Fondurile europene şi naţionale au „rotunjit” conturile fermierilor cu 4 miliarde de euro în acest an

O sumă record de 4 miliarde de euro a intrat în acest an în conturile fermierilor români prin schemele de plăţi directe din Fondul European de Garantare pentru Agricultură (FEGA), prin măsurile de dezvoltare rurală finanţate din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR), dar şi datorită subvenţiilor acordate integral de la bugetul de stat.
Economica.net - sâm, 31 dec. 2016, 10:37
Fondurile europene şi naţionale au

Datele de bilanţ ale Ministerului Agriculturii arată că în jur de 1,5 miliarde euro erau deja plătiţi până la 15 octombrie 2016, pe plăţile directe aferente Campaniei 2015, la care s-au adăugat, începând din 16 octombrie şi până în prezent, alte 1,05 miliarde euro, banii aferenţi cererilor de plăţi directe depuse în Campania 2016.

Din plafonul total alocat din FEGA pentru campania din acest an, de circa 1,7 miliarde euro, a fost plătită până la data de 28 decembrie o sumă de peste un miliard euro, iar diferenţa rămasă, de 700 milioane euro, va ajunge la fermieri până la data limită stabilită de Regulamentele comunitare în vigoare, respectiv 30 iunie 2017.

În ceea ce priveşte plăţile pe dezvoltare rurală efectuate din FEADR în perioada noiembrie 2015 – decembrie 2016, acestea ajung la valoarea de 1,5 miliarde de euro, din care 1,2 miliarde de euro sunt aferente perioadei curente de programare. România beneficiază de o alocare financiară din FEADR de 8,128 miliarde de euro pentru implementarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) în perioada 2014-2020, la care se adaugă cofinanţarea de la bugetul de stat, în valoare de 1,344 miliarde de euro, iar plăţile efectuate până la acest moment reflectă un grad de absorbţie de circa 14%.

Ministerul Agriculturii a anunţat că plăţile efectuate au fost deja returnate de către Comisia Europeană, în proporţie de 77%, urmând ca diferenţa să fie rambursată României până la jumătatea lunii ianuarie, reîntregind astfel sumele cheltuite de la bugetul de stat pentru efectuarea lor.

Directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Eugen Popescu, declara în luna septembrie că programul PNDR a demarat în exerciţiul financiar 2014 – 2020 prin preluarea unui portofoliu consistent de proiecte din perioada de finanţare anterioară, aflate în diferite stadii de implementare. El considera acest aspect, pe de o parte, un succes, pentru că dacă nu se reuşea acest lucru ‘ar fi fost o catastrofă în special pentru cei care derulează aceste proiecte’, iar pe de altă parte un eşec, pentru că aceste proiecte nu au fost finalizate la timp, iar cheltuielile cu salvarea lor se ridicau la 460 de milioane de euro.

AFIR a primit, începând din aprilie 2016, când s-au lansat primele apeluri de primire a proiectelor de investiţii din acest an şi până la finele lunii decembrie, 14.159 de cereri de finanţare pentru proiecte de investiţii prin intermediul submăsurilor de finanţare din cadrul PNDR 2020, iar alocarea totală a solicitărilor de finanţare nerambursabilă a depăşit 1,81 miliarde de euro.

Potrivit datelor AFIR, până în prezent, au fost selectate 2.310 proiecte în vederea semnării contractelor de finanţare cu beneficiarii, în valoare totală de peste 348 milioane de euro. În acest an, AFIR a deschis sesiuni de primire a proiectelor pentru 18 submăsuri (sM) de finanţare a investiţiilor în agricultură şi dezvoltarea spaţiului rural prin PNDR 2020, iar şapte dintre aceste submăsuri au fost lansate în premieră în 2016. Ele vizează finanţarea cooperării şi grupurile de producători, procesarea produselor agricole şi pomicole, dar şi o schemă de sprijin pentru micii fermieri.

Din anul 2015 şi până în prezent, Agenţia a primit în total 21.850 cereri de finanţare, în valoare de aproximativ 3,36 miliarde de euro, iar dintre acestea au fost selectate 6.671 proiecte, în valoare totală de peste 1,25 miliarde de euro. Procesul de selecţie este însă în desfăşurare.

Valoarea totală a proiectelor de investiţii finanţate prin PNDR 2020, finalizate până în prezent, se ridică la aproximativ 122 de milioane de euro.

Pe de altă parte, un alt program gestionat de MADR, cu sume alocate de aproape 10 ori mai mici decât celelalte, este Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POP-AM), care a înregistrat în 2016 o rată de absorbţie de numai 6,63%, adică o plată efectivă de 11,6 milioane de euro. Din această sumă, mai mult de 9,4 de milioane de euro reprezintă prefinanţarea, relevă datele MADR transmise la solicitarea

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...