Guvern: Scheme de ajutor pentru companii şi locuri de muncă

Guvernul României arată ultimele măsuri luate pentru stimularea creării de locuri de muncă şi pentru stimularea producţiei, în contextul în care în luna iulie 2014 producţia industrială a crescut faţă de luna precedentă cu 2,7% ca serie brută.
Economica.net - joi, 11 sept. 2014, 08:48
Guvern: Scheme de ajutor pentru companii şi locuri de muncă

Producţia industrială a crescut cu 8,5% în primele şapte luni din 2014, comparativ cu perioada similară a anului trecut, în timp ce creşterea ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a fost de 9,7%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În luna iulie 2014, producţia industrială a crescut faţă de luna precedentă cu 2,7% ca serie brută şi a scăzut cu 0,1% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a crescut atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 5,7%, respectiv cu 6,1%.

În luna iulie 2014, producţia industrială (serie brută) s-a majorat faţă de luna precedentă ca urmare a creşterilor înregistrate în industria extractivă (13,8%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (8,9%) şi industria prelucrătoare (1,8%).

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria energetică (11%), industria bunurilor intermediare (4,2%) şi industria bunurilor de capital (1,9%). Industria bunurilor de uz curent a rămas la acelaşi nivel, iar industria bunurilor de folosinţă îndelungată a scăzut cu 4,6%.

În acest context, Guvernul a adoptat, miercuri, 10 septembrie 2014, în Şedinţă de Guvern, o schemă de ajutor pentru stimularea investiţiilor care creează locuri de muncă, arată un comunicat de presă al instituţiei.

Astfel, statul va suporta până la jumătate din cheltuielile salariale totale, în funcţie de regiune, pentru firmele care creează prin investiţii minimum 10 locuri noi de muncă. Schema de ajutor de stat va fi valabilă timp de şapte ani, cu începere de la 1 octombrie 2014, bugetul total este de 600 de milioane de euro şi va avea ca efect crearea a minimum 35.000 de locuri de muncă. Guvernul estimează că vor exista 1.700 de companii care vor beneficia de pe urma acestei scheme de ajutor.

De asemenea, la următoarea Şedinţă de Guvern va fi adoptată schema de ajutor de stat pentru companii valabilă până în anul 2020, cu un buget total de 2,7 miliarde de lei (600 de milioane de euro), pentru finanţarea nerambursabilă a costurilor cu active corporale şi necorporale aferente investiţiei iniţiale, plata efectuându-se în perioada 2015-2023.

Pentru a beneficia de ajutorul de stat, firmele trebuie să realizeze o investiţie iniţială de minim 44 de milioane de lei (10 milioane de euro), aceasta reprezentând investiţia în active corporale şi necorporale aflate în acelaşi perimetru, legate de demararea unei unităţi noi, extinderea capacităţii unei unităţi existente, diversificarea producţiei unei unităţi prin produse care nu au fost fabricate anterior în unitate sau o schimbare fundamentală a procesului general de producţie al unei unităţi existente. 

Guvernul estimează că 150 de companii vor beneficia de această formă de stimulare a producţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova vrea să impună o taxa pe profiturile excepționale realizate de marile companii
Moscova vrea să impună o taxa pe profiturile excepționale realizate de marile companii
Rusia analizează introducerea unei taxe unice, voluntare, pe profiturile excepţionale ale marilor companii, a anunţat miercuri prim vicepremierul Andrei Belousov, după ce veniturile lunare ale......
Zelenski, aflat în vizită la Londra, le cere aliaților săi avioane de luptă
Zelenski, aflat în vizită la Londra, le cere aliaților săi avioane de luptă
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care joi este aşteptat la Bruxelles pentru a participa la summitul Uniunii Europene, ...
Ancheta privind doborârea zborului MH17 a fost suspendată. Există indicii solide că Putin a autorizat transferul sistemului de rachete BUK care a lovit avionul, dar probele strânse sunt insuficiente
Ancheta privind doborârea zborului MH17 a fost suspendată. Există indicii solide că Putin a autorizat transferul sistemului ...
Anchetatorii internaţionali care cercetează doborârea avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines (zborul MH17) ...
ANAF scoate la licitație mai multe imobile și obiecte din metale și pietre prețioase
ANAF scoate la licitație mai multe imobile și obiecte din metale și pietre prețioase
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) organizează, la sediul Serviciului de valorificare bunuri Bucureşti, ...