Foamea loveşte Fondul Proprietatea. Vinde 10% din acţiunile Transgaz, pachet evaluat la bursă 47,7 mil. euro

Fondul Proprietatea (FP) vrea să vândă, printr-un plasament privat, 10% din acţiunile Transgaz (TGN), pachet evaluat la 212,4 milioane lei (47,7 milioane euro) în funcţie de cea mai recentă cotaţie bursieră a titlurilor companiei de transport al gazelor naturale.
Economica.net - mar, 10 dec. 2013, 17:53
Foamea loveşte Fondul Proprietatea. Vinde 10% din acţiunile Transgaz, pachet evaluat la bursă 47,7 mil. euro

Acţiunile ar urma să fie vândute printr-un plasament privat accelerat adresat investitorilor calificaţi internaţionali şi la care „publicul larg” nu poate participa, potrivit unui anunţ transmis, marţi, de administratorul Fondului Proprietatea, compania americană Franklin Templeton.

Investitorii din România care vor să cumpere acţiuni în cadrul plasamentului trebuie să plaseze ordin pentru cel puţin 100.000 euro/investitor.

„Franklin Templeton Investment Management (…) în calitate de administrator unic şi societate de administrare a investiţiilor Fondului Proprietatea, dorește să informeze acționarii și investitorii în legătură cu intenția Fondului de a vinde un numar de aproximativ 1,18 milioane din acţiunile ordinare pe care le deţine în prezent în Transgaz pe Bursa de Valori Bucureşti. Intenţia actuală este de a vinde aproximativ 1,18 milioane de acţiuni plasate care reprezintă aproximativ 10% din acţiunile ordinare ale societăţii şi aproximativ 67% din participaţia Fondului în cadrul societăţii. Cu toate acestea, Fondul îşi rezervă dreptul de a creşte sau scădea volumul vânzării sau de a nu mai realiza vânzarea”, se arată în anunţ.

Fondul Proprietatea deţine aproape 14,99% din acţiunile Transgaz, potrivit celor mai recente raportări şi anunţul de vânzare de săptămâna trecută a lăsat loc posibilităţii ca să fie vândut întreg pachetul.

În anunţul transmis marţi nu este anunţată şi data când va începe plasamentul privat.

Fondul a anunţat miercuri că analizează „opțiuni strategice” privind o parte sau întreaga participație la Transgaz şi a desemnat în acest scop Citigroup Global Markets, Raiffeisen Capital & Investment și Wood & Company Financial Services în calitate de consultanți. Intenţia este „în conformitate cu angajamentul său de a explora modalități de a crește valoarea pentru acționari și de a crește lichiditatea activelor din portofoliul Fondului”.

Preţul şi numărul final de acţiuni Transgaz care vor fi vândute vor fi determinate la momentul finalizării plasamentului și vor fi anunțate de Fond.

„Oricare dintre acțiunile societăţii deţinute de către Fond, care nu sunt vândute în cadrul plasamentului privat, vor face obiectul unei imobilizări pe o perioadă de 180 de zile”, se mai arată în anunţul transmis marţi.

După ce Fondul a anunţat săptămâna trecută că ar putea vinde din acţiunile Transgaz, preţul titlurilor companiei naţionale de transport al gazelor naturale a scăzut cumulat cu 5,46%, de la 190,4 lei, la 180 lei, nivel la care a stagnat în şedinţa bursieră de marţi.

La acest preţ, capitalizarea bursieră a Transgaz este de 2,119 miliarde lei (475,8 milioane euro), faţă de 2,241 miliarde lei (501,3 milioane euro) anterior anunţului FP.

Scăderea preţului acţiunilor Transgaz poate fi determinată de faptul că Fondul ar putea vinde titluri Transgaz la un preţ mai mic decât cel de la bursă, aşa cum a făcut în luna mai, când a vândut 1,1% din acţiunile OMV Petrom (SNP), la un discount de 6% faţă de cotaţia de la bursă.

Foamea

Intenţia Fondului Proprietatea privind vânzarea de acţiuni Romgaz vine în contextul obţinerii de bani pentru finanţarea programelor de răscumpărare de acţiuni. Actualul program urmează să se încheie în următoarea perioadă şi va fi urmat de o nouă astfel de operaţiune.

FP deţine în prezent 8,87% din propriile acţiuni, pachet dobândit prin programul de răscumpărare derulat în 2011 şi cel lansat în acest an. Titlurile răscumpărate urmează să fie anulate, iar capitalul social să fie redus cu valoarea respectivă.

Prin programul derulat în acest an, FP a răscumpărat 7,55% din propriile acţiuni, pentru 911,3 milioane lei (48,2 milioane euro). Volumul reprezintă 94,44% din pachetul vizat în acest program, de 8% din acţiunile Fondului.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
S-au râzgândit cu privire la magazinele 100% Self Service? Carrefour deschide la Bârlad un hypermarket cu casieri
S-au râzgândit cu privire la magazinele 100% Self Service? Carrefour deschide la Bârlad un hypermarket cu casieri
Retailerul francez Carrefour deschide primul hypermarket din Bârlad și din județul Vaslui, în incinta noului centru comercial ...
Preţul gazelor naturale pe piaţa europeană a trecut de 100 de euro pentru un Megawatt-oră
Preţul gazelor naturale pe piaţa europeană a trecut de 100 de euro pentru un Megawatt-oră
Preţul de referinţă în Europa la gaze naturale a trecut marţi peste pragul de 100 de euro pentru un Megawatt-oră, înaintea ...
Record – Inflaţia în zona euro a ajuns la cel mai ridicat nivel din istorie, în luna noiembrie
Record – Inflaţia în zona euro a ajuns la cel mai ridicat nivel din istorie, în luna noiembrie
Rata anuală a inflaţiei în zona euro şi-a continuat creşterea în luna noiembrie, ajungând la un maxim istoric de 4,9%, ...