Foamea loveşte Fondul Proprietatea. Vinde 10% din acţiunile Transgaz, pachet evaluat la bursă 47,7 mil. euro

Fondul Proprietatea (FP) vrea să vândă, printr-un plasament privat, 10% din acţiunile Transgaz (TGN), pachet evaluat la 212,4 milioane lei (47,7 milioane euro) în funcţie de cea mai recentă cotaţie bursieră a titlurilor companiei de transport al gazelor naturale.
Economica.net - mar, 10 dec. 2013, 17:53
Foamea loveşte Fondul Proprietatea. Vinde 10% din acţiunile Transgaz, pachet evaluat la bursă 47,7 mil. euro

Acţiunile ar urma să fie vândute printr-un plasament privat accelerat adresat investitorilor calificaţi internaţionali şi la care „publicul larg” nu poate participa, potrivit unui anunţ transmis, marţi, de administratorul Fondului Proprietatea, compania americană Franklin Templeton.

Investitorii din România care vor să cumpere acţiuni în cadrul plasamentului trebuie să plaseze ordin pentru cel puţin 100.000 euro/investitor.

„Franklin Templeton Investment Management (…) în calitate de administrator unic şi societate de administrare a investiţiilor Fondului Proprietatea, dorește să informeze acționarii și investitorii în legătură cu intenția Fondului de a vinde un numar de aproximativ 1,18 milioane din acţiunile ordinare pe care le deţine în prezent în Transgaz pe Bursa de Valori Bucureşti. Intenţia actuală este de a vinde aproximativ 1,18 milioane de acţiuni plasate care reprezintă aproximativ 10% din acţiunile ordinare ale societăţii şi aproximativ 67% din participaţia Fondului în cadrul societăţii. Cu toate acestea, Fondul îşi rezervă dreptul de a creşte sau scădea volumul vânzării sau de a nu mai realiza vânzarea”, se arată în anunţ.

Fondul Proprietatea deţine aproape 14,99% din acţiunile Transgaz, potrivit celor mai recente raportări şi anunţul de vânzare de săptămâna trecută a lăsat loc posibilităţii ca să fie vândut întreg pachetul.

În anunţul transmis marţi nu este anunţată şi data când va începe plasamentul privat.

Fondul a anunţat miercuri că analizează „opțiuni strategice” privind o parte sau întreaga participație la Transgaz şi a desemnat în acest scop Citigroup Global Markets, Raiffeisen Capital & Investment și Wood & Company Financial Services în calitate de consultanți. Intenţia este „în conformitate cu angajamentul său de a explora modalități de a crește valoarea pentru acționari și de a crește lichiditatea activelor din portofoliul Fondului”.

Preţul şi numărul final de acţiuni Transgaz care vor fi vândute vor fi determinate la momentul finalizării plasamentului și vor fi anunțate de Fond.

„Oricare dintre acțiunile societăţii deţinute de către Fond, care nu sunt vândute în cadrul plasamentului privat, vor face obiectul unei imobilizări pe o perioadă de 180 de zile”, se mai arată în anunţul transmis marţi.

După ce Fondul a anunţat săptămâna trecută că ar putea vinde din acţiunile Transgaz, preţul titlurilor companiei naţionale de transport al gazelor naturale a scăzut cumulat cu 5,46%, de la 190,4 lei, la 180 lei, nivel la care a stagnat în şedinţa bursieră de marţi.

La acest preţ, capitalizarea bursieră a Transgaz este de 2,119 miliarde lei (475,8 milioane euro), faţă de 2,241 miliarde lei (501,3 milioane euro) anterior anunţului FP.

Scăderea preţului acţiunilor Transgaz poate fi determinată de faptul că Fondul ar putea vinde titluri Transgaz la un preţ mai mic decât cel de la bursă, aşa cum a făcut în luna mai, când a vândut 1,1% din acţiunile OMV Petrom (SNP), la un discount de 6% faţă de cotaţia de la bursă.

Foamea

Intenţia Fondului Proprietatea privind vânzarea de acţiuni Romgaz vine în contextul obţinerii de bani pentru finanţarea programelor de răscumpărare de acţiuni. Actualul program urmează să se încheie în următoarea perioadă şi va fi urmat de o nouă astfel de operaţiune.

FP deţine în prezent 8,87% din propriile acţiuni, pachet dobândit prin programul de răscumpărare derulat în 2011 şi cel lansat în acest an. Titlurile răscumpărate urmează să fie anulate, iar capitalul social să fie redus cu valoarea respectivă.

Prin programul derulat în acest an, FP a răscumpărat 7,55% din propriile acţiuni, pentru 911,3 milioane lei (48,2 milioane euro). Volumul reprezintă 94,44% din pachetul vizat în acest program, de 8% din acţiunile Fondului.

Te-ar mai putea interesa și
Penurie de carburanți în Ungaria. Cozi la benzinării
Penurie de carburanți în Ungaria. Cozi la benzinării
O penurie de carburanți a creat cozi la benzinăriile din Ungaria, a transmis marţi gigantul ungar de energie MOL, în opinia căruia această situaţie este consecinţa plafonării preţurilor la......
Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2023 venituri de peste 111,6 miliarde de lei
Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2023 venituri de peste 111,6 miliarde de lei
Bugetul asigurărilor sociale de stat a fost construit pe venituri totale estimate la 111,701 miliarde de lei pentru anul ...
Uniunea Europeană promite să accelereze procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest
Uniunea Europeană promite să accelereze procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest
Uniunea Europeană şi-a luat angajamentul marţi să accelereze procesul de extindere a Balcanilor de Vest, la finalul unui ...
Samsung și LG își vor crește cu mai multe miliarde de dolari investițiile în Vietnam
Samsung și LG își vor crește cu mai multe miliarde de dolari investițiile în Vietnam
Giganţii sud-coreeni Samsung şi LG intenţionează să-şi majoreze cu miliarde de dolari investiţiile în Vietnam, au ...