FMI a iniţiat procesul de selectare a viitorului director general

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a început procesul de selectare a viitorului său director general şi intenţionează să aleagă un candidat până la finalul lunii aprilie, a informat Comitetul executiv al creditorului global, transmit DPA şi Reuters.
AGERPRES - joi, 14 mart. 2024, 12:05
FMI a iniţiat procesul de selectare a viitorului director general

Kristalina Georgieva, o economistă din Bulgaria, al cărei mandat de director general al FMI a început în 2019 şi se va încheia pe 30 septembrie, are nevoie de sprijinul marilor state europene şi al SUA dacă vrea să obţină un nou mandat.

Conform unei tradiţii nescrise, care datează de la înfiinţarea Băncii Mondiale (BM) şi a Fondului Monetar Internaţional, în fruntea BM este numit un american, iar europenii desemnează persoana de la şefia FMI. Însă, în cele din urmă, persoanele care ocupă ambele poziţii sunt decise de consiliile directoare ale celor două instituţii.

„Comitetul executiv subliniază importanţa de a avea un candidat de succes, ţinând cont de statutul global necesar pentru a conduce FMI, aflat în centrul sistemului financiar mondial”, a informat într-un comunicat instituţia.

Georgieva, în vârstă de 70 de ani, este al 12-lea director general al FMI de la înfiinţarea instituţiei, în 1944. Ea a declarat că ar fi onorată să obţină un al doilea mandat de cinci ani în fruntea Fondului Monetar Internaţional, fiind a doua femeie la conducerea creditorului global, după predecesoarea ei Christine Lagarde.

Într-un comunicat, Comitetul executiv al FMI a precizat că vrea să ajungă „prin consens” la o decizie privind viitorul director general.

Marţi, miniştrii de Finanţe din UE au anunţat că o sprijină în unanimitate pe Kristalina Georgieva pentru al doilea mandat în fruntea Fondului Monetar Internaţional.

Te-ar mai putea interesa și
Scădere cu 12,35% a numărului de firme şi PFA care au intrat în insolvenţă în primele patru luni din 2025 – date ONRC
Scădere cu 12,35% a numărului de firme şi PFA care au intrat în insolvenţă în primele patru luni din 2025 – ...
Numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă în primele patru luni din 2025 a fost de 2.214, în scădere cu 12,35% faţă de perioada......
România a produs cu 7,4% mai puțin petrol în primele trei luni ale anului
România a produs cu 7,4% mai puțin petrol în primele trei luni ale anului
România a produs, în primele trei luni din 2025, o cantitate de țiței de 631.700 tone echivalent petrol (tep), cu 50.300 ...
Japonia opreşte importurile de carne de pasăre din Brazilia
Japonia opreşte importurile de carne de pasăre din Brazilia
Japonia a suspendat importurile de carne de pasăre din oraşul brazilian Montenegro şi de păsări vii de crescătorii ...
Un investitor mare al Lufthansa cere companiei să acționeze mai hotărât în ceea ce privește sindicatul
Un investitor mare al Lufthansa cere companiei să acționeze mai hotărât în ceea ce privește sindicatul
Conducerea Lufthansa ar trebui să adopte o atitudine mai hotărâtă în faţa opoziţiei venite din partea reprezentanţilor ...