FMI şi SUA critică politicile economice ale Germaniei: Exportaţi prea mult!

Fondul Monetar Internaţional (FMI) s-a alătuat Trezoreriei SUA criticând Germania pentru politicile economice de încurajare a exporturilor şi stimulare insuficientă a consumului, despre care afirmă că împiedică o recuperare mai rapidă a ţărilor europene lovite de criza datoriilor.
Economica.net - vin, 01 nov. 2013, 14:30
FMI şi SUA critică politicile economice ale Germaniei: Exportaţi prea mult!

La scurt timp după ce Trezoreria a afirmat într-un raport că excedentele comerciale ale Germaniei afectează recuperarea economică în Europa şi la nivel global, David Lipton, prim-adjunctul directorului general al FMI, a cerut de asemenea executivului de la Berlin să reducă surplusul comercial la „un nivel adecvat” pentru a ajuta alte state din zona euro să-şi diminueze deficitele, potrivit Bloomberg.

„Reducerea deficitelor excesive din zona euro pur şi simplu nu poate avea loc decât dacă scad şi excedentele”, a spus Lipton, într-un discurs la Academia Americană din Berlin.

Divergenţele privind influenţa Germaniei în politicile economice ale Europei, precum şi în alte regiuni, se suprapun scandalului diplomatic cauzat de dezvăluirile că SUA şi-au spionat aliaţii, inclusiv telefonul cancelarului Angela Merkel.

Lipton a cerut Germaniei să „privească imaginea de ansamblu la nivel global” în stabilirea politicilor. Cea mai mare economie din Europa, a fost anul trecut al treilea mare exportator la nivel global, cu livrări la extern de peste 1.360 de miliarde de euro.

Oficialii germani resping criticile Trezoreriei, afirmând că aceastea nu sunt justificate.

„Nu există dezechilibre în Germania care să necesite o corectare a politicilor noastre fiscale şi economice, adecvate susţinerii creşterii”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanţe de la Berlin.

FMI nu cere Grmaniei să-şi schimbe modelul economic, ci doar să aducă cererea de consum în echilibru cu exporturile, prin încurajarea creşterii salariilor şi investiţii, a spus Lipton.

Germania a înregistrat anul trecut un excedent comercial de 188 de miliarde de euro, al doilea cel mai mare începând din 1950. Surplusul reprezintă însă 6,3% din PIB, în limita de 6,5% considerată acceptabilă de către FMI. Aproape 70% din exporturile Germaniei au avut ca destinaţie ţări europene.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...