al noului realism privind perspectivele băncilor austriece în Europa Centrală şi de Est (CEE). După ani de expansiune în regiunea care a fost motorul de creştere al sectorului bancar şi al economiei austriece, creditorii se regrupează, pe fondul cerinţelor de majorare de capitalului anunţate de BCE.

În 2013, Bank Austria, divizie a UniCredit, a depreciat la zero active în valoare de două miliarde de euro, multe achiziţionate la preţuri ridicate în Europa Centrală şi de Est, înregistrând astfel pierderi de 1,6 miliarde de euro.

Rivalele Raiffeisen Bank International şi Erste Bank au schimbat, de asemenea, cursul de la expansiune la consolidare şi retragere selectivă.

Hypo se aşteaptă să obţină până la 500 milioane de euro din vânzarea subsidiarelor sale din Balcani.

Austria a decis să naţionalizeze Hypo Alpe Adria în 2009 pentru a evita falimentul băncii, situaţie care ar fi avut efecte dezastruoase la nivelul regiunii.

 

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...