1EUR = 4.7834 RON | Bucureşti 9 º

News

Rusia a oprit gazul Ucrainei. Gazprom avertizează Europa, România încă nu e afectată

Compania rusă din domeniul gazelor naturale Gazprom a anunţat luni că avertizat Comisia Europeană în legătură cu "posibile perturbări" în aprovizionarea cu gaze a ţărilor europene dacă Ucraina, căreia a decis să-i aplice sistemul de plată în avans pentru gazele furnizate, va preleva gaze din volumul destinat tranzitului.

16 iun, 2014 | Agerpres
(update 16 iun, 2014 12:37) Ponta: Avem gaze pentru următoarele şase luni
”Ne interesează pentru că suntem partidul de guvernământ şi avem obligaţia guvernării. Vedeţi că situaţia în regiune se deteriorează, se opresc gaze. Azi de dimineaţă am stat cu ministrul Energiei şi vreau să dau un semnal de acum, imediat, că pentru România pe termen scurt, şase luni, nu e niciun fel de problemă, avem rezervele necesare”, a spus Ponta.
El a arătat că cel mai important lucru în acest moment este ca în toată scena politică să existe stabilitate şi predictibiliate.
”Principala responsabilitate privind stabilitatea se îndreaptă către noi ca fiind partidul cel mai mare din coaliţia de guvernare. Vreau să vă rog pe toţi în toate structurile pe care le reprezentaţi - Parlament, structuri locale, Guvern - să daţi acelaşi mesaj că e o perioadă în care România are nevoie mai mult decât orice de seriozitate şi stabilitate”, a mai spus Ponta

Potrivit concernului rus, operatorul de gaze ucrainean Naftogaz 'este obligat să garanteze tranzitul' spre Europa în virtutea contractului în vigoare şi în volumul prevăzut.

'Comisia Europeană a fost informată în legătură cu posibile perturbări în tranzitul de gaze în cazul în care Naftogaz ar preleva din gazele destinate tranzitului', a indicat Gazprom.

Aproximativ 15% din gazele naturale consumate de Uniunea Europeană tranzitează Ucraina şi precedentele 'războaie ale gazelor' între Moscova şi Kiev în 2006 şi 2009 au afectat aprovizionarea cu gaze a UE.

Citeste si: Rusia a oprit furnizarea de gaze către Ucraina

O decizie cu privire la măsurile pe care Rusia le va lua în continuare în problema datoriei Ucrainei la importul de gaze va fi adoptată luni (16 iunie) după ce directorul executiv al Gazprom, Aleksei Miller, îi va prezenta un raport pe acest subiect preşedintelui rus Vladimir Putin, a anunţat vicepremierul Arkadi Dvorkovici, citat de ITAR-TASS.

'Cât priveşte condiţiile concrete de livrare, inclusiv plata în avans, s-au dus negocieri până în ultimul moment, consultările au continuat. În cursul zilei urmează ca directorul executiv al Gazprom şi ministrul energiei să prezinte un raport şeful statului şi guvernului. După aceasta vor fi luate decizii', a afirmat Dvorkovici, vorbind în cadrul Congresului internaţional al petrolului.

Ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, şi directorul Gazprom urmează să susţină la 14:30 (ora Moscovei) o conferinţă de presă cu privire la situaţia livrărilor de gaze către Ucraina.

Citeste si: România nu e afectată de criza gazelor ruseşti, produce acum mai mult decât consumă - Guvern

Gazprom a decis ca începând de luni, 10:00 (ora Moscovei), să instituie sistemul de plată în avans pentru livrările de gaze către Ucraina, în conformitate deplină cu actualul contract din cauza arieratelor nerambursate, potrivit ITAR-TASS.

Astfel, la ora actuală, Kievul datorează pentru importurile de gaze din Rusia circa 4,458 miliarde de dolari: 1,451 miliarde de dolari pentru livrările din noiembrie- decembrie 2013 şi 3,007 miliarde de dolari pentru pe aprilie-mai 2014, conform agenţiei ruse de presă.

Citeste si: Naftogaz dă în judecată Gazprom

Citeste si: Ucraina este gata să plătească Rusiei un preţ la gaze de 326 de dolari pentru 1.000 de metri cubi

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO