Fonduri europene pentru bujiile lui Vuza de la Sinterom

Producătoarea clujeană de bujii Sinterom, binecunoscută deţinătorilor bătânelor Dacii şi controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, a obţinut acordul de finanţare nerabursabilă a modernizării secţiei de produse sinterizate, prin Fondul European de dezvoltare regională, programul creştere a competitivităţii economice.  Proiectul prevede achiziţia de echipamente de peste 14,2 milioane de lei.
Adrian N. Ionescu - joi, 06 sept. 2012, 21:01
Fonduri europene pentru bujiile lui Vuza de la Sinterom

Contractele de finanţare şi achiziţie urmează să fie semnate, potrivit raportului semestrial trimis de Sinterom Cluj Napoca (simbol bursier SIRM) la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

În acelaşi context, acţionarii companiei au aprobat contractarea a două credite, unul de investiţii pe 10 ani şi altul de trezorerie, pe 18 luni, fiecare de câte 5,7 milioane de lei.

Sinterom, evaluată pe piaţa Rasdaq a Bursei  de Valori Bucureşti (BVB)  la 13,5 milioane de lei, a obţinut un profit net de nici jumătate de milion, pe Semestrul 1 din acest an, din afaceri de 9,2 milioane de lei. Anul trecut compania a câştigat net un sfert de milion din afaceri de 19,7 milioane de lei.

Produsele sinterizate feroase şi neferoase aduc 67% din încasări, iar bujiile de aprindere şi electrozii – 18%. „Cele mai importante produse noi din 2011 cu influenţe mari asupra cifrei de afaceri a anului 2012 sunt cele pentru Albax – Franţa, şi pentru Deporo, ca şi cele pentru Volkswagen“, potrivit raportului anual.

Exportul reprezintă 54% din cifra de afaceri a Sinterom. Totuşi, compania spune că în urma integrării în UE,  este pe cale să-şi piardă „avantajul concurenţial major, constituit de preţul foarte competitiv“.

Compania este controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza prin Contactoare Buzău, una dintre companiile din trustul său, Grupul Serviciile Comerciale Române. Contactoare Buzău are 62,7% dina cţiunile SIRM, iar SIF Oltenia este pe cale să-şi vândă pachetul de 31%.

Sinterom S.A a fost fondată în anul 1936 sub denumirea de “Uzina Triumf “, pentru fabricaţia de produse chimice. Din 1948 face bujii auto cu izolator de mică, iar în 1955 se fabrică în serie bujiile cu izolator ceramic. Achiziţionează în anul 1970 licenţa Metafram-Franţa de piese sinterizate din pulberi metalice, apoi licenţa CAV-Anglia de termostarterelor pentru pornirea la rece a motoarelor Diesel.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Telefoanele mobile, cea mai cumpărată categorie de produse prin credit, în 2021 – analiză
Telefoanele mobile, cea mai cumpărată categorie de produse prin credit, în 2021 – analiză
Cea mai cumpărată categorie de produse în 2021, prin credit, a fost reprezentată de cea a telefoanelor mobile, cu peste ...
Prima tranşă de vaccinuri pediatrice soseşte în ţară – 114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech ajung marţi în România 
Prima tranşă de vaccinuri pediatrice soseşte în ţară – 114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech ...
Comitetul de coordonare a vaccinării anunţă că 114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech vor ajunge marţi ...
NATO trimite avioane şi nave pentru a întări apărarea în Europa de Est
NATO trimite avioane şi nave pentru a întări apărarea în Europa de Est
 Ţările NATO au plasat forţe în aşteptare şi au trimis nave şi avioane de luptă pentru a întări apărarea în ...