Fraudă bancară de 85 milioane de euro: suspecţi, directori de bănci şi oameni de afaceri

Procurorii fac azi 48 de percheziţii în Bucureşti şi trei judeţe, fiind vizată o grupare coordonată de persoane influente din mediul de afaceri din Capitală care ar fi luat ilegal credite de la două bănci pentru 35 de firme cu sprijinul a şapte directori ai băncilor, prejudiul fiind de 85 mil. euro.
Economica.net - joi, 13 dec. 2012, 07:18
Fraudă bancară de 85 milioane de euro: suspecţi, directori de bănci şi oameni de afaceri

UPDATE 16:00 Vicepreşedintele Volksbank, Lucian Cojocaru, a fost adus la audieri la DIICOT

Lucian Cojocaru, fost director BRD şi în prezent vicepreşedinte Volksbank, şi unul dintre fraţii Creştin au fost aduşi, joi, pentru audieri la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), cel de-al doilea frate Creştin fiind în Dubai.

Lucian Cojocaru, fost director BRD şi în prezent vicepreşedinte Volksbank, şefi ai sucursalelor BRD Unirii şi Dorobanţi şi responsabili ATE Bank sunt cercetaţi de DIICOT în cazul fraudelor bancare, capii afacerii fiind Marius Locic şi fraţii Creştin, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Potrivit surselor citate, în această afacere sunt implicaţi patru notari, unul dintre aceştia fiind soţia lui Damian Drăghici, Paula Rosenberg. Damian Drăghici, consilier al premierului Ponta pentru problemele romilor, a fost ales senator pe listele USL.

De asemenea, în anchetă este vizată şi soţia lui Marius Locic, au mai declarat sursele.

La DIICOT, joi, au ajuns, Dana Băjescu, directorul Grupului BRD Dorobanţi din Bucureşti, şi notarul Paula Rosenberg. Şi Vasile Creştin se află la DIICOT, fratele său, Dumitru Creştin, fiind plecat la Dubai, susţin avocaţi.

Procurorii aşteaptă documentele ridicate în timpul percheziţiilor dispuse joi dimineaţă, pentru care un judecător al Curţii de Apel Bucureşti a emis autorizaţie, urmând ca actele să fie centralizate. Curtea de Apel Bucureşti este competentă, întrucât în cauză sunt vizaţi patru notari.

Lucian Cojocaru a fost numit vicepreşedinte la Volksbank în septembrie 2010. Volksbank sesizase autorităţile în mai 2010.

UPDATE 15:41 Omul de afaceri Valentin Nedelcu, denunţătorul în cazul fraudelor bancare de 85 milioane euro – surse

Omul de afaceri Valentin Nedelcu este care a făcut denunţ la DIICOT în dosarul privind fraudele bancare de 85 de milioane de euro, el fiind cel care le-a arătat indicat anchetatorilor persoanele şi mecanismele prin care au fost obţinuţi nelegal bani, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Surse citate au spus că cel care a făcut denunţ la DIICOT în acest dosar este Valentin Nedelcu, fostul soţ al artistei Manuela Fedorca, şi că acesta a fost arestat câteva luni, în 2011, pentru acest gen de fapte.

Concret, în februarie 2011, Nedelcu a fost ridicat de anchetatori şi, ulterior, arestat până în mai 2011, fiind cercetat alături de alte şase persoane.

Potrivit surselor citate, la acel moment, Valentin Nedelcu a făcut un amplu denunţ în care a nominalizat persoane, între care şi directori ai unor bănci, şi le-a explicat anchetatorilor DIICOT toate dedesubturile mecanismului de fraudare folosit de aceştia.

În 11 octombrie, Nedelcu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la patru ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost deferit justiţiei pentru iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat. Decizia în acest caz nu este definitivă, iar dosarul se află în prezent în faţa judecătorii apelurilor la Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit surselor citate, Valentin Nedelcu a mai fost condamnat şi în anul 2005 pentru înşelăciune.

Valentin Nedelcu este şi cel care l-a denunţat, în 2004, pe fostul directorul general în Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei (MAA) Gheorghe Reman Domocoş, precum şi fosta conducere a MAA, deferită justiţiei în final, pentru corupţie.

Nedelcu este aceeaşi persoană care, în urmă cu zece ani, ar fi dat anumite sume ce ar fi ajuns la fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureşan, pentru favorizarea obţinerii unor credite avantajoase şi a unor prime de export la comercializarea unor produse agricole. Mureşan a fost condamnat definitiv, anul acesta, la şapte ani de detenţie.

UPDATE 15:50 UNNPR: Notarii nu au competenţă şi nici calificarea pentru evaluarea bunurilor aduse în garanţie

Uniunea Notarilor susţine că notarii nu au competenţă şi nici calificarea pentru evaluarea bunurilor aduse în garanţie, iar contractele de credit încheiate de bancă nu fac obiectul cererilor de autentificare adresate notarilor, UNNPR precizând că nu deţine informaţii cu privire la ancheta DIICOT.

Într-un comunicat remis, joi, agenţiei MEDIAFAX, Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR) afirmă că nu deţine date concrete cu privire la notari acuzaţi că ar fi săvârşit fapte penale, singurele informaţii fiind cele din comunicatul DIICOT din data de 13 decembrie.

Notarii publici au în competenţă autentificarea contractelor de vânzare şi a contractelor de ipotecă asupra bunurilor imobile, la cererea vânzătorilor, cumpărătorilor, sau constituitorilor ipotecari (debitori sau garanţi), precum şi a instituţiilor bancare şi financiare nebancare. Obligaţia notarului public este de a verifica situaţia juridică a bunului imobil, modalitatea de dobândire a acestuia, şi actele care stau la baza dobândirii proprietăţii, sarcinile existente asupra imobilului, precum şi situaţia fiscală a proprietăţii.

„Notarii publici nu au nici competenţe şi nici calificarea necesară pentru evaluarea bunurilor aduse în garanţie, această evaluare fiind făcută exclusiv la cererea băncilor, de către evaluatori agreaţi de acestea, atestaţi de ANEVAR (Uniunea Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România-n.r.) tocmai în acest scop. Contractele de credit încheiate de bancă nu fac obiectul cererilor de autentificare adresate notarilor publici”, susţine UNNPR.

La calcularea impozitului pe venitul din tranzacţiile imobiliare, a tarifului de publicitate imobiliară cât şi a onorariului notarial pentru autentificarea unor astfel de acte de vânzare, notarul, potrivit dispoziţiilor prevederilor Codului Fiscal, are în vedere preţul declarat de părţi sau valoarea stabilită din Ghidul privind valorile orientative ale proprietăţilor imobiliare, în situaţia în care preţul declarat este inferior acestor valori, instrument de lucru stabilit de Codul fiscal exclusiv în scopul taxării actului, precizează sursa citată.

În consecinţă, evaluarea bunurilor ce fac obiectul unui contract de vânzare sau a unui contract de ipotecă imobiliară nu este o atribuţie a notarului, evaluările fiind făcute de către evaluatori autorizaţi şi agreaţi de instituţiile financiare şi bancare, iar notarul public nu are competenţa de a cenzura raportul de evaluare; în cazul contractului de ipotecă, valoarea bunului adus în garanţie nu este relevantă din punct de vedere al autentificării actului notarial, iar criteriul după care se face taxarea îl reprezintă valoarea creditului acordat de instituţiile financiare şi bancare, explică UNNPR.

UNNPR adaugă că îşi rezervă dreptul de a completa prezentul comunicat, în funcţie de datele concrete furnizate de autorităţile competente, pentru informarea corectă a opiniei publice.

 

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism  – Structura Centrală efectuează un număr de 48 de perchezitii domiciliare în municipiul Bucureşti şi judeţele Satu Mare, Ilfov şi Vâlcea, acţiunea vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 58 de persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălarea banilor.

În această afacere sunt implicaţi patru notari, unul dintre aceştia fiind soţia lui Damian Drăghici, Paula Rosenberg. Damian Drăghici, consilier al premierului Ponta pentru problemele romilor, a fost ales senator pe listele USL, potrivit surselor judiciare citate de MEDIAFAX.

Numele Oanei Mizil, iubita lui Marian Vanghelie, apare în dosarul fraudei bancare de peste 80 de milioane de euro, potrivit România TV.

Oana Niculescu Mizil ar fi implicată în dosarul fraudelor bancare în urma unui credit de 1,5 milioane de euro din care nu a plătit până acum nici o tranşă.

Citeşte aici despre primele arestări din dosarul fraudelor bancare

Sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucureşti, învinuiţii au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv prin obţinerea în mod ilegal de credite de la 2 unităţi bancare, pentru un număr de 35 de societăţi comerciale controlate de către membrii grupului infracţional organizat.

Activitatea infracţională a fost sprijinită de către 7 învinuiţi având calitatea de directori generali/ directori comerciali ai unităţilor bancare (BRD, Volksbank, conform unor surse oficiale), prin coordonarea procedurii de selecţie a firmelor, avizare pentru risc şi de aprobare a creditelor deşi documentaţiile firmelor nu întruneau cerinţele legale, dar şi de către 6 funcţionari din cadrul unităţilor bancare, în cursul  gestionării dosarelor de creditare.

 Membrii gruparii au beneficiat şi de sprijinul unor evaluatori autorizaţi, prin întocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile, la valori depăşind valoarea reală, în vederea ipotecării bunurilor cu ocazia încheierii contractelor de creditare.

„Contractele de garanţie ipotecară cu privire la aceste bunuri imobile erau încheiate şi autentificate de către patru învinuite, având calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piaţă şi la valoarea înscrisă anterior în contracte de vânzare – cumpărare încheiate cu privire la aceleaşi bunuri, actele fiind utilizate de către membrii grupării în vederea obţinerii în mod ilegal a creditelor bancare”, au precizat procurorii DIICOT.

Valoarea totală a prejudiciului cauzat prin activitatea infracţională este de aproximativ 85  milioane de Euro.

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală vor fi audiate 90 de persoane, urmând ca după finalizarea audierilor sa fie dispuse masurile legale în cauză.

DIICOT a comunicat că faptele învinuiţilor urmează a fi analizate prin raportare la dispoziţiile art. 66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

RECTIFICARE: Raiffeisen Bank România şi Leumi Bank nu sunt implicate în dosarul fraudelor bancare

Numele Raiffeisen Bank România şi Leumi Bank au fost pomenite dintr-o eroare în articolul despre dosarul fraudelor bancare.

Te-ar mai putea interesa și
Peste 70% dintre companii vor oferi angajaților beneficii suplimentare cu ocazia Paștelui – sondaj eJobs
Peste 70% dintre companii vor oferi angajaților beneficii suplimentare cu ocazia Paștelui – sondaj eJobs
Un procent de 71,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs spun că vor oferi anul acesta, cu ocazia sărbătorilor de Paşte, beneficii extra angajaţilor......
Farmec a realizat o cifră de afaceri de peste 71 de milioane de euro în 2023, în creștere cu aproape 20%
Farmec a realizat o cifră de afaceri de peste 71 de milioane de euro în 2023, în creștere cu aproape 20%
Compania Farmec anunță că a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de peste 358 de milioane de lei (peste 71 de milioane ...
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Investor Relations (IR), a anunțat ...
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan ...