Rusia a oprit furnizarea de gaze către Ucraina

Începând cu ora 9.00, ora României, Gazprom a oprit livrarea de gaze naturale către Ucraina, din cauza facturilor neplătite. Gigantul rus a anunţat că va livra gaze doar dacă vor fi plătite în avans.
Economica.net - lun, 16 iun. 2014, 06:18
Rusia a oprit furnizarea de gaze către Ucraina

„Decizia a fost luată ca urmare a refuzului repetat al companiei Naftogaz Ucraina de a plăti factura. Datoria companiei pentru gazul rusesc deja livrat se ridică la 4,458 miliarde de dolari” a anunţat Gazprom, într-o declaraţie emisă imediat după sistarea ivrărilor, şi publicată de Russia Today.

Rusia a anunţat încă de azi-noapte că va sista livrarea de gaze naturale Ucrainei în cazul în care Kievul nu plătește o datorie de 1,95 miliarde de dolari până la ora 06.00 GMT (09.00-ora României), potrivit unei declaraţii a purtătorului de cuvânt al companiei ruse Gazprom, la finalul negocierilor de la Kiev care s-au soldat cu un eșec.

După apariţia ştirii publicate de Russia Today, a apărut informaţia că Gazprom a introdus un sistem de plată în avans a gazelor naturale pentru Ucraina. „Gazprom, în virtutea contractului în vigoare, a trecut Naftogaz la un sistem de preplată pentru livrări de gaze”, anunţă grupul rus într-un comunicat citat de Mediafax. „Nicio plată aferentă lunii iunie nu a fost efectuată. Începând din această zi (luni), societatea ucraineană mai primeşte doar volumele pe care le va fi plătit”, a adăugat grupul, fără să precizeze dacă alimentarea cu gaze a fost întreruptă.

Livrările de gaze naturale ruseşti către Europa, din care aproape jumătate tranzitează teritoriul ucrainean, riscă să fie afectate, ca în timpul conflictelor gazifere anterioare, în 2006 şi 2009.

Citeste si:  România nu e afectată de criza gazelor ruseşti, produce acum mai mult decât consumă – Guvern

Oficiali ucraineni şi europeni au declarat că încă mai speră la un compromis.

La Bruxelles, Comisia Europeană (CE) a declarat, într-un comunicat, că este „convinsă” că între Kiev şi Moscova încă mai este posibil un acord.

„Vom încerca să ne întâlnim din nou cât mai rapid posibil”, a anuntat anterior o sursă europeană.

„Sperăm că economia şi bunul simţ vor prevala asupra politicii”, a declarat pentru presă Andrii Kobolev, conducătorul grupului de stat ucrainean Nafrogaz.

Kievul a refuzat creşterea preţului decisă de către Moscova după instalarea la putere a liderilor prooccidentali, la sfârşitul lui februarie, în urma îndepărtării prorusului Viktor Ianukovici. Preţul a 1.000 de metri cubi de gaze a crescut atunci de la 268 la 485 de dolari, un preţ fără echivalent în Europa. În „ultima (sa) ofertă”, Moscova a propus 385 de dolari.

Citeste si: Gazprom avertizează CE în legătură cu ‘posibile perturbări’ în livrările de gaze

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...