Gheţea: Încă persistă sentimentul proprietăţii. Cred că va mai dura încă cinci până în zece ani această tendinţă

Perspectiva creditării în România este una pozitivă, dat fiind faptul că România va beneficia de o serie de facilităţi europene, fonduri rambursabile şi nerambursabile, iar anii viitori vom avea în continuare creştere pe această zonă, a declarat, miercuri, Radu Graţian Gheţea, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Libra Internet Bank şi preşedinte de onoare al Asociaţiei Române a Băncilor.
AGERPRES - mie, 24 nov. 2021, 13:40
Gheţea: Încă persistă sentimentul proprietăţii. Cred că va mai dura încă cinci până în zece ani această tendinţă

„Perspectiva creditării în opinia mea este una pozitivă, pentru că, în primul rând, să nu uităm că România va beneficia în viitorul apropiat de o serie de facilităţi europene, fonduri, sigur sunt şi fonduri nerambursabile, dar sunt şi fonduri rambursabile, şi în foarte multe cazuri întreprinderile mici şi mijlocii, dar şi marile companii au nevoie de o finanţare de completare pentru a-şi duce la îndeplinire proiectele pe care le au în vedere. În ceea ce priveşte persoanele fizice, este normal ca atunci când ai o perspectivă de creştere economică, când ai o perspectivă de creştere a investiţiilor în diverse domenii, să te aştepţi şi la o creştere a numărului de salariaţi şi a veniturilor acestora(…) Şi aş face o paranteză spunând că încă persistă sentimentul proprietăţii şi lumea îşi doreşte să-şi facă o casă, să-şi schimbe casa, să aibă o casă mai bună, deci cred că va mai dura încă cinci până în zece ani această tendinţă(…) Consideră că ne aflăm într-un moment în care cererile de credite vor creşte. Sunt convins că anii viitori vom avea în continuare creştere pe zona de creditare”, a spus Gheţea la „FinConf Romania, eveniment organizat de BusinessMark, cu suportul Asociaţiei Române a Băncilor.

În ceea ce priveşte sursele de finanţare, el a menţionat economiile populaţiei, dar şi fondurile băncilor, proprii sau atrase.

„În ceea ce priveşte sursele pentru creditare, de unde bani? Economiile populaţiei prezintă o bază pentru creditare, dar, dintotdeauna, sistemul bancar românesc, structura pe care o are, cu bănci puternice străine şi bănci locale care s-au dezvoltat foarte frumos şi care au din ce în ce mai multă credibilitate, atât la acţionari cât şi la partenerii de afaceri, dintotdeauna spunem că în sistemul bancar românesc când a fost nevoie de fonduri, când a fost nevoie de finanţare, aceşti bani au venit, fie prin intermediul acţionarilor băncilor cu capital străin fie prin atrageri directe de către băncile româneşti a unor fonduri de pe pieţele internaţionale”, a punctat Radu Gheţea.

Pe de altă parte, din perspectiva creditării antreprenorilor români, Codin Negovan, head of Sales Network, Business Banking, ING Bank România, a subliniat că primele nouă luni „cu siguranţă au fost fost bune” şi datorită faptului că economia şi-a revenit mai repede decât se aştepta multă lume, dar şi pentru că zona antreprenorială a rămas una efervescentă.

„De exemplu, în primele şase luni ale anului au fost înfiinţate cu 62% mai multe companii decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, sănătatea companiilor după ieşirea din lockdown a fost mult mai bună decât ne aşteptam şi, coroborat cu nivelul redus al dobânzilor, creditarea a crescut susţinut, bineînţeles sprijinită şi de programul guvernamental IMM Invest”, a explicat el.

Negovan a menţionat însă că, în ceea ce priveşte perioada următoare, reprezentanţii băncii sunt puţin mai ponderaţi, deşi există premise foarte bune de creştere a creditării şi pentru a sprijini antreprenorii în planurilor lor de dezvoltare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi prin IMM Invest, care va continua în 2022.

„Dar nu trebuie să uităm, şi deja efectele se simt în trimestrul 4 al acestui an, că inflaţia, indusă de creşterile de preţuri, problemele din lanţurile de aprovizionare, care persistă şi ne aşteptăm să mai persiste şi anul viitor, instabilitatea sanitară, pentru că foarte probabil în România vom mai avea valuri de creştere a numărului de cazuri de Covid, şi instabilitatea politică ar putea afecta însăşi apetitul companiilor de a investi în dezvoltare comercială sau în zona de investiţii, chiar dacă fondurile sunt la dispoziţie şi băncile sunt mai mult decât dispuse să ajute. Şi asta din păcate deja se simte în acest trimestru. Creditarea a încetinit, dar sperăm că odată cu rezolvarea, încet, încet, a problemei sanitare şi stabilitatea politică restabilită, vom reuşi să revenim pe un trend de creştere economică accelerată şi astfel şi a creditării bancare”, a mai afirmat oficialul ING Bank România.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...