Grecia: Băncile vor pierde accesul la finanţarea mai ieftină acordată de BCE

Banca Centrală Europeană va restricţiona din 21 august accesul creditorilor eleni la finanţarea sa mai ieftină, o decizie care ar putea majora costurilor băncilor dar va spori încrederea în economia ţării, transmit AFP, Reuters şi publicaţia Kathimerini, scrie Agerpres. 
Economica.net - Dum, 12 aug. 2018, 09:27
Grecia: Băncile vor pierde accesul la finanţarea mai ieftină acordată de BCE

Vineri, preşedintele BCE, Mario Draghi, a semnat decizia de revocare a derogării care permitea ca obligaţiunile guvernamentale greceşti să fie acceptate drept garanţii pentru finanţare, chiar dacă aveau un calificativ junk (nerecomandat pentru investiţii), scrie Agerpres. 

Decizia va intra în vigoare în data de 21 august, la o zi după ce Atena va finaliza al treilea program de asistenţă financiară, în valoare de 86 de miliarde de euro. 

Deoarece Grecia nu va mai fi în programul de ajustare, criteriile pentru acceptarea derogării nu se vor mai aplica, a precizat BCE. 

Ca rezultat, creditorii eleni vor apela mai mult la finanţarea de urgenţă (ELA) de la Banca Centrală a Greciei, care este mai scumpă decât cea acordată de BCE. 

Băncile din Grecia au dat asigurări că şi-au luat măsuri de precauţie şi intenţionează să acopere pierderea accesului la finanţarea ieftină a BCE prin piaţa interbancară şi piaţa de obligaţiuni secundară. 

Conform estimărilor, creditorii eleni vor trebui să-şi asigure lichidităţi de aproximativ patru miliarde de euro, la un cost care va fi cu cel puţin 1% mai ridicat pe pieţe. 

Şi statul elen şi oamenii de afaceri vor fi afectaţi de pierderea accesului la finanţarea ieftină acordată de BCE deoarece se vor majora costurile de împrumut, a avertizat recent guvernatorul Băncii Centrale a Greciei, Yannis Stournaras. 

În operaţiunile de refinanţare pe termen mai lung ale BCE, creditorii eleni au împrumutat peste opt miliarde de euro. 

Principalele bănci din Grecia au o prezenţă importantă şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Schimbările climatice „de natură antropică”, la originea valului ucigaş de căldură din Sahel
Schimbările climatice „de natură antropică”, la originea valului ucigaş de căldură din Sahel
Valul ucigaş de căldură care a lovit regiunea Sahel la începutul lunii aprilie este legat de schimbările climatice "de origine antropică", au afirmat oamenii de ştiinţă din reţeaua World......
Dacia a deschis, de astăzi, comenzile pentru noul Spring
Dacia a deschis, de astăzi, comenzile pentru noul Spring
Varianta facelift a modelului Dacia Spring, cu modificări majore de design și tehnologie, poate fi comandată începând ...
Economia Greciei creşte susţinut după un deceniu de probleme
Economia Greciei creşte susţinut după un deceniu de probleme
 În urmă cu un deceniu, Grecia era în mijlocul unei crize a datoriilor devastatoare, marcată de ani de austeritate, ...
Premier Energy Group își anunță intenția de a se lista la Bursa de Valori București, printr-o ofertă publică inițială. Vizează să strângă 125 de milioane de euro din piață, pentru finanțarea regenerabilelor
Premier Energy Group își anunță intenția de a se lista la Bursa de Valori București, printr-o ofertă publică inițială. ...
Premier Energy Group, una dintre companiile private de infrastructură energetică integrată pe verticală cu cea mai rapidă ...