FP suspendă o ofertă de cumpărare de acţiuni de peste 300 mil. lei, din cauza volatilităţii pieţelor

Fondul Proprietatea (FP) a suspendat, luni, procesul privind derularea ofertei publice de cumpărare a acţiunilor proprii în cadrul celui de-al şaselea program de răscumpărare de titluri, decizia fiind luată ca urmare a "ajustărilor majore recente a preţurilor de pe piaţă de capital".
Economica.net - lun, 25 ian. 2016, 15:38
FP suspendă o ofertă de cumpărare de acţiuni de peste 300 mil. lei, din cauza volatilităţii pieţelor

În cadrul acestei oferte, FP a anunţat intenţia de a cumpăra 430 de milioane de acţiuni proprii, cu o valoare de piaţă de peste 300 de milioane de lei (69 milioane de euro) în ziua anunţului. De obicei, astfel de oferte presupun un preţ mai ridicat decât cel din piaţă.

„Această decizie este luată că urmare a creşterii semnificative a volatilitaţii pieţelor financiare la nivel global care s-a manifestat după data la care a fost depusă cererea de aprobare a ofertei de cumpărare. Pentru a se asigura că oferta de cumpărare este evaluată la un preţ adecvat în comparaţie cu preţul de piaţă, în scopul maximizării valorii pentru actionarii Fondului, administratorul Fondului va continuă să urmărească îndeaproape evoluţiile pieţei şi este pregătit să reînceapă acest proces în momentul în care condiţiile de piaţă sunt mai favorabile”, se arată într-un raport transmis de FP Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Decizia a fost luată în contextul în care FP preferă să gestioneze cu prudenţă lichidităţile de care dispune şi gradul de îndatorare şi consideră important să fie prezent în piaţă prin achiziţii zilnice în limita permisă, a declarat pentru MEDIAFAX managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny.

„În actualele condiţii de piaţă volatile, este foarte important să fim prudenţi în ceea ce priveşte gestionarea cash-ului şi sa limităm gradul de îndatorare a Fondului. Administratorul Fondului doreşte să maximizeze valoarea pentru acţionarii Fondului prin reluarea răscumpărărilor zilnice de acţiuni şi GDRs, la BVB şi LSE, şi consideră că este important să fie în piaţa de zi de zi pentru a răscumpăra limita maximă permisă de 25% din volumul mediu zilnic de tranzacţionare din ultimele 20 de zile de tranzacţionare. Dorim sa existe mai multă stabilitate şi predictibilitate pe pieţe în viitor, împrejurări care ne-ar permite sa reîncepem procesul de ofertă. Decizia actuală legată de retragerea ofertei publice este de fapt o amânare până în momentul în care condiţiile din piaţă sunt mai favorabile”, a afirmat el.

FP a depus luni cererea de suspendare a ofertei, după ce a transmis la 14 ianuarie ASF o solicitare de aprobare a ofertei. La momentul respecectiv, FP a informat că aşteaptă ca aprobarea ASF să fie primită în 10 zile lucrătoare, iar ulterior să fie anunţate detaliile, inclusiv preţul.

Fondul va relua va relua joi, 28 ianuarie, execuţia zilnică a programului de răscumpărare în ceea ce priveşte acţiunile listate pe Bursa de Valori Bucureşti şi GDR – urile listate pe London Stock Exchange, se mai arată în comunicatul transmis de FP.

Fondul Proprietatea a început în septembrie cel de-al şaselea program de răscumpărare de acţiuni, în cadrul căruia poate achiziţiona aproape 8% din titluri. Perioada maximă de derulare a acestui program de răscumpărare expiră în dată de 15 noiembrie 2016.

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) se aflau luni în scădere cu 1,2% după primele tranzacţii, în timp ce declinul înregistrat de la începutul anului şi până la finele şedinţei de vineri se situează la 9%.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful Eni: Uniunea Europeană trebuie să adopte un plan de securitate energetică pe termen lung
Șeful Eni: Uniunea Europeană trebuie să adopte un plan de securitate energetică pe termen lung
Creşterea preţurilor la gaze naturale, având în vedere că iarna este aproape, reprezintă dovada că Uniunea Europeană trebuie să adopte un plan de securitate energetică pe termen lung, a......
Germania votează urmașul Angelei Merkel la conducerea celui mai puternic stat european
Germania votează urmașul Angelei Merkel la conducerea celui mai puternic stat european
Germanii votează astăzi pentru a decide direcţia politică a celei mai mari economii europene după aproape 16 ani sub ...
Energia nucleară, o treime din totalul producţiei de electricitate a României duminică dimineața
Energia nucleară, o treime din totalul producţiei de electricitate a României duminică dimineața
Energia generată în centrala nucleară de la Cernavodă asigură o treime din totalul producţiei de electricitate la nivel ...
ACEA: România, printre țările cu cele mai slabe rețele de stații de încărcare pentru mașini electrice
ACEA: România, printre țările cu cele mai slabe rețele de stații de încărcare pentru mașini electrice
Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) atrage atenția că „există o lipsă gravă de puncte de încărcare ...