Furtuna Ciara: Sute de zboruri şi trenuri anulate în Europa. MAE – avertisment pentru Marea Britanie, Irlanda şi Olanda

Curse aeriene şi feroviare au fost anulate sau suspendate duminică în Europa din cauza unei furtuni de iarnă, numită Ciara, ce începe să-şi facă simţită prezenţa în nordul continentului, relatează dpa. Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Marea Britanie că, în conformitate cu datele transmise de autorităţile locale, în cursul zilei de duminică teritoriul acestei ţări va fi afectat de furtuna Ciara.
Economica.net - Dum, 09 feb. 2020, 09:07
Furtuna Ciara: Sute de zboruri şi trenuri anulate în Europa. MAE - avertisment pentru Marea Britanie, Irlanda şi Olanda

UPDATE – 16.00

În Regatul Unit, ţara cea mai afectată de această furtună de iarnă, transportul aerian, feroviar şi maritim a fost perturbat, furtuna aducând ploi abundente şi rafale de peste 130 km/h.

Serviciul Meteorologic Britanic (Met Office) a plasat Anglia şi Ţara Galilor sub alertă portocalie de vânt până duminică la ora 21:00 (locală şi GMT).

Serviciul meteo a declarat, de asemenea, că se aşteaptă să fie avariate locuinţe, cu posibilitatea de întreruperi de energie, şi inundaţii şi a avertizat asupra pericolului cauzat de obiectele purtate de vânt.

În oraşul scoţian Perth, trei persoane au fost rănite în prăbuşirea parţială a acoperişului unui pub.

Zeci de zboruri au fost anulate sau întârziate, iar Network Rail, proprietarul reţelei feroviare britanice, a sfătuit cetăţenii să nu călătorească cu trenul duminică dacă nu este „absolut necesar” şi a avertizat că traficul ar putea fi perturbat până luni dimineaţă. Mai multe companii feroviare au decis, de asemenea, să reducă frecvenţa şi viteza trenurilor sau chiar să anuleze anumite servicii în Scoţia.

Pe mare, circulaţia feriboturilor pe canalul Mânecii între Calais şi Dover a fost întreruptă duminică la amiază „până la o notificare suplimentară”.

Furtuna a determinat, de asemenea, amânarea mai multor meciuri de fotbal în Marea Britanie, precum şi a meciului Scoţia-Anglia din Turneul celor Şase Naţiuni la rugby feminin, dar şi a curselor de cai.

Parcurile regale sunt închise, iar regina Elisabeta a II-a nu a participat la slujba tradiţională de duminică, la Sandringham, reşedinţa sa din estul Angliei.

În Irlanda, plasată sub alertă portocalie pentru risc de inundaţii în regiunile de coastă, 10.000 de case, ferme şi întreprinderi au fost lipsite de energie electrică.

În Galway (vest), ceremonia pentru a marca lansarea evenimentului Capitală Europeană a Culturii 2020 a fost anulată sâmbătă seara, iar compania aeriană Aer Lingus a avertizat despre posibile întârzieri şi anulări.

Transportul aerian în Belgia este de asemenea afectat, aproximativ şaizeci de zboruri de la sau către aeroportul din Bruxelles au fost anulate.

O alertă portocalie de vânt a fost emisă pentru duminică în toată ţara. La Bruxelles, pădurile şi parcurile vor fi închise duminică şi luni, iar Liga Belgiei de Fotbal a anunţat amânarea meciurilor din campionatul programat duminică.

În Luxemburg, elevii din şcolile publice nu vor merge la şcoală luni din cauza unei avertizări de furtună foarte violentă pentru ziua respectivă.

În Franţa, unde sunt aşteptate vânturi de până la 140 km/h, alerta portocalie acoperă toată zona de nord a ţării, în total 35 de departamente.

În regiunea Hauts-de-France, prefecturile au cerut populaţiei să limiteze deplasările şi să nu se plimbe prin păduri din cauza riscului de cădere a copacilor, în special în Somme, şi să evite litoralul din cauza riscului creştere a nivelului apei.

Regiunea a anunţat posibile perturbări ale reţelei de transport interurban şi şcolar.

În Lille ca şi în Boulogne-sur-Mer, parcurile şi grădinile sunt închise toată ziua duminică, în timp ce la Calais, debarcaderul vestic al plajei, un loc popular pentru călători, a fost închis încă de sâmbătă seara.

Aceste anulări, decise de companiile aeriene, vizează zborurile Lufthansa către şi dinspre Munchen şi Frankfurt (Germania), Eurowings (Stuttgart, Germania), KLM (Amsterdam), British Airways (Londra), precum şi 38 de zboruri ale Brussels Airlines către şi dinspre Regatul Unit.

Alte anulări ar mai putea fi decise în timpul zilei din cauza furtunii, care ar putea provoca şi întârzieri, a declarat purtătoarea de cuvânt.

Institutul regal de meteorologie din Belgia a emis duminică o alertă portocalie pentru vânturi puternice cu rafale de până la 130 km/h şi chiar mai mult, cu un „risc ridicat de pagube” în toată ţara.

Ministerul Afacerilor Externe a emis atenţionări de călătorie pentru cetăţenii români în Irlanda şi Olanda din cauza furtunii Ciara.

 

Curse aeriene şi feroviare au fost anulate sau suspendate duminică în Europa din cauza unei furtuni de iarnă, numită Ciara, ce începe să-şi facă simţită prezenţa în nordul continentului, relatează dpa.

Perturbări ale traficului au fost semnalate în Marea Britanie, unde se aşteaptă să fie cea mai puternică furtună care a lovit ţara din 2013, cu rafale de până la 130 de kilometri pe oră.

În Germania, unde furtuna fost numită Sabine, serviciul de meteorologie a declarat că partea de nord şi centrală a ţării vor fi afectate în cursul zilei de duminică şi cea sudică luni dimineaţă. Sunt de aşteptat viteze ale vântului de aproximativ 120 de kilometri pe oră, având drept consecinţe doborârea copacilor şi afectarea traficului.

Deutsche Bahn a spus că s-a pregătit intensiv pentru furtună, grupuri de lucru mobile fiind gata să intervină pentru eliberarea liniilor ferate de eventuali copaci doborâţi de vânt. Aeroporturile din Frankfurt, Hamburg, Berlin şi Koln se aşteptau şi ele ca furtuna să le afecteze unele dintre operaţiuni.

De asemenea, este de aşteptat ca furtuna să afecteze întreaga Belgie duminică pentru aproximativ 24 ore, începând cu ora 10:00 dimineaţa (09:00 GMT), conform Institutul Meteorologic Regal.

Aproximativ 60 de zboruri au fost anulate duminică pe aeroportul din Bruxelles, principalul hub internaţional din Belgia. Institutul meteorologic regal a emis o alertă meteorologică pentru vânturi de aproximativ 110 kilometri pe oră şi riscul de pagube grave, a raportat agenţia de ştiri Belga.

Din cauza vânturilor puternice, este de aşteptat să se producă întârzieri şi anulări ale unor zboruri la sosirea şi plecarea de şi dinspre aeroportul din Bruxelles, a anunţat aeroportul, sfătuind pasagerii să contacteze compania aeriană sau să consulte site-ul.

Furtuna afectează şi Olanda unde asociaţia de fotbal din ţară a anulat toate meciurile din ligile sale profesionale, programate pentru duminică. Ca măsură de precauţie, compania aeriană KLM a anulat zeci de curse europene dinspre şi către aeroportul Schiphol din Amsterdam.

Peste 300 de zboruri anulate în nordul Europei din cauza furtunilor

Aproximativ 100 de zboruri din şi spre aeroportul din Frankfurt, cel mai mare aeroport din Germania, au fost anulate până la această oră din cauza furtunii Sabine, a declarat duminică un purtător de cuvânt al operatorului aeroportuar Fraport, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt a precizat că este vorba de 8% din cele aproximativ 1.200 de plecări şi sosiri care sunt programate pentru ziua de duminică pe aeroportul din Frankfurt, dar a avertizat că numărul zborurilor anulate va creşte în cursul după-amiezii din cauza creşterii intensităţii vântului.

Alte aproximativ 120 de zboruri cu plecare sau cu destinaţia aeroportul internaţional Schiphol din Amsterdam, unul din cele mai mari din Europa, au fost anulate duminică din cauza furtunii Ciara care a provocat precipitaţii şi rafale de vânt cu viteze de peste 100 de kilometri pe oră. Autorităţile au avertizat populaţia să rămână în casă în contextul în care transportul public şi traficul rutier va fi afectat de inundaţii şi căderi de copaci.

De asemenea, aproximativ şaizeci de zboruri către şi dinspre Bruxelles au fost anulate duminică în aşteptarea furtunii Ciara prognozată să ajungă în cursul zilei în nordul Europei. Aceste anulări, decise de companiile aeriene, vizează zborurile Lufthansa către şi dinspre Munchen şi Frankfurt (Germania), Eurowings (Stuttgart, Germania), KLM (Amsterdam), British Airways (Londra), precum şi 38 de zboruri ale Brussels Airlines către şi dinspre Regatul Unit. Alte anulări ar mai putea fi decise în timpul zilei din cauza furtunii, care ar putea provoca şi întârzieri, a declarat o purtătoare de cuvânt a aeroportului din capitala Belgiei.

În Marea Britanie, zeci de zboruri au fost anulate sau întârziate iar compania aeriană britanică British Airways a informat că face tot ceea ce este posibil pentru a încerca să minimizeze impactul furtunii Ciara. Compania Virgin Atlantic a anulat şi ea mai multe zboruri cu plecare de pe aeroportul Heathrow, cel mai mare din Marea Britanie. Serviciul meteorologic britanic a emis un cod portocaliu de vânt pentru Anglia şi Ţara Galilor până la ora locală 21.00 iar autorităţile se aşteaptă ca transportul aerian, feroviar şi maritim să fie perturbat de furtuna Ciara, cu ploi puternice şi rafale de vânt cu o viteză de peste 130 kilometri pe oră.

 

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Marea Britanie că, în conformitate cu datele transmise de autorităţile locale, în cursul zilei de duminică teritoriul acestei ţări va fi afectat de furtuna Ciara.

Conform prognozelor, sunt aşteptate precipitaţii şi rafale de vânt cu viteze de până la 96 km/oră în interiorul insulei şi 128 km/oră în zonele de coastă.

Un cod galben de vânt a fost anunţat pentru Scoţia, Irlanda de Nord, nordul Angliei şi nordul Ţării Galilor.

Din cauza vântului puternic, sunt posibile perturbări ale traficului aerian – întârzieri şi anulări de zboruri pe aeroporturile londoneze Heathrow, Gatwick şi City. De asemenea, sunt posibile perturbări ale circulaţiei rutiere şi feroviare din cauza rafalelor de vânt puternice şi ploilor torenţiale. Se recomandă evitarea transportului feroviar duminică.

Informaţii suplimentare, oferite de Biroul meteorologic britanic, sunt disponibile la adresa web: https:/www.metoffice.gov.uk.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord: +44 20 7602 7328; +44 20 7602 9833; +44 20 7603 6694; +44 20 7602 5193; +44 20 7603 0572; +44 20 7602 2065; ale Consulatului General la Manchester: +44 (0) 161 236 0478; +44 (0) 161 237 5513; +44 (0) 161 236 9687; +44 (0) 161 236 8995; ale Consulatului General la Edinburgh: +44 (0) 131 524 9491, +44 (0) 131 524 9492, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefoanele de permanenţă ale Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord: + 44 (0) 77 387 16 335; Consulatului General la Manchester: +44 (0) 75 35 604 342; Consulatului General la Edinburgh: +44 (0) 7951 858 445.

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet http://londra.mae.ro, http://edinburgh.mae.ro, http://manchester.mae.ro, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro şi reaminteşte că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie

Te-ar mai putea interesa și
Au început alegerile pentru viitorul C.A. al BNR. Noua conducere va fi numită până cel târziu 1 iulie. Isărescu mai primește un mandat, Leonardo Badea va lua supravegherea bancară-SURSE
Au început alegerile pentru viitorul C.A. al BNR. Noua conducere va fi numită până cel târziu 1 iulie. Isărescu mai ...
A început bătălia pentru posturile din Consiliul de Administrație al BNR. Numirea și validarea noului Consiliu trebuie să aibă loc până la începutul vacanței parlamentare, la data de 1......
Banca Transilvania raportează pentru primele trei luni din an un profit net consolidat de peste 1,1 miliarde de lei, în creștere cu 35%
Banca Transilvania raportează pentru primele trei luni din an un profit net consolidat de peste 1,1 miliarde de lei, în ...
Guprul Banca Transilvania a anunțat astăzi că a obținut un profit net consolidat de 1,1324 de miliarde de lei (+35% față ...
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Cotaţiile futures la cacao sunt în scădere, în urma ploilor favorabile pentru recoltele din Vestul Africii şi a analizei ...
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet Group a încheiat primul trimestru al acestui an cu o pierdere netă de 9,7 milioane de lei, comparativ cu o pierdere ...