Fitch îmbunătăţeşte ratingul Greciei în urma acordului privind reducerea datoriei

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a revizuit în creştere, de la "B" la "BB minus", ratingul suveran al Greciei, cu perspectivă stabilă, în urma acordului îndelung aşteptat pentru reducerea datoriei ţării, transmit AFP şi Reuters, potrivit Agerpres. 
Economica.net - Dum, 12 aug. 2018, 07:41
Fitch îmbunătăţeşte ratingul Greciei în urma acordului privind reducerea datoriei

Şi sectorul bancar elen are o evoluţie din ce în ce mai bună, apreciază analiştii Fitch, adăugând că relaţiile dintre Atena şi creditorii săi europeni „s-au îmbunătăţit substanţial”, scrie Agerpres. 

Luna trecută, agenţia de evaluare financiară S&P a decis să îmbunătăţească perspectiva la pozitivă, ceea ce sugerează că ar putea urma curând o nouă revizuire în creştere a ratingului suveran al Greciei. 

Guvernele din zona euro au reuşit în iunie, după îndelungi negocieri, să ajungă la un acord îndelung aşteptat pentru reducerea datoriei Greciei, într-un moment în care Atena se pregăteşte să încheie în 20 august al treilea program de asistenţă financiară, în valoare de 86 de miliarde de euro. 

Acordul prevede prelungirea cu zece ani a scadenţei unor împrumuturi de 96 de miliarde de euro din programul de asistenţă financiară (aproximativ 40% din totalul pe care Grecia trebuie să-l plătească în următoarele decenii zonei euro). Maturitatea creditelor a fost prelungită din 2023 până în 2033. De asemenea, va fi majorată ultima tranşă din programul de ajutor pe care o va primi Grecia pentru ca ţara să-şi construiască rezerve de numerar necesare în următoarele luni. 

„Măsurile de reducere a datoriei convenite în 21 iunie la reuniunea Eurogrupului sunt substanţiale. Ne aşteptăm ca performanţa fiscală a Greciei să rămână solidă după ce Atena va încheia în 20 august al treilea program de asistenţă financiară”, se arată în comunicatul Fitch. 

Anul trecut, Grecia a înregistrat un excedent bugetar de 0,8% din PIB, faţă de 0,8% din PIB în 2016. 
Pe baza unei creşteri economice anuale de 3,4%, datoria Greciei ar trebui să scadă la 123,3% din PIB până în 2030, faţă de 182,7% din PIB anul acesta. 

După ce a primit ajutoare financiare în valoare de 260 miliarde euro începând din 2010, ieşirea Greciei din programul de asistenţă va fi un punct de cotitură şi pentru zona euro pentru că va fi vorba de ultima ţară membră care este capabilă să stea pe propriile picioare, după Irlanda în 2013, Spania şi Portugalia în 2014 şi Cipru în 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Oficial: Renault a vândut divizia din Rusia către municipalitatea din Moscova și NAMI
Oficial: Renault a vândut divizia din Rusia către municipalitatea din Moscova și NAMI
Consiliul de Administrație al grupului Renault a aprobat în unanimitate semnarea acordurilor de vânzare a 100% dintre acțiunile Renault Rusia către „entitatea Moscova City” și a......
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 16.05.2022
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 16.05.2022
Cursul euro/leu a început săptămâna aproape de nivelul anunţat vineri de BNR.
HP CEE cedează firmei HP The Hague BV dreptul de proprietate asupra 99,9915% din firma HP Enterprise Romania pentru 10,94 de milioane de euro
HP CEE cedează firmei HP The Hague BV dreptul de proprietate asupra 99,9915% din firma HP Enterprise Romania pentru 10,94 ...
HP Central Eastern Europe (HP CEE) cedează dreptul de proprietate deţinut în societatea HP Enterprise Romania firmei HP ...
Trenurile din Elveția ajung la timp datorită unui sistem dezvoltat de IT-iștii români. ”Are un grad de automatizare mare, uneori dispecerul stă la masă și se plictisește”
Trenurile din Elveția ajung la timp datorită unui sistem dezvoltat de IT-iștii români. ”Are un grad de automatizare ...
Punctualitatea celor 1.000 de trenuri care circula zilnic în Elveția este bine cunoscută, dar puțini știu că acest ...