Fondul american Elliott Associates a cumpărat 0,6% din acţiunile FP, cu 9,7 milioane euro

Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea (FP), a cumpărat, marţi, un pachet de titluri reprezentând 0,61% din capitalul social al FP, pentru 44,1 milioane lei (9,7 milioane euro).
Economica.net - mar, 02 oct. 2012, 15:44
Fondul american Elliott Associates a cumpărat 0,6% din acţiunile FP, cu 9,7 milioane euro

În urma tranzacţiei, Elliott Associates a ajuns la aproape 16% din acţiunile Fondului Proprietatea.

Pachetul de acţiuni a fost cumpărat printr-un deal realizat la ora 14:04, la preţul de 0,525 lei/titlu, cu 0,19% sub ultima cotaţie de luni de pe piaţa principală, potrivit unei informări transmisă Bursei de intermediarul operaţiunii, casa cehă de brokeraj Wood&Company.

În şedinţa de marţi au mai fost realizate patru deal-uri cu acţiuni Fondul Proprietatea, pentru 28,6 milioane lei (6,3 milioane euro).

Calculată la preţul la care a fost realizat deal-ul, capitalizarea Fondului Proprietatea este de 7,233 miliarde lei (1,6 miliarde euro), iar în funcţie de cea mai recentă cotaţie din piaţa principală, de 0,528 lei, este de 7,275 miliarde lei (1,609 miliarde euro).

Din luna iulie, fondul american de hedging a cumpărat acţiuni Fondul Proprietatea de aproape 140 milioane lei (peste 30 milioane euro).

Al doilea mare acţionar al Fondului este compania de administrare a investiţiilor City of London, care deţine 9,69% din capitalul social subscris şi vărsat (4,29% prin acţiuni propriu-zise şi 5,4% prin warranturi emise de RBS).

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. FP a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011.

La finalul lunii august, investitorii instituţionali străini controlau cumulat 50,64% din Fondul Proprietatea, iar cei înregistraţi în România aveau la 9,34% din total.

Cel mai mare acţionar persoană fizică, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industriaş Nicolae Malaxa, deţinea la mijlocul lunii mai un pachet reprezentând 4,93% din acţiuni.

Stefan Musgociu, [email protected]

Te-ar mai putea interesa și
Programul „Made in România” devine „BVB Arena”
Programul „Made in România” devine „BVB Arena”
Bursa de Valori București a lansat astăzi noua ediție a programului dedicat companiilor antreprenoriale românești care, începând cu acest an, se numește BVB Arena....
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, va distribui acţionarilor dividende record în valoare de 750 de miliarde de ruble ...
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește la 150 de milioane de euro odată cu listarea pe piața principală a BVB, în 2026
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește ...
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la nivelul lui 2023 la o valoare de piață de 81,64 milioane euro, față ...
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului ...