Grecia face apel la o conferinţă internaţională privind Ucraina. Polonia, la un acord între Kiev şi FMI

Ministrul grec de externe, Evanghelos Venizelos, a făcut apel luni la organizarea unei conferinţe internaţionale, la care să participe Uniunea Europeană, Rusia şi instituţiile financiare, în scopul de a evita un default dezordonat al Ucrainei, relatează Reuters.
Economica.net - lun, 24 feb. 2014, 21:41
Grecia face apel la o conferinţă internaţională privind Ucraina. Polonia, la un acord între Kiev şi FMI

Şeful diplomaţiei elene a participat, la Budapesta, la reuniunea la nivel de miniştri de externe ai ţărilor membre ale Grupului de la Vişegrad (Cehia, Polonia, Ungaria şi Slovacia), plus România, Grecia şi Bulgaria. România a fost reprezentată de ministrul de externe Titus Corlăţean, potrivit unui comunicat al MAE român.

Într-o conferinţă de presă la Budapesta, Venizelos a afirmat că prioritatea ”numărul unu” este numirea unui nou guvern reprezentativ în Ucraina, care să fie capabil să apere stabilitatea şi ordinea publică.

”Cea de-a doua prioritate – şi aceasta reprezintă propunerea mea – este organizarea unei conferinţe internaţionale privind problemele economice şi financiare din Ucraina, în scopul de a evita un default dezordonat”, a declarat Venizelos.

La rândul său, ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a afirmat că există un mare volum de asistenţă macroeconomică disponibil pentru Ucraina din momentul în care Kievul va încheia un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

”După cum ştiţi, în Ucraina avem o listă lungă de acorduri care nu au fost onorate”, a declarat într-o conferinţă de presă Sikorski, unul dintre mediatorii Uniunii Europene, împreună cu omologii săi german şi francez, în criza ucraineană.

Potrivit agenţiei MTI, într-o declaraţie comună dată publicităţii la încheierea reuniunii de la Budapesta, miniştrii de externe din cele şapte ţări menţionate au salutat încetarea violenţelor la Kiev, alegerea lui Olexandr Turcinov, un aliat al fostului premier Iulia Timoşenko, în funcţia de preşedinte al Radei supreme (parlamentul ucrainean), în locul unui apropiat al preşedintelui demis Viktor Ianukovici, precum şi eliberarea din închisoare a Iuliei Timoşenko.

Miniştrii de externe au subliniat, totodată, importanţa menţinerii integrităţii teritoriale, suveranităţii, independenţei şi unităţii Ucrainei.

”Procesul de consolidare durabilă trebuie să includă, de asemenea, reforma constituţională şi pregătirea pentru alegeri libere şi corecte, precum şi respectarea valorilor democratice europene, inclusiv drepturile minorităţilor naţionale, etnice şi lingvistice”, se afirmă în textul declaraţiei.

Referitor la implicarea UE în rezolvarea problemei ucrainene, miniştrii şi-au exprimat ”sprijinul total” faţă de eforturile şefei diplomaţiei europene, Catherine Ashton, în cadrul contribuţiei Uniunii Europene la o soluţie durabilă la criza politică, precum şi faţă de activitatea Comisiei Europene pentru stabilizarea situaţiei economice din Ucraina.

În domeniul securităţii energetice, ţările din Grupul de la Vişegrad sunt gata să reia şi să dezvolte fluxul de alimentare cu gaze naturale către Ucraina, se mai spune în declaraţie.

 

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...