Fondul Proprietatea a câştigat 34 de milioane de lei din ofertele statului la Nuclearelectrica şi Romgaz

Valoarea activelor totale ale Fondului Porprietatea  (FP) a crescut cu peste 63,9 milioane de lei, ca urmare a înregistrării la preţuri de piaţă a pachetelor deţinute la Romgaz şi Nuclearelectrica. Câştigul net al FP în urma ofertelor este mai mic cu peste 30 de milioane de lei, dacă se scade costul achiziţiei de acţiuni SNN, necesar ca Fondul să-şi păstreze ponderea  deţinerii în structura acţionarilor.
Adrian N. Ionescu - mar, 05 nov. 2013, 22:04
Fondul Proprietatea a câştigat 34 de milioane de lei din ofertele statului la Nuclearelectrica şi Romgaz

Acţiunile Nuclearelectrica  (SNN) sunt deja tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), iar cele ale Romgaz (SNG) au înregistrat o primă evaluare de piaţă, prin preţul de închidere al ofertei publice de vânzare.

Acţiunile SNG sunt aşteptate să ajungă la cota Bursei în 12 noiembrie.

Astfel, pachetul SNN deţinut de Fondul Proprietatea (9,72% din total) valorează  aproape 317 milioane de lei, la preţul de 11,56 lei / titlu, înregistrat la Bursă marţi.

Valoarea pachetului SNN din portofoliul Fondului Proprietatea (FP) a scăzut la mai puţin de jumătate faţă de evaluarea anterioară, făcută de evaluatorul independent (648 milioane de lei, potrivit site-ului  FP).

FP a câştigat la Romgaz (SNG) mai mult decât a pierdut la Nuclearelectrica.

Valoarea pachetului de acţiuni SNG deţinut de Fond a crescut cu 396 de milioane de lei, până la peste 1.733 milioane de lei, potrivit preţului final de 30 de lei / acţiune, stabilit la sfârşitul ofertei publice de vânzare a 15% din acţiunile statului la Romgaz.

Din diferenţa de 64 de milioane de lei, dintre cât a câştigat FP prin evaluarea de piaţă a pachetului Romgaz şi cât a pierdut la pachetul Nuclearelectrica (SNN), mai trebuie scăzută, însă, şi cheltuiala de peste 30 de milioane de lei, făcută prin subscrierea de acţiuni noi SNN.

FP a subscris acţiuni noi SNN pentru a-şi conserva mrimea relativă a pachetului în structura acţionariatului Nuclearelectrica.

Astfel, averea  FP a crescut, net cu 34 de milioane de lei, în urma ofertelor publice iniţiale de vânzare (IPO), prin care Nuclearelectrica şi-a majorat capitalul social cu 10%, iar Ministerul Economiei a vândut 15% din acţiunile Romgaz.

Este de aşteptat ca plusul faţă de evaluările anterioare să crească după începerea tranzacţionării acţiunilor Romgaz (SNG) la Bursă. Mulţi analiştii se aşteaptă la creşteri de peste 18%.

Este de asemeni de aşteptat ca, în piaţă, să se întoarcă măcar o parte din banii blocaţi şi returnaţi investitorilor ca urmare a suprasubscrierii ofertelor şi, astfel, să fie alimentată creşterea cotaţiilor.

Gradul de subscriere a fost de 5,8 ori mai mare decât volumul ofertei SNN, pe tranşa investitorilor mici şi de  peste 2,3 ori pe tranşa investitorilor mari. Ceea ce înseamnă că investitorii au primit de tot atâtea ori mai puţine acţiuni decât au subscris.

La Romgaz (SNG), situaţia alocărilor este şi mai dramatică, subscrierea fiind de 18 ori mai mare pe tranşa investitorilor mici.

De altfel, aproape toate acţiunile importante de la BVB au crescut în ultimele zile, indicele BET, de referinţă al bursei, ajungând la cea mai înaltă valoare din ultimii cinci ani.

Indicele compozit BET C a crescut şi el la maximul ultimelor 27 de luni.

Creşterile de la bursă din ultimele zile se datorează atât apetitului pentru acţiunile SNN şi SNG, cât şi circumstanţelor macroeconomice interne şi internaţionale.

Marile bănci centrale ale lumii se străduie să stimuleze creşterea economicâă prin scăderea dobânzilor. Instrumentele monetare (depozitele bancare) nu mai asigură nici un profit la plasament, din cauza scăderii dobânzilor.

Marţi, şi BNR a scăzut rata de dobândă cheie cu 0,25 puncte procentuale până la 4%.

Te-ar mai putea interesa și
Noi discuții la Bruxelles pe tema plafonării prețurilor la gaze. Unele țări cer plafoane mult mai reduse față de propunerea inițială, de 275 euro/MWh
Noi discuții la Bruxelles pe tema plafonării prețurilor la gaze. Unele țări cer plafoane mult mai reduse față de propunerea ...
Țările Uniunii Europene discută azi o propunere de plafonare a prețului gazelor la un nivel mai scăzut decât propunerea inițială a Comisiei Europene, pe care unii membri au considerat-o prea......
Cum folosesc românii din diaspora Google pentru a rămâne conectați cu țara – studiu
Cum folosesc românii din diaspora Google pentru a rămâne conectați cu țara – studiu
Cu ocazia Zilei Naționale a României, Google a prezentat concluziile unui studiu despre modul în care românii din diaspora ...
Şeful AIEA speră să găsească o soluţie pentru centrala nucleară Zaporojie până la sfârşitul anului
Şeful AIEA speră să găsească o soluţie pentru centrala nucleară Zaporojie până la sfârşitul anului
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) speră să ajungă la un acord cu Rusia şi Ucraina pentru crearea ...
Germania livrează Ucrainei mai multe sute de generatoare de curent electric
Germania livrează Ucrainei mai multe sute de generatoare de curent electric
Germania a început să livreze mai multe sute de generatoare de curent electric către Ucraina, în condiţiile în care ...