S-a lansat primul serviciu online de schimb de haine. Un business cu break-even într-un an

Trei IT-işti şi un economist au transformat discuţiile cu soţiile într-un business unic în România. Au lansat Flipster.ro, prima  platformă de fashion swap din Europa, un serviciu online prin care utilizatorii pot face schimb de haine, încălțăminte și accesorii.
Alina Stanciu - vin, 25 apr. 2014, 09:39
S-a lansat primul serviciu online de schimb de haine. Un business cu break-even într-un an

Patru tineri antreprenori activi în domeniul IT şi ai publicităţii au investit aproximativ 100.000 de euro pentru o idee unică în România: au creat Flipster.ro, prima platformă de fashion swap din Europa, prin intermediul căreia utilizatorii pot face schim de haine, încălţăminte şi accesorii.  „Totul a plecat de la o discuţie între soţia mea şi o prietenă de-a ei despre necesitatea unui asemene serviciu. Apoi, noi echipa, am început să urmărim comportamentele femeilor din jurul nostru. Am observant că peste o treime din garderoba unei femei este una pasivă. Din aceste observaţii ne-am dat seama că putem defini o piaţă”, a povestit pentru #economica Marius Cristea, managing partner Flipster, Blue Idea-IQads şi Smark.

În ceea ce priveşte investiţia făcută, acesta susţine că proiectul Flipster a costat, în afară de investiţia efectivă şi un an de muncă. ” Întrucat noi, partenerii din proiect, venim din zone complementar am putut dezvolta roiectul in house. Aceste costuri sunt legate de efortulul nostru pe perioada dezvoltării. În proiect am făcut integrarea unor servicii externe (legate de infrastructura IT, cele de curierat). Sunt costuri variabile, legate de evolutia proiectului”, a mai declarat managerul companiei.

 Break even într-un an

Cristea, alături de Andreas Philippi, Gabriel Târnovan şi Mihai Târnovan, toţi trei cu joburi de Software Engineer în cadrul companiei de web development Club Arts au în plan extinderea rapidă a serviciului pe tot teritoriul României, dar şi expansiunea pe pieţele din jur. Estimează că vor ajunge la break even în aproximativ un an. „Este un starup. Până acum, în perioada beta, pe Flipster s-au înscris peste 500 de membre şi peste 5.000 articole sunt disponibile la schimb. Până la sfârşitul anului avem un target de 10.000 de membre. În zona aceasta ajungem la break even”, mai spune managerul companiei. Potrivit acestuia, de când funcţionează în beta, membrii comunităţii Flipster au făcut deja câteva sute de flipuri (schimburi). „Există deja modele de “sharring”, există un trend mondial în “consumul împreună”. Şi Flipster are componenta asta, şi cea de consum raţional, dar pe segmentul de fashion nu am văzut vreo platformă până acum. Nu ştim să existe un serviciu de fashion swap intregrat cum il oferim în Flipster. Vrem să-l dezvoltăm în România, iar pe termen lung miza este localizarea lui pe alte pieţe”, a mai declarat Marius Cristea. 

Cum faci schimb de haine pe Flipster.ro

Potrivit oficialului companiei, Flipster.ro se adresează  celor au dulapul plin, dar se gândesc în fiecare zi că nu au cu ce să se îmbrace, celor care au cumpărat lucruri frumoase, dar pe care nu au avut niciodată ocazia să le poarte, celor care își doresc o garderobă nouă, dar ezită pentru că au investit deja sume mari în cea de acum. Toţi aceştia pot face schimb de haine intrând pe site-ul  Flipster.ro. Trebuie doar să  posteze fotografii și descrieri ale obiectelor de îmbrăcăminte, încălțăminte și ale accesoriilor pe care nu le poartă, care sunt într-o condiție bună și foarte bună. După ce explorează obiectele expuse pe platformă de către celelalte utilizatoare și descoperă ceva care le place, membrele propun un „flip” – un schimb contra unuia sau mai multor obiecte din propria garderobă. Dacă flip-ul este considerat avantajos de ambele membre, stabilesc data la care se va face schimbul prin curier. În acest moment, serviciul este destinat exclusiv femeilor. Înscrierea este gratuită, iar autentitificarea se face cu contul de Facebook.

Cât costă să îţi schimbi hainele

Costurile totale ale unui flip încep de la 17 ron și includ prețul livrării prin curier pentru un schimb de un singur obiect contra altui singur obiect (1:1) și ajung la 23 ron, pentru un schimb 3:3. Platforma poate fi accesată de pe telefon, tabletă și desktop la www.Flipster.ro, iar aria serviciului acoperă peste 3.200 de localități din România. „Avem o structura de costuri fixe, din aceasta cauza este greu de spus cât câştigăm la un flip. Având o plajă de preţuri între 17 şi 23 lei, la o marjă raportată exclusiv la costurile variabile suntem pe la 25%”, mai explică Marius Cristea.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...