Garda de Mediu recunoaşte: Vrea să controleze până şi restaurantele şi cluburile şi cere oameni mai mulţi şi salarii mai mari

Într-o postare pe pagina oficială de pe facebook, în urma articolului Garda de Mediu, nou coşmar al firmelor: Poate controla pe oricine, la orice oră, poate opri maşini în trafic şi sigila active, oficialii Gărzii de Mediu spun că articolul ECONOMICA.NET este tendenţios, dar confirmă cele scrise de noi: Garda de Mediu vrea să controleze inclusiv firmele care nu au nevoie de autorizaţie de mediu, să poată face controale şi noaptea, să sigileze instalaţii, şi să aibă mai mulţi angajaţi şi mai bine plătiţi, pentru acest lucru. Toate acestea se vor întâmpla dacă proiectul de act normativ în acest sens, deja iniţiat, va fi aprobat de Guvernul Cioloş.
Mihai Nicuţ - lun, 26 sept. 2016, 21:06
Garda de Mediu recunoaşte: Vrea să controleze până şi restaurantele şi cluburile şi cere oameni mai mulţi şi salarii mai mari

„Ceea ce se urmăreşte este corelarea legislaţiei de mediu în vigoare cu atribuţiile Gărzii de Mediu, astfel încât să poată fi controlate şi activităţile care nu necesită acte de reglementare, dar pentru care trebuie respectate normele de mediu stabilite prin acte normative (de exemplu: persoane juridice/fizice generatoare de poluare fonică, olfactivă sau care generează deşeuri dar nu necesită, conform legislaţiei, autorizaţie de mediu, cum ar fi: depozite necontrolate de deşeuri, service auto, restaurante sub 100 locuri, microferme, cluburi generatoare de poluare fonică etc.) Activităţile menţionate nu necesită autorizare din punct de vedere al mediului, dar fac obiectul majorităţii reclamaţiilor primite din partea cetăţenilor”.

Asta scriu oficialii Gărzii de Mediu pe pagina oficială de facebook a instituţiei, după ce ECONOMICA.NET a publicat articolul cu titlul Garda de Mediu, nou coşmar al firmelor: Poate controla pe oricine, la orice oră, poate opri maşini în trafic şi sigila active.

Practic reacţia Gărzii de Mediu, pe care o puteţi citi integral aici, confirmă ce a semnalat ECONOMICA.NET: atribuţiile Gărzii de Mediu vor fi extinse şi la firmele a căror activitate „poate avea impact asupra mediului” dar care nu au autorizaţie de mediu. Oficialii instituţiei vorbesc explicit în această reacţie despre intenţia de a controla restaurante sau cluburi de noapte.

Scriam în textul de atunci că un nou act normativ aflat în stadiu de proiect care sporeşte puterile Gărzii de Mediu pemite comisarilor să controleze practic aproape orice firmă din România, la orice oră din zi şi din noapte, pe baza unei formulări interpretabile: dacă activitatea poate avea impact asupra mediului. Patronii vor fi obligaţi să prezinte orice document li se cere, chiar dacă nu are legătură cu mediul, instalaţiile lor pot fi sigiliate, iar transportatorii aflaţi în trafic opriţi şi controlaţi. Pentru a putea face toate astea, Garda de Mediu angajează personal suplimentar.

„Comisarul General, Bogdan Trif consideră că „informaţiile trunchiate vehiculate sunt nefondate, tendenţioase şi induc o percepţie deformată asupra proiectului actului normativ care reglementează organizarea şi funcţionarea GNM. Garda de Mediu nu îşi propune să devină o instituţie represivă, aşa cum se sugerează pe diverse canale, ci o autoritate capabilă să răspundă noilor provocări cărora orice instituţie de control trebuie să le facă faţă”, se arată în postarea de pagina de facebook a instituţiei.

Salariaţi mai mulţi şi mai bine plătiţi

În acelaşi răspuns, oficialii Gărzii de Mediu explică de ce e nevoie ca instituţia să aibă nevoie de mai mulţi oameni. Cărora ar trebui să le crească şi salariile, care acum ar fi prea mici: „una din priorităţile conducerii este corelarea veniturilor salariale cu a altor instituţii de control din România” scriu oficialii instuţiei.

Iată, integral, ce scriu oficialii Gărzii de Mediu, pe această temă:

„Noua propunere de modificare a organigramei în cadrul GNM presupune suplimentarea cu 60 de posturi de comisari la nivel naţional. Chiar şi cu această rectificare, considerăm că personalul este insuficient întrucât, în prezent, la nivelul fiecărui comisariat activează, în medie, un număr de 13 comisari care trebuie să desfăşoare o gamă largă de activităţi şi să deţină multiple competențe în diferite domenii (cunoaşterea şi interpretarea legislaţiei naţionale şi internaţionale în vigoare, capacitatea de înţelegere a instalaţiilor din diferite domenii de activitate, aptitudini privind utilizarea la un nivel înalt a sistemelor de operare – competențe IT/electronice – sisteme de monitorizare, colaborarea instituţională la nivel naţional şi internaţional, accesarea de fonduri nerambursabile etc).
De asemenea, munca unui comisar implică riscuri inerente activităţii de inspecţie şi control (verificări la instalaţii care utilizează deşeuri sau substanţe periculoase, agresiuni verbale şi fizice etc.).

În lumina celor prezentate,atât conducerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, cât si a Gărzii Naționale de Mediu fac toate eforturile pentru asigurarea resurselor materiale şi financiare (inclusiv prin accesarea de fonduri nerambursabile – în prezent GNM derulează 3 proiecte cu finanţare externă) astfel încât, comisarii investiţi cu autoritatea publică a statului să se prezinte la un înalt standard de profesionalism şi conduită. De asemenea, una din priorităţile conducerii este corelarea veniturilor salariale cu a altor instituţii de control din România (exemplu: la ora actuală, salariul de încadrare al unui comisar debutant este de 925 lei, al unui comisar principal este de 1027 lei, iar al unui comisar superior este de 1381 lei, fapt care arată un nivel scăzut de salarizare comparativ cu alte instituţii de control).”

Nota redacţiei: Sublinierile aparţin redacţiei ECONOMICA.NET.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Banca Națională a Ungariei a crescut rata dobănzii de referință pentru a opta lună consecutiv, din cauza inflației scăpate de sub control
Banca Națională a Ungariei a crescut rata dobănzii de referință pentru a opta lună consecutiv, din cauza inflației ...
Banca Centrală a Ungariei (NBH) a majorat marţi rata dobânzii de referință, pentru a opta lună consecutiv, după ce ...
Bosch şi Cariad, divizie a Volkswagen, se aliază pentru a dezvolta vehicule autonome
Bosch şi Cariad, divizie a Volkswagen, se aliază pentru a dezvolta vehicule autonome
Furnizorul de componente auto Bosch şi Cariad, divizia de software a Volkswagen, au acceptat să coopereze în domeniul ...
Gabriela Stănică preia coordonarea activității de e-commerce a Carrefour România
Gabriela Stănică preia coordonarea activității de e-commerce a Carrefour România
Carrefour România anunță preluarea responsabilității pentru departamentul de E-commerce de către Gabriela Stănică, ...