Grecia: Băncile vor pierde accesul la finanţarea mai ieftină acordată de BCE

Banca Centrală Europeană va restricţiona din 21 august accesul creditorilor eleni la finanţarea sa mai ieftină, o decizie care ar putea majora costurilor băncilor dar va spori încrederea în economia ţării, transmit AFP, Reuters şi publicaţia Kathimerini, scrie Agerpres. 
Economica.net - Dum, 12 aug. 2018, 09:27
Grecia: Băncile vor pierde accesul la finanţarea mai ieftină acordată de BCE

Vineri, preşedintele BCE, Mario Draghi, a semnat decizia de revocare a derogării care permitea ca obligaţiunile guvernamentale greceşti să fie acceptate drept garanţii pentru finanţare, chiar dacă aveau un calificativ junk (nerecomandat pentru investiţii), scrie Agerpres. 

Decizia va intra în vigoare în data de 21 august, la o zi după ce Atena va finaliza al treilea program de asistenţă financiară, în valoare de 86 de miliarde de euro. 

Deoarece Grecia nu va mai fi în programul de ajustare, criteriile pentru acceptarea derogării nu se vor mai aplica, a precizat BCE. 

Ca rezultat, creditorii eleni vor apela mai mult la finanţarea de urgenţă (ELA) de la Banca Centrală a Greciei, care este mai scumpă decât cea acordată de BCE. 

Băncile din Grecia au dat asigurări că şi-au luat măsuri de precauţie şi intenţionează să acopere pierderea accesului la finanţarea ieftină a BCE prin piaţa interbancară şi piaţa de obligaţiuni secundară. 

Conform estimărilor, creditorii eleni vor trebui să-şi asigure lichidităţi de aproximativ patru miliarde de euro, la un cost care va fi cu cel puţin 1% mai ridicat pe pieţe. 

Şi statul elen şi oamenii de afaceri vor fi afectaţi de pierderea accesului la finanţarea ieftină acordată de BCE deoarece se vor majora costurile de împrumut, a avertizat recent guvernatorul Băncii Centrale a Greciei, Yannis Stournaras. 

În operaţiunile de refinanţare pe termen mai lung ale BCE, creditorii eleni au împrumutat peste opt miliarde de euro. 

Principalele bănci din Grecia au o prezenţă importantă şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
evoMAG se listează pe platforma Tazz
evoMAG se listează pe platforma Tazz
evoMAG intră în parteneriat cu platforma de livrare rapidă Tazz și devine, astfel, retailerul de produse IT&C cu cele mai multe opțiuni de livrare rapidă din România....
Sindicaliştii de la Metrou, apropiaţi ai lui Ion Rădoi, discutau despre asasinarea lui Drulă: „Cât dreaq costă nişte racheţi?” – stenograme DNA
Sindicaliştii de la Metrou, apropiaţi ai lui Ion Rădoi, discutau despre asasinarea lui Drulă: „Cât dreaq costă ...
Sindicaliştii de la Metrou, apropiaţi de liderul Ion Rădoi, au discutat în martie 2021, pe un grup de WhatsApp, despre ...
Flip, startup de telefoane SH, face primul pas în afara României și se extinde în Bulgaria
Flip, startup de telefoane SH, face primul pas în afara României și se extinde în Bulgaria
Flip.ro, cel mai promițător start-up românesc din economia circulară, anunță intrarea pe piața din Bulgaria, la numai ...
ROBOR continuă să crească şi atinge noi recorduri – luni, 16.05.2022
ROBOR continuă să crească şi atinge noi recorduri – luni, 16.05.2022
ROBOR creşte şi luni şi atinge din nou, cele mai mari valori din ultimii nouă ani şi două luni.