Update: Ministrul francez al Apărării susține că palatul este deschis pentru toți turiștii. Franța interzice accesul turiștilor ruși în Castelul Vincennes. Kremlinul cere în replică revenirea la rațiune

Ministerul francez al Apărării a transmis marţi că locaţiile sale turistice rămân deschise pentru vizitatorii ruşi, după ce confirmase mai devreme restricţii pentru accesul cetăţenilor ruşi în locaţii ale sale considerate sensibile, măsură în urma căreia două femei din Rusia au fost oprite la intrarea în castelul Vincennes.
AGERPRES - mar, 09 aug. 2022, 17:57
Update: Ministrul francez al Apărării susține că palatul este deschis pentru toți turiștii. Franța interzice accesul turiștilor ruși în Castelul Vincennes. Kremlinul cere în replică revenirea la rațiune

Acest episod a survenit în urma ”aplicării fără discernământ” a regulii stabilite ”în februarie pentru toate instalaţiile militare”, a transmis marţi cabinetul ministrului francez al apărării, Sébastien Lecornu, potrivit AFP, transmite Agerpres.

”Este de la sine înţeles că (această regulă) nu poate fi aplicată în aceeaşi manieră pentru locaţiile strategice şi pentru cele care primesc public, precum muzeele”, a explicat acest cabinet.

Castelul de la Vincennes, dar şi Muzeul Aerului şi Spaţiului, Domul Invalizilor în regiunea pariziană, pot aşadar să primească turişti şi imigranţi ruşi, în schimb accesul acestora în ”clădirile strategice” este într-adevăr restrâns începând din februarie, când Rusia a atacat Ucraina, precizează Ministerul francez al Apărării.

În castelul Vincennes se află şi unul dintre centrele Serviciului Istoric al Apărării (SHD), ale cărui arhive sunt accesibile publicului în anumite condiţii.

Două femei din Rusia care doreau să viziteze pe 28 iulie castelul Vincennes au fost oprite la intrare. Una dintre ele, o jurnalistă în vârstă de 31 de ani, a declarat pentru AFP că este contrariată de această interdicţie, mai ales că ea a plecat din Rusia tocmai pentru că se opunea războiului.

Știrea inițială

Kremlinul a criticat marţi măsurile ”ostile” luate împotriva cetăţenilor ruşi în unele ţări europene, precum restrângerea accesului acestora la Castelul Vincennes în Franţa, şi le-a cerut acestor ţări să dea dovadă de ”raţiune”, relatează AFP, transmite Agerpres.

Accesul în castelul Vincennes din apropiere de Paris, unde sunt păstrate şi arhive ale Ministerului francez al Apărării, a fost restrâns pentru vizitatorii ruşi, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Întrebat despre această măsură, precum şi despre apelurile din Finlanda de sistare a emiterii vizelor turistice pentru cetăţenii ruşi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a îndemnat aceste ţări ”să-şi revină în fire”.

”Aceste declaraţii vin din partea unor ţări pe care noi le-am desemnat drept inamicale (…) Mai multe dintre aceste ţări sunt ghidate de ostilitatea lor până la inconştienţă”, a spus Peskov adresându-se presei.

”Cred că, odată cu timpul, raţiunea va prevala din nou şi aceia care fac astfel de declaraţii îşi vor reveni în fire”, a adăugat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin.

Ministerul francez al Apărării a confirmat luni pentru AFP că a restrâns accesul cetăţenilor ruşi la Castelul Vincennes după agresiunea rusă contra Ucrainei, dar pot fi totuşi făcute ”cereri legate de exercitarea profesiei de jurnalist”.

Confirmarea a venit după ce la sfârşitul lunii iulie accesul a două femei din Rusia a fost refuzat în acest castel unde se află şi unul dintre centrele Serviciului Istoric al Apărării (SHD).

În acest timp, în Finlanda, partidul conservator din opoziţie a cerut sistarea emiterii de vize turistice pentru cetăţenii ruşi, după ce a fost observată o creştere a sosirilor turiştilor ruşi în această ţară care urmează să adere la NATO.

Sursa foto: Wikipedia

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul European a votat în favoare unor noi norme privind îmbunătățirea calității aerului
Parlamentul European a votat în favoare unor noi norme privind îmbunătățirea calității aerului
Parlamentul European a adoptat, miercuri, cu 381 de voturi pentru, 225 împotrivă şi 17 abţineri, acordul politic provizoriu la care s-a ajuns cu ţările UE privind noi măsuri de......
Lanțul de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și vizează locul doi în topul restaurantelor de tip quick service de pe piața locală
Lanțul de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și vizează locul doi ...
Lanțul românesc de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și mizează ...
ARF: Toate companiile de transport feroviar de călători sunt începând de astăzi integrați și activi în sistemul Ghișeul Unic
ARF: Toate companiile de transport feroviar de călători sunt începând de astăzi integrați și activi în sistemul Ghișeul ...
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi ...
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România, compania specializată în acordarea finanțării pentru autovehiculele rulate și parte a grupului internațional ...