Grecia şi creditorii săi internaţionali nu au reuşit să finalizeze evaluarea programului de asistenţă financiară

Grecia şi creditorii săi internaţionali nu au reuşit joi să depăşească divergenţele şi să finalizeze evaluarea programului de asistenţă financiară, care să menţină ţara pe linia de plutire, transmit AP şi Reuters.
Economica.net - vin, 27 ian. 2017, 07:34
Grecia şi creditorii săi internaţionali nu au reuşit să finalizeze evaluarea programului de asistenţă financiară

Preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a condus discuţiile dintre miniştrii de Finanţe ai celor 19 state din zona euro. El a declarat că încă mai trebuie rezolvate câteva probleme înainte de finalizarea evaluării, inclusiv un acord asupra reformelor şi a strategiei fiscale pe termen mediu a Greciei.

‘O finalizare a rapidă a celei de-a doua evaluări a programului de asistenţă financiară este în interesul tuturor’, le-a declarat jurnaliştilor Dijsselbloem.

El şi-a exprimat optimismul prudent în rezolvarea tuturor divergenţelor, apreciind că economia elenă s-a redresat mai rapid decât se estima şi se pare că au fost depăşite ţintele fiscale pe 2016.

‘Încă trebuie să ajungem la un acord privind reformele de pe piaţa forţei de muncă, din sectorul energiei şi alte domenii’, a afirmat şeful Eurogrupului, adăugând că echipele de experţi ar putea reîncepe curând la Atena evaluarea programului de asistenţă financiară.

Discuţiile vor continua până la viitoarea reuniune a Eurogrupului, programată în 20 februarie.

‘Grecia nu va adopta noi măsuri pentru majorarea veniturilor, pe lângă cele acceptate în schimbul programului de asistenţă financiară’, a afirmat miercuri premierul Alexis Tsipras, pe fondul sporirii divergenţelor cu creditorii internaţionali.

‘Susţin categoric că nu este cazul să adoptăm noi măsuri pe lângă cele anunţate deja şi, în special, nu pentru perioada de după încheierea programului de asistenţă’, a declarat Tsipras, într-un interviu acordat publicaţiei elene I Efimerida Ton Syntakton.

Al treilea pachet de asistenţă financiară obţinut de Grecia – în valoare de 85 de miliarde de euro – prevede un program masiv de privatizare. Banii obţinuţi vor fi folosiţi la achitarea împrumuturilor primite pentru recapitalizarea băncilor şi pentru finanţarea investiţiilor.

Creditorii internaţionali vor ca Grecia să obţină şi să menţină un excedent primar, după plata dobânzilor, de 3,5% din PIB, dincolo de 2018.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...