Germania a înregistrat anul trecut cel mai ridicat excedent comercial

Excedentul comercial al Germaniei a urcat, în 2013, la un nivel record, deoarece declinul importurilor a fost mai accentuat decât scăderea exporturilor, a anunţat, vineri, Oficiul Federal de Statistică (Destatis), transmit AFP şi Reuters.
Economica.net - vin, 07 feb. 2014, 13:16
Germania a înregistrat anul trecut cel mai ridicat excedent comercial

Anul trecut, cea mai mare economie europeană a înregistrat un excedent comercial de 198,9 miliarde de euro (269,9 miliarde de dolari), cel mai ridicat de la publicarea acestor date. În 2012, excedentul comercial a fost de 89,8 miliarde de euro.

Chiar dacă FMI şi Trezoreria SUA au criticat dependenţa Germaniei de exporturi, pentru că ar împiedica redresarea Europei, autorităţile de la Berlin au respins criticile, apreciind că nu sunt justificate, iar exporturile reprezintă un semn al solidităţii economiei.

Şi comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, a cerut Germaniei să facă mai multe eforturi pentru a majora consumul şi a favoriza creşterea salariilor. Oficialul a recomandat reducerea taxelor, a contribuţiilor sociale şi cheltuieli în infrastructură.

Exporturile totale au scăzut anul trecut cu 0,2%, în timp ce importurile au înregistrat un declin de 1,2%. Este prima scădere anuală a exporturilor Germaniei de la criza economică globală din 2009.

În decembrie, excedentul ajustat sezonier s-a atenuat la 18,5 miliarde de euro, de la 18,9 miliarde de euro în noiembrie.

Oficiul Federal de Statistică a anunţat că, în decembrie, exporturile au scăzut neaşteptat, cu 0,9%, după un avans de 0,7% în noiembrie. Şi importurile au scăzut luna trecută cu 0,6%.

Creşterea economiei Germaniei în 2013 a fost sub estimările analiştilor, chiar dacă ţara a condus ieşirea zonei euro din cea mai îndelungată recesiune înregistrată vreodată, în timp ce deficitul bugetar a fost de 0,1% din PIB.

Produsul Intern Brut al Germaniei a crescut anul trecut cu 0,4%, comparativ cu 2012, când avansul a fost de 0,7%, datorită majorării consumului gospodăriilor şi a investiţiilor, arată cifrele preliminare publicate luna trecută de Oficiul Federal de Statistică.

Economiştii şi Guvernul de la Berlin estimau o expansiune a celei mai mari economii europene de 0,5% .

Creşterea economiei ar urma să se accelereze la 1,7% în 2014 şi la 2% în 2015, conform estimărilor Bundesbank (Banca Centrală a Germaniei).

Te-ar mai putea interesa și
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români cheltuie 40% din venitul lunar pe alimente – Ana Busuioc, Edenred
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români ...
Chiar dacă de la 1 ianuarie 2024, valoarea impozitelor pe tichetele de masă și voucherele cadou s-au dublat prin introducerea CASS, utilizarea cardului de masă în restaurante a crescut cu 29%......
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază până aproape de neverosimilul prag ...
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...