Franţa sprijină un control centralizat al sistemului bancar european

Ministrul francez de finanţe, Pierre Moscovici, a declarat luni că Parisul sprijină idea unui sistem integrat în Europa pentru supervizarea sectorului bancar şi utilizarea Mecanismului European de Stabilitate (MES) pentru a recapitaliza băncile care se confruntă cu probleme financiare, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 04 iun. 2012, 16:21
Franţa sprijină un control centralizat al sistemului bancar european

„Suntem în favoarea acestei uniuni bancare”, a afirmat Pierre Moscovici la o conferinţă de presă la Bruxelles, alături de comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn.

De asemenea, Moscovici a dat asigurări că noul guvern francez este decis să îndeplinească ţinta stabilită anterior de a menţine în 2013 deficitul bugetar în limita de 3% impusă de UE. Acest obiectiv poate fi atins şi fără adoptarea adoptarea măsurilor de austeritate, a explicat ministrul francez de finanţe.

„Acesta este un angajament ferm pentru şeful statului francez, Francois Hollande. Luăm foarte în serios credibilitatea bugetară pe care ne-o cere Comisia Europeană”, a afirmat Pierre Moscovici.

Şi preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a cerut Europei să stabilească un mod centralizat de sprijinire a băncilor care se confruntă cu dificultăţi financiare, criticând autorităţile naţionale de reglementare pentru că au ales ‘cea mai proastă soluţie’ în ajutarea sectorului bancar prin întârzierea deciziilor dificile.

Acesta a adăugat că BCE va continua să se concentreze pe sprijinirea băncilor din zona euro care sunt solvabile, reafirmând că nu este de competenţa BCE să rezolve cauzele turbulenţelor din regiune.

Şeful BCE apreciază că zona euro are nevoie de ‘o centralizare mai semnificativă a supervizării sectorului bancar”. Schimbările din sistemul bancar fac parte din procesul de restructurare a întregii uniuni monetare.

Declaraţiile lui Draghi vin după ce săptămâna trecută Comisia Europeană a apreciat că zona euro ar trebui să migreze spre o uniune bancară şi ar putea lua în considerare recapitalizarea directă a băncilor prin intermediul Mecanismului European de Stabilitate.

Executivul comunitar a apreciat că criza a încetinit procesul de integrare financiară din zona euro, fiind necesare progrese ambiţioase pentru a accelera şi aprofunda integrarea financiară. „În această direcţie, pentru a întrerupe legătura dintre bănci şi state ar putea fi luată în considerare recapitalizarea directă de către MES”, explică Comisia în raportul său consacrat zonei euro.

De asemenea, Comisia consideră că „o integrare mai strânsă a ţărilor din zona euro prin intermediul practicilor şi structurilor de supervizare, sub forma unei uniuni bancare, ar fi un adaos important la uniunea economică şi monetară actuală”.

În forma actuală, MES, care ar urma să intre în funcţiune în luna iulie, nu poate împrumuta direct băncilor, ci doar statelor. Pentru a modifica acest lucru va fi nevoie ca statele membre să modifice tratatul care stă la baza MES, tratat pe care unele state membre l-au ratificat deja.

 

Te-ar mai putea interesa și
Grecia așteaptă 34,5 milioane de turiști în acest an
Grecia așteaptă 34,5 milioane de turiști în acest an
Grecia ar urma să înregistreze noi cifre record privind sosirile turiştilor în 2024 şi în următorii ani, atrăgând vizitatori de pe noi pieţe şi consolidându-şi poziţia de destinaţie......
Ciolacu anunță că nu va reduce fiscalitatea pe muncă, în ciuda faptului că este una dintre cele mai ridicate din Europa
Ciolacu anunță că nu va reduce fiscalitatea pe muncă, în ciuda faptului că este una dintre cele mai ridicate din Europa
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, la Târgovişte, că impozitarea muncii în România este una dintre cele mai ...
Ministrul Agriculturii Florin Barbu: Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe este esenţială în viitoarea PAC
Ministrul Agriculturii Florin Barbu: Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe este esenţială în viitoarea ...
Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe, prin care să se acorde acelaşi nivel al plăţilor pentru toţi ...
Bratislava ia în considerare construirea unui nou reactor nuclear, cu o capacitate de până la 1,2 gigawaţi
Bratislava ia în considerare construirea unui nou reactor nuclear, cu o capacitate de până la 1,2 gigawaţi
Guvernul slovac ia în considerare construirea unei noi unităţi nucleare, cu o capacitate de până la 1,2 gigawaţi (GW), ...