Secretarul general al PS, Olivier Faure, care urma să fie primit la ora locală 12:00 (13:00 ora României) la Palatul Elysée, a precizat la postul de radio Franceinfo că acest executiv va aeva un ”contract pe durată determinată”.
”Sper că vor exista negocieri”, a spus Faure.
El a adăugat că întrebarea este dacă există dorinţă de a se ajunge la un compromis şi de a face concesii reciproce pentru o perioadă de timp limitată, astfel încât să poată fi luate deciziile necesare, scrie Agerpres.
Olivier Faure a lăsat deschisă întrebarea dacă pur şi simplu socialiştii vor ajuta la adoptarea legilor propuse de un guvern de centru sau vor participa concret la guvernare.
Faure s-a distanţat de partidul de stânga radicală Franţa Nesupusă (LFI), care s-a autoexclus de la negocieri întrucât această formaţiune doreşte să forţeze o demisie a preşedintelui Emmanuel Macron. El a criticat această poziţie, afirmând că nu va ”adăuga o altă nebunie acestei nebunii”.
Preşedintele Emmanuel Macron îi primeşte vineri la Elysée pe mai mulţi lideri politici în vederea formării unui ”guvern de interes general”.
Partidul de extremă dreapta RN, cel de stânga radicală Franţa Nesupusă, ecologiştii şi comuniştii nu au fost invitaţi la palatul prezidenţial în această etapă, ceea ce alimentează speculaţiile privind o tentativă de a fragiliza alianţa de stânga formată în jurul Noului Front Popular (NFP), principala forţă din Adunarea Naţională (camera inferioară a parlamentului francez).
Într-o intervenţie televizată, preşedintele Macron a promis joi seară că va numi un prim-ministru ”în următoarele zile”.
Premierul Michel Barnier i-a prezentat joi demisia sa preşedintelui Emmanuel Macron, după ce Adunarea Naţională a votat miercuri o moţiune de cenzură împotriva guvernului de centru-dreapta minoritar. Potrivit unui comunicat al Palatului Elysée, preşedintele ”a luat act” de demisie, urmând ca Michel Barnier să ”asigure, împreună cu membrii guvernului, gestionarea afacerilor curente până la numirea unui nou guvern”.
Conform Constituţiei franceze, noi alegeri parlamentare nu pot avea loc mai devreme de un an de la scrutinul precedent din iulie.