Fondul Proprietatea a câştigat 34 de milioane de lei din ofertele statului la Nuclearelectrica şi Romgaz

Valoarea activelor totale ale Fondului Porprietatea  (FP) a crescut cu peste 63,9 milioane de lei, ca urmare a înregistrării la preţuri de piaţă a pachetelor deţinute la Romgaz şi Nuclearelectrica. Câştigul net al FP în urma ofertelor este mai mic cu peste 30 de milioane de lei, dacă se scade costul achiziţiei de acţiuni SNN, necesar ca Fondul să-şi păstreze ponderea  deţinerii în structura acţionarilor.
Adrian N. Ionescu - mar, 05 nov. 2013, 22:04
Fondul Proprietatea a câştigat 34 de milioane de lei din ofertele statului la Nuclearelectrica şi Romgaz

Acţiunile Nuclearelectrica  (SNN) sunt deja tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), iar cele ale Romgaz (SNG) au înregistrat o primă evaluare de piaţă, prin preţul de închidere al ofertei publice de vânzare.

Acţiunile SNG sunt aşteptate să ajungă la cota Bursei în 12 noiembrie.

Astfel, pachetul SNN deţinut de Fondul Proprietatea (9,72% din total) valorează  aproape 317 milioane de lei, la preţul de 11,56 lei / titlu, înregistrat la Bursă marţi.

Valoarea pachetului SNN din portofoliul Fondului Proprietatea (FP) a scăzut la mai puţin de jumătate faţă de evaluarea anterioară, făcută de evaluatorul independent (648 milioane de lei, potrivit site-ului  FP).

FP a câştigat la Romgaz (SNG) mai mult decât a pierdut la Nuclearelectrica.

Valoarea pachetului de acţiuni SNG deţinut de Fond a crescut cu 396 de milioane de lei, până la peste 1.733 milioane de lei, potrivit preţului final de 30 de lei / acţiune, stabilit la sfârşitul ofertei publice de vânzare a 15% din acţiunile statului la Romgaz.

Din diferenţa de 64 de milioane de lei, dintre cât a câştigat FP prin evaluarea de piaţă a pachetului Romgaz şi cât a pierdut la pachetul Nuclearelectrica (SNN), mai trebuie scăzută, însă, şi cheltuiala de peste 30 de milioane de lei, făcută prin subscrierea de acţiuni noi SNN.

FP a subscris acţiuni noi SNN pentru a-şi conserva mrimea relativă a pachetului în structura acţionariatului Nuclearelectrica.

Astfel, averea  FP a crescut, net cu 34 de milioane de lei, în urma ofertelor publice iniţiale de vânzare (IPO), prin care Nuclearelectrica şi-a majorat capitalul social cu 10%, iar Ministerul Economiei a vândut 15% din acţiunile Romgaz.

Este de aşteptat ca plusul faţă de evaluările anterioare să crească după începerea tranzacţionării acţiunilor Romgaz (SNG) la Bursă. Mulţi analiştii se aşteaptă la creşteri de peste 18%.

Este de asemeni de aşteptat ca, în piaţă, să se întoarcă măcar o parte din banii blocaţi şi returnaţi investitorilor ca urmare a suprasubscrierii ofertelor şi, astfel, să fie alimentată creşterea cotaţiilor.

Gradul de subscriere a fost de 5,8 ori mai mare decât volumul ofertei SNN, pe tranşa investitorilor mici şi de  peste 2,3 ori pe tranşa investitorilor mari. Ceea ce înseamnă că investitorii au primit de tot atâtea ori mai puţine acţiuni decât au subscris.

La Romgaz (SNG), situaţia alocărilor este şi mai dramatică, subscrierea fiind de 18 ori mai mare pe tranşa investitorilor mici.

De altfel, aproape toate acţiunile importante de la BVB au crescut în ultimele zile, indicele BET, de referinţă al bursei, ajungând la cea mai înaltă valoare din ultimii cinci ani.

Indicele compozit BET C a crescut şi el la maximul ultimelor 27 de luni.

Creşterile de la bursă din ultimele zile se datorează atât apetitului pentru acţiunile SNN şi SNG, cât şi circumstanţelor macroeconomice interne şi internaţionale.

Marile bănci centrale ale lumii se străduie să stimuleze creşterea economicâă prin scăderea dobânzilor. Instrumentele monetare (depozitele bancare) nu mai asigură nici un profit la plasament, din cauza scăderii dobânzilor.

Marţi, şi BNR a scăzut rata de dobândă cheie cu 0,25 puncte procentuale până la 4%.

Te-ar mai putea interesa și
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile Tălmaciu - Sibiu şi pe intervalul Teiuş - Războieni, pentru......
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru ...