Centrala electrică de balcon, noul trend în Europa. Sistemele solare “plug-in”, conectate direct la priză, se montează deja cu sutele de mii

Europa asistă la o creștere accentuată a utilizării sistemelor solare plug-in, conform unui nou raport publicat de SolarPower Europe, asociația care reprezintă industria solară europeană. Aceste sisteme permit valorificarea rapidă și ușoară a energiei solare, fără instalări complexe sau investiții semnificative.
Mihai Nicuţ - lun, 17 mart. 2025, 22:18
Centrala electrică de balcon, noul trend în Europa. Sistemele solare “plug-in”, conectate direct la priză, se montează deja cu sutele de mii

Energia solară este în plină expansiune în Europa și în întreaga lume, depășind instalațiile tradiționale pe acoperișuri și fermele solare de mari dimensiuni. Panourile solare sunt acum montate de-a lungul drumurilor și căilor ferate, deasupra pășunilor și livezilor. Cea mai nouă tendință în energia regenerabilă este reprezentată de sistemele solare plug-in.

Sistemele solare plug-in, cunoscute și sub denumirea de centrale solare de balcon sau mini-sisteme solare, sunt concepute pentru instalare ușoară de către utilizatori pe balcoane, pereți, acoperișuri și în grădini. Acestea sunt alcătuite, de obicei, din unul sau două panouri solare care pot fi conectate direct la o priză de uz casnic cu împământare.

Un scurt video ilustrativ cu un astfel de tip de instalații fotovoltaice:

Sistemele solare plug-in pot acoperi până la 25% din consumul de energie al unei gospodării

Raportul indică faptul că, în unele țări europene, aceste sisteme pot asigura până la 25% din consumul anual de energie electrică al unei gospodării. De asemenea, ele contribuie la sporirea independenței energetice, democratizează producția de energie și ajută la reducerea facturilor lunare.

plug-inÎn Germania, un kit cu un singur modul de 400 de wați, care anterior costa între 300 și 500 de euro, poate fi achiziționat acum pentru 200 de euro. Cele mai avansate sisteme, echipate cu baterii, pot ajunge la un cost de până la 1.500 de euro, conform raportului.

Germania este lider în ceea ce privește numărul de centrale solare de balcon. La sfârșitul anului 2024, în această țară erau înregistrate aproximativ 780.000 de astfel de sisteme, însă numărul real ar putea ajunge la patru milioane, deoarece multe mini-centrale rămân neînregistrate, potrivit raportului.

Raportul subliniază, de asemenea, creșterea utilizării sistemelor de stocare a energiei în baterii de mici dimensiuni, cu capacități între unu și cinci kilowați-oră, permițând stocarea surplusului de energie. Numai în Germania, numărul bateriilor mici cu o capacitate sub doi kilowați-oră a crescut de 24 de ori între 2023 și 2024.

Europa are nevoie de o reglementare mai clară pentru sistemele solare plug-in

Unul dintre principalele avantaje ale acestor sisteme este accesibilitatea și ușurința în instalare. Ele pot fi, de asemenea, mutate cu ușurință în cazul unei relocări, fiind astfel potrivite pentru apartamente închiriate și structuri temporare. Investiția într-un astfel de sistem se amortizează în doi până la șase ani, în funcție de dimensiunea acestuia, potențialul solar local și prețul energiei electrice.

Totuși, raportul evidențiază și anumite provocări. Din cauza dimensiunii reduse și a plasării adesea suboptime, aceste sisteme nu pot acoperi în totalitate necesarul energetic al unei gospodării. În plus, Uniunea Europeană nu a adoptat încă o reglementare unitară pentru aceste sisteme, ceea ce duce la reguli diferite în diverse țări.

Țările introduc reglementări pentru legalizarea și standardizarea centralelor solare de balcon

„Având în vedere creșterea utilizării sistemelor solare plug-in, Europa are nevoie de standarde clare pentru produse și de linii directoare coerente privind instalarea, pentru a asigura siguranța, compatibilitatea cu rețeaua și încrederea consumatorilor”, a declarat Lia Le Penuaisic, manager de proiect pentru raport.

Cu toate acestea, SolarPower Europe subliniază că, odată cu dezvoltarea pieței acestor sisteme, țările europene încep să introducă noi reglementări pentru a le legaliza și standardiza. Belgia urmează să legalizeze sistemele solare plug-in în aprilie 2025, iar Germania a simplificat deja procedurile de înregistrare.

Citește și: Mesaj al Hidroelectrica pentru prosumatori, după ce a fost acuzată că le cumpără energia ieftin și o vinde la preț dublu

Reglementatorul german VDE intenționează să adopte primul standard oficial pentru produsele solare plug-in până la sfârșitul anului 2025, ceea ce ar putea constitui baza unor reglementări mai largi la nivel european, se arată în raport.

Citește și:

Danezii de la Eurowind vor face în România cel mai mare parc eolian din Europa

SURSA

Te-ar mai putea interesa și
BVB a închis în creștere pe majoritatea indicilor ședința de tranzacționare de marți
BVB a închis în creștere pe majoritatea indicilor ședința de tranzacționare de marți
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis marţi în creştere pe majoritatea indicilor, iar valoarea tranzacţiilor a fost de 67,8 milioane de lei (13,62 de milioane de euro), relatează Agerpres. ...
VIDEO Autostrada A1 Sibiu – Pitești: 14 din 15 km de la Curtea de Argeș la Băiculești, gata de trafic – secretar de stat
VIDEO Autostrada A1 Sibiu – Pitești: 14 din 15 km de la Curtea de Argeș la Băiculești, gata de trafic – secretar ...
Simulare de traseu pe viitorul tronson din Autostrada A1 Sibiu - Pitești ce urmează să fie dat în trafic luna viitoare. ...
Numărul locurilor de muncă vacante în SUA a scăzut în martie, până la cel mai redus nivel începând din luna septembrie
Numărul locurilor de muncă vacante în SUA a scăzut în martie, până la cel mai redus nivel începând din luna septembrie
Numărul locurilor de muncă vacante în Statele Unite Ale Americii a scăzut în martie, războaiele comerciale ale preşedintelui ...
ANAR: Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare a ajuns la 75%
ANAR: Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare a ajuns la 75%
Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare din România a crescut de la 56% la aproape 75%, datorită ...