Florin Cîţu, ministrul de Finanţe: Prima Casă continuă şi în 2020 cu un plafon de garantare de două miliarde de lei

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu a confirmat ieri la un post de televiziune că programul Prima Casă va continua și anul acesta cu un plafor de două miliarde de lei. Declarația oficialului de la Finanțe vine după ce primul ministru, Ludovic Orban, dădea asigurări acum câteva zile că programul va continua, deși ministrul Finanțelor anunțase anterior că Prima Casă e în analiză.
Economica.net - mar, 28 ian. 2020, 12:38
Florin Cîţu, ministrul de Finanţe: Prima Casă continuă şi în 2020 cu un plafon de garantare de două miliarde de lei

„Guvernul a avut prevăzută suma, este cred un plafon de două miliarde de lei, urmează să emitem hotărârea de guvern cu stabilirea condițiilor pe anul în curs”, a spus Ludovic Orban.

Iar Florin Cîțu declara aseară la un post de televiziune, că programul va merge mai departe ca și până acum, Hotărârea de Guvern pentru 2020 fiind deja semnată.

„Prima Casă există, funcționează, are plafon două miliarde de lei, nu e nicio problemă și nu se oprește. Poți depune dosar pentru Prima Casă. Dacă sunt probleme, sunt cu unele bănci, care poate au renunțat la program, dar nu din partea noastră. Nu am schimbat nici criteriile deocamdată”, a spus Florin Cîțu.

Declarațiile actuale ale lui Cîțu vin în contradicție cu cele de la finele anului trecut, când acesta declara că programul Prima Casă se număra printre o serie de programe aflate în acel moment în curs de analiză, pentru a vedea dacă aduc sau nu plus-valoare.

Tot atunci, Florin Cîțu spunea că noul Guvern nu intenționează să ducă mai departe inițiativa PSD de a transforma programul Prima Casă într-unul cu un caracter social mai pronunțat, ce s-ar fi numit „O familie, o casă”.

De altfel, plafoanele pentru programul Prima Casă au fost stabilite în 2016.

„Au fost stabilite 2,5 miliarde de lei pentru 2017, două miliarde pentru 2018, două miliarde pentru 2019, două miliarde pentru 2020 și 1,5 miliarde în 2021. Niciun fel de discuție”, a afirmat ministrul Finanțelor.

Reducerea plafonului de garanții avea în vedere diminuarea intervenției statului prin garantare, explicau atunci oficialii statului – presupunând că piața creditului ipotecar avea să se dezvolte în următorii ani.

Te-ar mai putea interesa și
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie strategică”
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie ...
Preşedintele francez Emmanuel Macron a zugrăvit joi un portret alarmist al Uniunii Europene, despre care a afirmat că 'ar putea să moară', se află 'în situaţie de încercuire' şi riscă să......
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Guvernul ungar intenţionează să dea în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare, a declarat ...
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei locale de IT în 2024
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei ...
Blocajul în care se află piața românească de IT, marcată de disponibilizări, de suspendări de proiecte, de contextul ...
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, ...