Grecia şi creditorii săi internaţionali nu au reuşit să finalizeze evaluarea programului de asistenţă financiară

Grecia şi creditorii săi internaţionali nu au reuşit joi să depăşească divergenţele şi să finalizeze evaluarea programului de asistenţă financiară, care să menţină ţara pe linia de plutire, transmit AP şi Reuters.
Economica.net - vin, 27 ian. 2017, 07:34
Grecia şi creditorii săi internaţionali nu au reuşit să finalizeze evaluarea programului de asistenţă financiară

Preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a condus discuţiile dintre miniştrii de Finanţe ai celor 19 state din zona euro. El a declarat că încă mai trebuie rezolvate câteva probleme înainte de finalizarea evaluării, inclusiv un acord asupra reformelor şi a strategiei fiscale pe termen mediu a Greciei.

‘O finalizare a rapidă a celei de-a doua evaluări a programului de asistenţă financiară este în interesul tuturor’, le-a declarat jurnaliştilor Dijsselbloem.

El şi-a exprimat optimismul prudent în rezolvarea tuturor divergenţelor, apreciind că economia elenă s-a redresat mai rapid decât se estima şi se pare că au fost depăşite ţintele fiscale pe 2016.

‘Încă trebuie să ajungem la un acord privind reformele de pe piaţa forţei de muncă, din sectorul energiei şi alte domenii’, a afirmat şeful Eurogrupului, adăugând că echipele de experţi ar putea reîncepe curând la Atena evaluarea programului de asistenţă financiară.

Discuţiile vor continua până la viitoarea reuniune a Eurogrupului, programată în 20 februarie.

‘Grecia nu va adopta noi măsuri pentru majorarea veniturilor, pe lângă cele acceptate în schimbul programului de asistenţă financiară’, a afirmat miercuri premierul Alexis Tsipras, pe fondul sporirii divergenţelor cu creditorii internaţionali.

‘Susţin categoric că nu este cazul să adoptăm noi măsuri pe lângă cele anunţate deja şi, în special, nu pentru perioada de după încheierea programului de asistenţă’, a declarat Tsipras, într-un interviu acordat publicaţiei elene I Efimerida Ton Syntakton.

Al treilea pachet de asistenţă financiară obţinut de Grecia – în valoare de 85 de miliarde de euro – prevede un program masiv de privatizare. Banii obţinuţi vor fi folosiţi la achitarea împrumuturilor primite pentru recapitalizarea băncilor şi pentru finanţarea investiţiilor.

Creditorii internaţionali vor ca Grecia să obţină şi să menţină un excedent primar, după plata dobânzilor, de 3,5% din PIB, dincolo de 2018.

Te-ar mai putea interesa și
MSL Logistic își extinde spațiul de depozitare de la CTPark Chitila la peste 8.500 de mp
MSL Logistic își extinde spațiul de depozitare de la CTPark Chitila la peste 8.500 de mp
CTP, cel mai mare proprietar și dezvoltator de spații logistice și industriale din România, a anunțat marți prin intermediul unui comunicat că își continuă parteneriatul pe termen lung cu......
Prefectul Capitalei nu-și dorește să ajungă să ia măsuri de urgență în problema gunoaielor din Sectorul 1. Burduja (PNL) vrea crearea unui grup tehnic de lucru
Prefectul Capitalei nu-și dorește să ajungă să ia măsuri de urgență în problema gunoaielor din Sectorul 1. Burduja ...
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat, marţi, că nu-şi doreşte să ajungă în situaţia de a trebui să ia măsuri ...
ANCOM a început un nou proces de furnizare de licențe în bandă DECT
ANCOM a început un nou proces de furnizare de licențe în bandă DECT
Furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice interesaţi de instalarea şi exploatarea unor reţele publice ...
Ursula von der Leyen: UE și SUA vor să încheie războiul vamal legat de importurile de oțel și aluminiu până la 1 decembrie
Ursula von der Leyen: UE și SUA vor să încheie războiul vamal legat de importurile de oțel și aluminiu până la 1 ...
Uniunea Europeană şi SUA sunt conştiente că trebuie să găsească o soluţie la disputa tarifelor vamale suplimentare ...