Fonduri europene pentru bujiile lui Vuza de la Sinterom

Producătoarea clujeană de bujii Sinterom, binecunoscută deţinătorilor bătânelor Dacii şi controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, a obţinut acordul de finanţare nerabursabilă a modernizării secţiei de produse sinterizate, prin Fondul European de dezvoltare regională, programul creştere a competitivităţii economice.  Proiectul prevede achiziţia de echipamente de peste 14,2 milioane de lei.
Adrian N. Ionescu - joi, 06 sept. 2012, 21:01
Fonduri europene pentru bujiile lui Vuza de la Sinterom

Contractele de finanţare şi achiziţie urmează să fie semnate, potrivit raportului semestrial trimis de Sinterom Cluj Napoca (simbol bursier SIRM) la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

În acelaşi context, acţionarii companiei au aprobat contractarea a două credite, unul de investiţii pe 10 ani şi altul de trezorerie, pe 18 luni, fiecare de câte 5,7 milioane de lei.

Sinterom, evaluată pe piaţa Rasdaq a Bursei  de Valori Bucureşti (BVB)  la 13,5 milioane de lei, a obţinut un profit net de nici jumătate de milion, pe Semestrul 1 din acest an, din afaceri de 9,2 milioane de lei. Anul trecut compania a câştigat net un sfert de milion din afaceri de 19,7 milioane de lei.

Produsele sinterizate feroase şi neferoase aduc 67% din încasări, iar bujiile de aprindere şi electrozii – 18%. „Cele mai importante produse noi din 2011 cu influenţe mari asupra cifrei de afaceri a anului 2012 sunt cele pentru Albax – Franţa, şi pentru Deporo, ca şi cele pentru Volkswagen“, potrivit raportului anual.

Exportul reprezintă 54% din cifra de afaceri a Sinterom. Totuşi, compania spune că în urma integrării în UE,  este pe cale să-şi piardă „avantajul concurenţial major, constituit de preţul foarte competitiv“.

Compania este controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza prin Contactoare Buzău, una dintre companiile din trustul său, Grupul Serviciile Comerciale Române. Contactoare Buzău are 62,7% dina cţiunile SIRM, iar SIF Oltenia este pe cale să-şi vândă pachetul de 31%.

Sinterom S.A a fost fondată în anul 1936 sub denumirea de “Uzina Triumf “, pentru fabricaţia de produse chimice. Din 1948 face bujii auto cu izolator de mică, iar în 1955 se fabrică în serie bujiile cu izolator ceramic. Achiziţionează în anul 1970 licenţa Metafram-Franţa de piese sinterizate din pulberi metalice, apoi licenţa CAV-Anglia de termostarterelor pentru pornirea la rece a motoarelor Diesel.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...