Guvernul a decis : Gazele pentru fabrici nu se mai scumpesc, în regim reglementat

Guvernul a eliminat programul de liberalizare al preţului gazelor pentru industrie
Economica.net - vin, 23 mai 2014, 09:28
Guvernul a decis : Gazele pentru fabrici nu se mai scumpesc, în regim reglementat

Guvernul elimină prin Hotărâre calendarul de liberalizare a preţului gazului pentru fabrici, care mai presupunea două scumpiri până la sfârşitul acestui an, potrivit unui proiect de act normativ. Singurul calendar de liberalizare rămas în vigoare este cel pentru populaţie, care presupune, într-o primă etapă, scumpiri de 20% al preţului gazelor până la sfârşitul anului viitor..

Guvernul motivează aliminarea calendarului pentru industrie prin faptul că este deja realizată convergenţa de preţ intern-import.

„Convergenţa preţurilor gazelor naturale s-a realizat. Nu mai este nevoie să facem creşteri de preţuri pentru industrie, aşa cum erau angajamentele anterioare. Prin adoptarea pachetului propus spre dezbatere publică, preţul final al gazelor naturale nu va mai creşte, existând chiar premise ca să scadă în următoarele luni”, a declarat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

În nota de fundamentare a actului normativ se arată că dereglementarea se face în timpul sezonului cald, pentru că generează un impact social redus, că preţurile vor fi stabilite de piaţă, pe bază de cerere şi ofertă şi că este necesară o perioadă de tranziţie pentru pregătirea fabricilor pentru a funcţiona în condiţiile unei pieţe libere, în aşa fel încât să nu se distorsioneze contractele în derulare.

 

„Până la data de 1 martie 2015, clienţii noncasnici  de gaze naturale au obligaţia şă-şi aleagă furnizorul de gaze  şi să încheie cu acesta un contract de vânzare-cumpărare a gazelor naturale la preţ negociat. Furnizorii au obligaţia să transmită clienţilor noncasnici din portofoliul lor, în timp util, notificări privind obligativitatea de a încheia contracte de vânzare-cumpărare a gazelor la un preţ negociat,  oferte d epreţ, precum şi informarea privind posibilitatea legală de a schimba furnizorul „, se arată în Nota de Fundamentare.

Liberalizarea preţului gazelor pentru populaţie şi fabrici este o obligaţie asumată în faţa FMI şi Comisiei Europene. Pentru populaţie, procesul va fi finalizat la sfârşitul lui 2018.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – API
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – ...
Constructorul austriac Porr a început organizarea de șantier pe secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș din Autostrada Sibiu - Pitești, a anunțat duminică Asociația Pro Infrastructură (API).......
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
După ce Economica a publicat materialul referitor la posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori, așa cum ...
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Preşedintele bulgar Rumen Radev a calificat drept cinic refuzul unor parteneri din UE de a primi ţara sa în spaţiul Schengen, ...
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
O agenţie de plasare a forţei de muncă recrutează 300 de oameni care vor să lucreze pe nave de croazieră în 2023. ...