Franţa susţine aderarea României la Schengen, în septembrie

Noul ambasador al Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin, a declarat, marţi, că Franţa şi-a exprimat susţinerea privind luarea unei decizii pozitive cu pentru aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen în luna septembrie, potrivit unui comunicat al Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Economica.net - mar, 03 apr. 2012, 18:30
Franţa susţine aderarea României la Schengen, în septembrie

Noul ambasador al Franţei, Philippe Gustin, a făcut declaraţia în cadrul întâlnirii pe care a avut-o, marţi, la sediul MAI cu şeful Departamentului Schengen, Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale, Marian Tutilescu.

„Întărirea Guvernanţei Schengen a constituit un alt subiect de discuţie, partea română exprimându-şi sprijinul pentru îmbunătăţirea regulilor care stau la baza guvernanţei, a eficientizării procesului de evaluare şi a procesului de follow-up, precum şi pentru introducerea de noi reguli corectoare suplimentare pentru a evita orice disfuncţionalitate în funcţionarea spaţiului Schengen”, se arată într-un comunicat al MAI remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

Un alt subiect abordat în cadrul întrevederii l-a constituit desemnarea, în cel mai scurt timp, a unui nou ataşat de afaceri interne român în Franţa, care, alături de cel aflat în funcţie, să contribuie la combaterea infracţionalităţii.

„Excelenţa Sa Philippe Gustin a subliniat faptul că rezultatele obţinute în urma cooperării operative au fost apreciate în repetate rânduri de către autorităţile franceze, la cel mai înalt nivel, fiind considerate un adevărat succes pe plan operativ”, se arată în documentul citat.

Astfel, numărul poliţiştilor români detaşaţi în Franţa ar putea fi mărit, iar misiunea operativă a dispozitivului comun româno-francez ce acţionează la Paris în perioada estivală ar putea fi prelungită.

„În vederea consolidării dispozitivului comun româno-francez ce acţionează la Paris în perioada estivală, partea română analizează posibilitatea atât a prelungirii misiunii operative, cât şi creşterea numărului de poliţişti români detaşaţi în Franţa, decizia finală urmând să fie comunicată după primirea unei solicitări oficiale din partea franceză”, potrivit comunicatului MAI.

Şeful Departamentului Schengen, Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale s-a întâlnit, marţi, cu directorul adjunct al Direcţiei Europa Centrală – Estică şi zona Mării Baltice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Europene din Republica Franceză, Stéphane Crouzat, întâlnire la care a luat parte şi noul ambasador francez.

În 30 martie, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat că este momentul ca la nivel european să die depăşite falsele probleme, cum ar fi aşa-zisa vulnerabilizare a Spaţiului Schengen prin accesul României, cu atât mai mult cu cât sunt create indirect de mişcări politice cu vederi extremiste.

„Este momentul ca la nivel european să depăşim falsele probleme, cum ar fi aşa zisa vulnerabilizare a Spaţiului Schengen prin accesul României, cu atât mai mult cu cât sunt create indirect de către o dinamică politică internă, în terţe state, de mişcări politice cu vederi extremiste, şi să ne ocupăm de marile provocări ale Europei, cum sunt disciplina fiscal-bugetară, reluarea creşterii, sporirea coeziunii, creşterea competitivităţii, menţinerea în leadership-ul globalizării. Consiliul Afacerilor Interne din septembrie 2012 ar trebui să ia o decizie favorabilă accesului României în Spaţiul Schengen”, a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, la finalul reuniunii din 30 martie cu delegaţia Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Olandeză, la cererea preşedintelui acesteia, Peter de Ruiter.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
„Coşarul” este noul loz în plic lansat de Loteria Română. Marele premiu e de 100.000 de lei
„Coşarul” este noul loz în plic lansat de Loteria Română. Marele premiu e de 100.000 de lei
Loteria Română a anunțat luni că oferă un nou produs jucătorilor, noul loz în plic "Coşarul", la cere cele mai mari ...
Skoda își reduce semnificativ producția din cauza crizei de componente
Skoda își reduce semnificativ producția din cauza crizei de componente
Producătorul auto ceh Skoda, parte a grupului Volkswagen AG, a anunţat luni că a redus semnificativ luni producţia, pentru ...
Statele Uniunii Europene au agreat programul de lucru pentru Centrele de Inovare Digitală
Statele Uniunii Europene au agreat programul de lucru pentru Centrele de Inovare Digitală
Vineri, 15 octombrie 2021, în cadrul primei reuniuni a Comitetului pentru Programul Europa Digitală, statele membre ale ...